Hvor skal ovnen henge?

 
Hvor skal ovnen henge?DESIGNEROVN: Det er slutt på tiden da ovnen måtte gjemmes bak sofaen. Nå skal ovnene vises fram. (FOTO: Mill)
De fleste nordmenn har panelovner på veggen, helst under vinduet. Det er strengt talt ikke nødvendig i nyere hus.

– Tidligere var det mest varmeeffektivt å henge panelovnen rett under vinduet for å varme opp den kalde luften som sivet inn, men i dag står man mer fritt. I hvert fall hvis huset er ganske nytt, sier daglig leder Philip Bryn-Haugland i Mill, designer og produsent av varmeovner.

I nyere hus med tettere vinduer, ofte med dobbelt glass, er energitapet minimalt. Panelovnene kan derfor plasseres der man synes de passer best. Det er heller ikke nødvendig med så mange ovner.

– I gamle hus var det mer trekk, og de hadde ikke varmekabler i gulvet. I nyere hus kan det holde med noen få varmeovner. Velger man frittstående ovner, kan de gjerne stues bort om sommeren, sier han.

I dag finnes en rekke designerovner å velge mellom, både modeller som kan henges på veggen og frittstående på ben.

Trenger ikke gjemmes

Nordmenn har lenge vært opptatt av designerlamper og moderne kjøkkeninnredninger. Nå er det ovnenes tur til å fornye seg. En oljefyrt frittstående ovn trenger ikke se ut som en gammeldags radiator.

– De nye trendene innen varmeovner gjør at tiden da man skjulte ovnen bak sofaen, er forbi. De nye modellene kan være en del av interiøret, sier Bryn-Haugland.

Nordmenn elsker å pusse opp, og ifølge interiørstylist Silje Aune Eriksen får mange seg en overraskelse når den gamle panelovnen skal henges tilbake på veggen.

– Når veggene er nymalte og møblene er på plass, ser plutselig den gamle panelovnen ganske trist ut. Den trekker ned helhetsinntrykket, sier Aune Eriksen.

Som med annet interiør, opplever hun at stadig flere også ønsker å bruke penger på en mer moderne ovn.

– En ovn er noe du har i huset i lengre tid. Da kan det være en idé å kjøpe en du liker og som passer til stilen i resten av hjemmet, sier hun.

Tidligere fjernet interiørstylisten ofte ovnene fra veggen når det skulle tas bilder til interiørblader. Det er ikke alltid nødvendig lenger.

Har fått ansiktsløftning

– Jeg synes det er spennende at også ovnene har fått en ansiktsløftning. Innimellom kan man bruke ovnene bevisst når man innreder eller styler et hjem. En kontrastfarget ovn mot en hvit vegg, eller en retrodesignet ovn i et minimalistisk hjem, kan gi et interessant uttrykk, sier Aune Eriksen.

Vegghengte panelovner har den fordelen at de har en avansert termostatstyring hvor man kan programmere dagtemperatur og nattsenkninger.

– Man slipper å komme hjem til et iskaldt hus og sprengfyre for å få vanlig innetemperatur, sier Philip Bryn-Haugland i Mill.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår