Hvordan få tregulvet til å leve lengst mulig?

 
Hvordan få tregulvet til å leve lengst mulig?RELAKKERE: Hvis du lakkerer gulvet før det slites ned til bart tre, så har du pent gulv lenge. Vær spesielt obs på gulvet i entré og på kjøkken. (Foto: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no)
Oppskriften er riktig pleie og ny lakk før det slites hull på den gamle.

Tekst: Anna Leikanger Voje/ifi.no, Bjørg Owren/ifi.no

Med riktig pleie og ny lakk før det slites hull på den gamle, gir du parketten et langt og godt liv. Venter du for lenge med relakkering, er utfallet at den gamle lakken må slipes helt ned med maskiner før du kan legge på ny.

− Mange tenker at «gulvet mitt er bare 10 år gammelt», men sannheten er at da er gulvet trolig så slitt at man ikke bare kan relakkere, men må slipe det helt ned, sier Jenny Bull-Gustavsen hos Trestjerner.

Miljøvennlig
God gulvpleie er fornuftig både for egen økonomi og for miljøet. I bruk-og-kast-perioden har vi byttet gulv som vi bytter farge på veggen. Dette er både dyrt for oss, og lite omtenksomt overfor våre trevenner.

– Når du vet at et eiketre vokser i 100, kanskje 150 år før det blir gulv, så fortjener det pen behandling. I dag kastes det lass med gulv som fint kunne holdt i mange år enda, hvis de hadde fått tidsnok behandling, sier Jenny Bull-Gustavsen hos Trestjerner. I gamledager var gulvet en investering som skulle vare like lenge som de som gikk på det. Det er en tankegang vi kan ta utgangspunkt i når vi tar vare på gulvet vårt i dag. Relakker gulvet i tide, så slipper du problemstillingen om du skal slipe det ned eller bytte det.

Oppskriften
– Steller du pent med gulvet, kan du utsette den store slipejobben eller skifte av gulv, til den dagen du vil skifte stil og farge, sier Bull-Gustavsen, som har oppskriften klar:

  1. Vask gulvet med gulvrens, så du får bort såperester og skitt.
  2. Deretter slipes gulvet lett med slipebrett og slipepapir.
  3. Fjern så støvet med en mikrofiberklut, og så er gulvet klart for ny lakk.

− En tommelfingerregel er at du bør vurdere gulvet ditt innen 4-6 år, avhengig av hvor mye det slites på daglig, for å se om du skal påføre et nytt lakkstrøk for å forlenge levetiden.

En husstand på 4 med hund bør for eksempel gå til verks etter fire år, mens en som bor alene kan vente seks år.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle