Kan rørleggeren nekte å montere utstyr som du har kjøpt?

 
Kan rørleggeren nekte å montere utstyr som du har kjøpt?Illustrasjonsbilde. Foto: VB
Ja, en rørlegger kan faktisk velge å si nei til å montere VVS-utstyr som du har kjøpt selv, hvis produktene for eksempel ikke holder forsvarlig kvalitet.

Av Ken Røsholt, daglig leder i VB-bedriften Lillestrøm Rør.

Du har brukt massevis av tid på å tråle gjennom nettbutikker og diverse utsalgssteder etter de riktige tingene, med det riktige designet, til den riktige prisen. Alt utstyr er kjøpt inn. Nå skal det bare monteres. Eller? Vil ikke rørleggeren, sier du?

Derfor kan rørleggeren si nei
Det er selvsagt kjedelig å komme i en slik situasjon. Men hvorfor blir det sånn? Og hva kan du gjøre for å unngå det? En rørlegger kan nemlig velge å si nei til å montere VVS-utstyr som du har kjøpt selv, hvis vedkommende mener at produktene ikke holder forsvarlig kvalitet. Hun eller han har faktisk plikt som håndverker til å fraråde deg å bruke det. Håndverkerens omsorgsplikt heter det, og hensikten med denne er rett og slett å beskytte deg mot feil og mangler.

Her er noen vanlige grunner til at rørleggere vegrer seg for å montere utstyr de ikke selv forhandler:

• Kvaliteten på produktet er ikke god nok, eller antas å være for dårlig

• Produsenten har et dårlig omdømme

• Rørlegger har erfaringer med produktet som gjør at hun eller han ikke vil anbefale å bruke det

• Rørlegger har ikke fått opplæring i montering av produktet og vil ikke risikere å gjøre feil

Fire ting du må tenke på når du handler VVS-utstyr:

1. Reklamasjon og garanti
Når du kjøper produkter fra leverandører som ikke er VVS-spesialiserte, er du selv ansvarlig for reklamasjon ved eventuelle feil. Får du problemer i etterkant, har du ingen å «skylde på», og heller ingen som kan hjelpe deg å ordne opp. Handler du derimot VVS-utstyret gjennom en seriøs rørlegger, får du både garanti og reklamasjonsrett med på kjøpet. Rørleggeren står ansvarlig for produktet, også hvis det er noe feil med det.

2. Dokumentasjon
Når en profesjonell rørlegger sier ja til å montere utstyr du har handlet inn selv, må du sørge for å ha nødvendig dokumentasjon på produktene. Du skal kunne vise fram noe som sier hvilke standarder produktet er testet etter, og du må skaffe monteringsanvisning på nordisk språk. Profesjonelle rørleggere dokumenterer alle jobbene de gjør og utstyret de bruker. Noen sier ja til å montere innredning og "utvendig" utstyr fra andre leverandører, men nei til å bruke rørdeler og røropplegg som de ikke forhandler selv. Dette handler i stor grad om at rørleggere påtar seg totalansvaret for jobben som er utført. Da må de være helt sikre på at alle komponenter som inngår er trygge - for deg.

3. Tilpasset norske forhold
Sjekk at VVS-utstyret du kjøper er egnet for bruk i Norge. Vi bor i et land med høyt vanntrykk og spesielle vannkvaliteter som gjør at det stilles ekstra høye krav til produkter på bad og våtrom. Vi har også en byggepraksis som er annerledes enn i mange andre land. Hos oss er det vanlig i å legge vannrør inni veggene, men vi skal bare over grensa før normalen er at vannrørene ligger utenpå veggene. Rør som er laget for utvendig bruk, kan ha en annen kvalitet enn rør som er utviklet for bruk inne i veggen. Styr derfor unna utenlandske rør med feil kvalitet.

4. Dyrere installasjon
Du bør også være klar over at rørleggere ofte tar litt mer betalt for å montere utstyr du har kjøpt på egenhånd. En viktig grunn til det er at hun eller han må bruke tid på utstyr som kanskje er ukjent. Det skal heller ikke legges skjul på at tapt fortjeneste på produktsalg, gjør det vanskeligere for rørleggere å drive en økonomisk sunn bedrift. Og se for deg dette scenariet: Hvis du som kunde ringer og er misfornøyd, og rørleggeren må ta turen tilbake for å finne ut om det er arbeidet som ikke godt nok eller om det er feil på utstyret. Hvem skal da betale for dette? Rent prismessig, når du legger sammen kostnadene for arbeid og utstyr, behøver det ikke være store forskjellen på om du kjøper produktene selv, eller via rørleggeren.

Oppsummert
Kontakt rørleggeren du vil bruke til jobben, og spør om de kan gå god for produktene du vurderer å kjøpe. Spør også om de kan levere tilsvarende produkter gjennom grossist eller anbefalte leverandører. Det er ikke sikkert at du får like god pris som på nett, men til gjengjeld blir kjøpet 100 prosent trygt. Og du kan overlate alle bekymringer til rørleggeren dersom det skulle skje noe.

Planlegger du forresten å pusse opp badet? Besøk gjerne temasiden vår Alt du bør vite om oppussing av bad eller last ned e-boken vår nedenfor.

Kilde: VB-bloggen

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår