Inn og opp med gardiner

 
Inn og opp med gardinerSidegardinene blir ekstra flotte når de pyntes med lekre border eller bånd. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)
Tiden med nakne vinduer og fullt innsyn utenfra er forbi. Nå kommer «stårsen», den lette transparente gardinmoten fra 1960-tallet, tilbake.

Tekst: Bjørg Owren/ifi.no | Foto: Borge, Bjørg Owren/ifi.no, Intag

Den gardinløse moten som kom med minimalismen, har herjet lenge. Spesielt i moderne bygg med store glassfasader og minimalistisk interiør har det vært lite tekstiler. Der har vinduene fungert nærmest som utstillingsvinduer. Nå er det slutt; stadig flere dekker nå vinduene med tynne, myke tekstiler fra tak til gulv.

Stårs på ny måte

– Ja, «stårsen» er tilbake, men nå kalles den gjerne «sheers». Dette er tynne, lette og transparente tekstiler som gjerne dekker hele vinduet, forteller Annette Bolme fra Intag.

Hun bekrefter at dette er en voksende trend.

– Da jeg begynte i bransjen for ni år siden, solgte vi ingen slike gardiner til private, nå øker det raskt, sier hun.

Mer privatliv

«Dette måtte komme», er reaksjonen fra mange i bransjen.

– I ny arkitektur med store vindusflater uten «havutsikt» og «ingen gjenboere», er det behov for å hindre direkte innsyn. Men vi ønsker ikke å stenge oss inne, så da er transparente gardiner perfekt, sier Birgit Torkildsby fra Borge.

Tekstilene som etterspørres er litt grovere i veven enn den gamle «stårsen», og kommer i dobbelbredde. Selv om de er tynne og transparente, skal det være rikelig med tekstiler.

– Ønsket om litt «hotell-look» er også med på å booste trenden, sier Camilla Jacobsen fra Intag.

De peker alle på at mer gardiner er en naturlig del av trendbildet, der vi generelt ønsker lunere og hyggeligere rom. Det er ikke én enkelt stil som skiller seg ut, og gardinene skal fylle flere funksjoner, som å hindre innsyn, dempe akustikk, skjerme for sol, skjerme for trekk og være pene.

Møblert vindu

Det er ikke bare de tynne, heldekkende gardinene som vokser. Det gjør også de klassiske sidegardinene. Tale Henningsen hos Fargerike snakker om å «kle på» vinduene.

– Etter år med nakne vinduer kler vi nå på dem igjen, sier hun. Og et fullt påkledd vindu har solavskjerming, et lett transparent tekstil som hindrer innsyn, og en tyngre sidegardin – mønstret eller ensfarget, sier hun.

Mer pynt

Stilen på sidegardinene er også i endring.

– Vi vil ha mer pynt på gardinene. Etterspørselen etter snorer, dusker og bånd øker. Og spesielt populært er det med lekre border, sier Ellen Lind hos Green Apple.

Det er bred enighet om at gardinene skal være lange, gjerne flyte litt utover gulvet. De skal henges høyt; opp under taket er fint, og sidegardinene bør dekke minst mulig av lysåpningen.

Alt er lov

Når det gjelder sidegardiner er hovedtrenden ensfargede tekstiler som faller mykt. Det er fortsatt mye velur, og det nye er velur med mønster. Ull, boucle, chenille og kordfløyel er på vei opp, lin og bomull er alltid aktuelt.

– Vi ser at velur med mønster også kommer, og mange velger også litt tyngre ullstoffer. Men for de supertrendy er det nå glatt og blankt som gjelder. Så alt er lov, sier Tale Henningsen.

Birgit Torkildsby konkluderer med at trenden nå er mer helhetlig og harmonisk enn på lange.

– Vi ønsker oss forseggjorte hjem –og da må gardinene med, avslutter hun.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår