Ikke beis for tidlig!

 
Ikke beis for tidlig!TØRT NOK: Vent til treverket er tørt nok før du beiser. Da blir resultatet best. (Foto: Chera Westman/ifi.no)
Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er tiden snart inne for å starte utearbeidet på hus og terrasse. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

Temperaturen ute stiger, og noen steder i landet er plussgradene allerede tosifrede. Det betyr at utesesongen nærmer seg med stormskritt.

– Vi begynner å lengte etter varme dager og hyggelige stunder på terrassen. Men før du kan nyte soldagene til det fulle, bør terrassen pleies. Bruk tiden framover godt, så du har alt på plass før sommeren slår inn for fullt, sier Thomas Sundmoen, teknisk sjef hos Flügger.

Vask først
Kribler det i fingrene etter å sette ut hagemøblene så du kan nyte det gode terrasseliv, kan du i prinsippet starte med vasken når det ikke lenger er fare for frost. Kost vekk grus, løv og snørester, og rengjør terrassen med egnet middel.

– Så lenge du er ute av frostperioden, er det ikke noe som tilsier at du ikke kan starte med rengjøring. Når det er sagt, er det en stor fordel å vente til det er litt varmere i lufta, sier Sundmoen.

– Vent gjerne til den laveste døgntemperaturen er 10 varmegrader. Da virker rengjøringskjemikaliene best, og treverket kan tørke godt ut etterpå, sier malermester Morten Fehn hos Jordan.

Vent litt
Når du vasker terrassen, er det en fin sjanse til å sjekke om treverket trenger ny beis. Men før du eventuelt går i gang med beisingen, bør du stoppe opp og spørre deg selv: Er treverket tørt nok? For selv om temperaturen ute stiger, og du fint kan vaske terrassen, er det ikke sikkert treverket er tørt nok for beis. Det må rekke å tørke nok etter vinterens kalde netter og vårens snøsmelting.

– Vi blir ofte spurt om tips til beis av uteområder og terrasser, og her er det én ting som skiller seg ut mer enn andre, nemlig; ikke beis for tidlig. Treet bør være tørt nok for et fint resultat, råder Sundmoen.

Sjekk fukten
For å vite om treverket er tørt nok til å beises, kan du måle hvor mye fukt det er i det.

– Bruk en fuktmåler, som du får kjøpt i fargehandelen, og mål fuktinnholdet. Treet skal være tørt nok før du går i gang, med maksimalt 15 prosent fuktinnhold, forklarer han.

Et lite obs
En fuktmåler er et nyttig verktøy som kan gi god indikasjon på fuktinnholdet i treet. Men vær obs på at for trykkimpregnert treverk kan fuktindikatoren vise store avvik, på grunn av impregneringssalter i treverket.

– Når trykkimpregnert treverk har stått til tørk en tid, kan en måling av fukten gi en indikasjon på hvor tørt treverket har blitt. Saltene i impregneringen kan påvirke resultatet, og måleren gir derfor ingen eksakte svar, men er en god indikator, avslutter Per Myhre, teknisk sjef i Nordsjö.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår