Ikke gjør disse feilene før du maler

 
Ikke gjør disse feilene før du malerHOVEDREGEL: Det vil ikke lønne seg å slurve med forarbeidet. Hovedregelen er at underlaget skal være rent, fast og tørt. (Foto: Jordan)
Planleggingen og forarbeidet du gjør før du åpner malespannet og tar fatt i penselen er vel så viktig som selve malejobben. Unngå disse feilene, så blir jobben enklere, du blir raskere ferdig og du får et bedre resultat.

Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

Her er seks feil du ikke bør gjøre i planleggings- og forarbeidsfasen.

1. Utsette å booke håndverker
Skal du sette bort jobben til en proff, og tenker at du har all verdens tid? Ikke gå i fella og utsett håndverkerletingen for lenge. Det er nemlig kamp om de flinkeste. Starter du i god tid, får du også bedre tid til å sjekke kompetansen og referanser og skrive en skikkelig kontrakt.

2. Glemme å kjøpe inn det du trenger
Det er lett å glemme at du faktisk trenger mer enn bare maling og rulle når du skal male en vegg. Skriv opp en handleliste i forkant og kjøp inn alt du behøver. I tillegg til maling, pensler og ruller trenger du blant annet dekkefilt, maskeringstape, rørepinne, boksåpner, hansker, kluter, forlengerskaft, slipeklosser og malervask.

3. Tenke at «verktøy er verktøy» og «maling er maling»
Det er en grunn til at utvalget av ulike pensler, ruller og malinger er så stort. Det er fordi du skal kunne finne akkurat det som passer til den jobben du skal gjøre. Ikke ta det første du finner og sats på at det funker. Velg pensler og ruller av god kvalitet som passer til underlaget og gå for maling som egner seg i rommet og på de flatene du skal male. Noen malinger egner seg bedre til kjøkken, andre til soverom, og noen til vegger og andre til lister. Vær bevisst når du kjøper!

4. Droppe å male oppstrøksprøver
Ikke tenk at du skal spare tid ved å droppe oppstrøksprøvene. Alltid test fargen før du kjøper. Da unngår du overraskelser når fargen kommer opp på veggen. Mal gjerne en stor plate du kan flytte rundt på, så du ser fargen ulike steder. La den stå døgnet gjennom, slik at du ser hvordan fargen forandrer seg med lyset.

5. Slurve med forarbeidet
Hvis du slurver med forarbeidet, vil det synes når du er ferdig. Så ikke vær så ivrig at du går rett på malingen. Det er nemlig ingen god idé å droppe rengjøringen eller støvfjerningen. Husk at underlaget alltid skal være rent, tørt og fast før du maler. Det gir et bedre og mer holdbart resultat.

6. Være redd for å spørre om hjelp
Ingen spørsmål er dumme, så du må aldri være redd for å spørre om hjelp. Dra ned til din lokale fargehandel, ring en håndverker eller forhør deg med teknisk service hos maling- eller verktøyprodusenten. Spør om alt du lurer på!

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår