Ikke la malingen fryse i vinter

 
Ikke la malingen fryse i vinterSkal malingen overleve gjennom en kald vinter, må den settes inn. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)
Skal du lagre maling over vinteren, gjelder det å sette den en plass den ikke fryser.

Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no | Foto: Robert Walmann/ifi.no og Bjørg Owren/ifi.no

Har du spann med maling stående som du vil bruke igjen når våren kommer, er regelen enkel: hold den frostfri.

– Sett malingen et sted der det ikke er fare for at den fryser. I teorien finnes det noen malinger som tåler frost bedre enn andre, og det er som regel oppgitt med et symbol bakpå spannet, men i praksis har ingen malinger godt av å fryse, sier Thor Ingar Røneid, teknisk servicesjef hos Butinox.

Blir ødelagt

Grunnen til at maling skal holdes frostfri, er enkel.

– Vanntynnede produkter, som veldig mye maling er i dag, blir helt ødelagte hvis de fryser. Så de må inn, hvis ikke er de ubrukelige når våren kommer. Bindemidlene ødelegges, og om det i det hele tatt går an å røre i malingen igjen, så vil du ikke få noe godt resultat, forklarer Røneid.

Han anbefaler å sette malingen et sted der det er mellom 10 og 20 grader.

– Det er god lagringstemperatur. Det bør ikke være for varmt heller, påpeker han.

Aldri bruk fryst maling

Roger Fridheim, malermester og teknisk support-konsulent hos Flügger, er enig, og anbefaler alle å sette malingen et trygt sted om vinteren.

– Hvis vanntynnet maling fryser, er den ubrukelig. Da må du aldri finne på å male med den. Og selv om frosten kan påvirke konsistensen, kan det i noen tilfeller også være vanskelig å se, så hvis du mistenker at den kan ha vært fryst, er den bare å kvitte seg med. Sjansene for at du kan få store og kostbare problemer siden, er ganske høye hvis du bruker en maling som har vært fryst, forklarer han.

Tett lokk

I tillegg til å sette malingen inn i fin temperatur, bør du sørge for at lokket er tett.

– Trykk det så godt på som du klarer. Du kan også tette igjen med teip. Et gammelt triks for den som tør, er å sette hele spannet opp ned. Men da må du selvfølgelig være ekstra forsiktig, sier Røneid.

– Hvis det er et plastspann, så kan du teste om det er skikkelig på ved å trykke på lokket og løfte opp litt på kanten. Da vil du høre om det slipper ut luft, og da vet du at det er tett. Så kan du trykke det godt ned igjen, tipser Fridheim.

Lever til miljøstasjonen

Maling du ikke skal bruke igjen, eller som er for gammel, bør du rydde bort.

– Sorter bort det som bare tar plass. Jo fullere spannet er, jo lengre kan det lagres. Er det veldig lite maling igjen, og du ikke vet om du skal bruke det igjen, er det ikke noe stort poeng å ta vare på det. I tillegg er det slik at maling som passerer 5 år etter produksjonsdato, ikke kan gis noe garanti for. Da er det bedre å skrive opp produkt, farge og hvor det er brukt, og heller levere spannet til en miljøstasjon. Så kan du heller kjøpe mer av samme maling hvis du trenger det senere, tipser Røneid.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår