Hvordan oppnå boligdrømmen i 20 årene

 
Hvordan oppnå boligdrømmen i 20 årene
Å kjøpe sin første bolig kan være både tidkrevende og økonomisk utfordrende. På grunn av høye boligpriser og kravet om egenkapital blir det stadig vanskeligere å kjøpe en bolig i 20-årene uten hjelp hjemmefra.

I denne artikkelen skal vi derfor se på hva man kan gjøre for å øke sjansen for boligkjøp i 20-årene.I denne artikkelen skal vi derfor se på hva man kan gjøre for å øke sjansen for boligkjøp i 20-årene.

BSU
Det er lurt å spare penger på BSU dersom man er under 34 år, da disse pengene er øremerket boligkjøp. Kravet til egenkapital på 15% er med på å øke vanskeligheten med å komme inn i boligmarkedet. Å spare maksimalbeløpet i en BSU-konto vil hvert år hjelpe deg med å spare opp egenkapital - da er du på god vei til å nå boligdrømmen.

Maksimalbeløpet i året er 25.000 kr og du får 20% i skattefradrag, altså 5000 kr dersom du sparer maksbeløpet. Hvem som helst kan spare i en BSU-konto, men de som ikke skatter er frarådet å velge denne sparemåten. Det er fordi de går glipp av den viktigste fordelen med BSU - nemlig skattefradraget. Med en gang du tjener over frikortgrensen er det anbefalt å starte sparingen i BSU.

Det blir diskutert blant eksperter om man bør bruke sparepengene på den første boligen eller om man bør la pengene stå på kontoen til fylte 34 år. Dersom man har midlene til å kunne la pengene stå, vil dette være det absolutt gunstigste alternativet fordi man da kan fortsette å utnytte skattefordelen og de gode rentevilkårene.

Det er dog ikke mange unge som har denne muligheten og må bruke de oppsparte midlene på første boligkjøp. Fortvil derfor ikke dersom du er en av disse - for førstegangskjøpere uten hjelp hjemmefra vil det være urealistisk å unngå å bruke BSU-midlene.

Hvilket boliglån skal du velge?
For å få innvilget boliglån er det et krav om 15% egenkapital - du må altså allerede ha 15% av kjøpesummen for å få lånt de resterende 85% av banken. Det finnes dog egne boliglån for unge førstegangskjøpere som spesialiserer seg på gunstig rente og gode vilkår for lånetakeren.

Både Boliglån for unge (BLU) og Førstehjemslån er noen av de beste lånene du kan få på markedet, da det har bedre rentevilkår enn ordinære boliglån. Slike lån er vanligvis for de mellom 18 og 33 år, men noen banker har utvidet alderen på BLU til 40 år. De forskjellige bankene har ulike vilkår og betingelser, så det er viktig å sammenligne boliglån for å finne det beste for deg.

Begge lånetypene stiller krav til egenkapital på 15%, men tilbyr også fullfinansiering med sikkerhet. Dette vil si at det faktisk er mulig å låne 100% av kjøpesummen dersom du har en tilleggssikkerhet utover panten som blir satt i boligen som blir kjøpt. Dette kan blant annet være dine foreldres bolig, altså at de er kausjonister. Men pass på - Det er en viss risiko å pante andres eiendom, så ikke gjør det dersom du ikke er helt sikker på at du klarer å betjene lånet.

Det som skiller disse lånene er at ved førstehjemslån kan man vanligvis ikke ha kjøpt bolig tidligere. Dette er ikke et fastsatt krav for å få boliglånet BLU, og du kan like gjerne låne til din andre eller tredje bolig med de samme betingelsene - en type fortsettelse på førstehjemslån.

Kjøpe med en annen
En måte som blir vanligere blant dagens unge, er å kjøpe en bolig sammen med noen andre - enten det er en kjæreste, venn eller søsken. Dette er på grunn av de høye boligprisene og kravet om egenkapital. Denne løsningen er derfor gunstig for dem som ikke har oppspart egenkapital, da det stort sett vil lønne seg å eie fremfor å leie.

Det er dog noen forhåndsregler man bør ta før man kjøper med en annen; Du bør først og fremst kjøpe med noen du stoler på, og som du vet har en god økonomisk sans. Du skal tross alt eie noe med denne personen - den bør derfor klare å betjene et lån og betale alt innen forfallsdatoene. I tillegg bør dere ha en god exit-strategi skrevet ned i kontrakten deres. Det vil kanskje komme en tid der en av dere ønsker å selge, og da bør dere på forhånd ha planlagt alt fra å selge til hvilken ny romkamerat som skal få leie hos dere.

Etter kjøpet
Det er ikke bare før boligkjøp at du må spare - når du har kjøpt din første bolig vil du gjerne sitte igjen med lite å rutte med. Å være økonomisk god og planlegge alle kjøp vil derfor være essensielt i startfasen. Dette gjøres først og fremst ved budsjettering - sett opp en oversikt over inntekt og utgifter i perioden. På denne måten får du sett hva du bruker litt for mye penger på, samt hvor du kan kutte ned forbruket.

Møbler er en stor utgift - spesielt rett etter kjøp av bolig. Et sparetips her er derfor å vente med de dyreste møblene til januarsalg, da flere butikker har nedsatte priser på flere av sine mest populære varer. Kjøkkenutstyr kan du ønske deg til bursdag og jul.

Lykke til med å kjøpe din første bolig!

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle