Kjapt og enkelt å male en vegg

 
Kjapt og enkelt å male en veggMed maskeringstape på tilstøtende flater maler du raskere og mer effektivt, uten å risikere å få maling der den ikke skal være. Bruk en tape av god kvalitet og husk at det er ferskvare.
Med ny farge på veggen gir du rommet en rask forvandling. Og med riktig arbeidsmåte og godt verktøy går jobben enkelt og kjapt.

Tekst og Foto: Chera Westman/ifi.no

Å male en vegg er en lett oppgave med godt verktøy som du vet hvordan du skal bruke. Malermester Morten Fehn hos Jordan viser hvor enkelt du kan sette farge på tilværelsen. Følger du disse rådene, kan du male en fondvegg ferdig i løpet av en dag.

Forarbeid:

Etter at du har ryddet bort møbler og tømt veggen for bilder og skruer, er det første du bør gjøre å vaske veggen.

– Veggen kan se ren og fin ut, men den er mer skitten enn du tror. Her sitter husstøv, støvpartikler fra peis og stearinlys, fett og annet smuss. Dette må fjernes for at malingen skal sitte godt, sier han.

Den enkleste måten å gjøre veggen ren på er å bruke forfuktede vaskekluter, som settes på et slipebrett eller en tak- og gulvmopp med langt skaft. Klutene er påført et rengjøringsmiddel som du ikke trenger å skylle av, og du kan derfor male straks flaten er tørr.

Dekk til:

Etter rengjøring maskeres flater som ikke skal males.

– Når du skal male en fondvegg, setter du maskeringstape i hjørnene på tilstøtende vegger. Sett også tape på lister og i taket. Husk at tape kan gå ut på dato. Bruk derfor en fersk tape av riktig type, og sett opp så lange remser du klarer. Det gir skarpe skiller og er den beste sikringen mot søl, tipser han.

Hull og skader sparkles og slipes lett, og gulvet dekkes med malerfilt. Denne har en porøs overflate som trekker til seg søl, og plast på baksiden som gjør at filten ikke sklir og søl ikke trekker gjennom.

Lag innramming:

Nå er veggen klar for å males. Begynn med å male en ramme på veggen. Det gjør du ved å påføre maling med en pensel med skrå bust langs tapen rundt hele veggen. Med den skrå busten får du god kontroll på hvor du maler, og kan komme helt inntil kantene og i hjørner med minst mulig søl.

– Ikke velg en for smal pensel for å sette av mot kantene, det gjør bare at du må jobbe mer for å få det til. En 50 mm pensel med skrå bust er passe stor, sier Fehn.

– Deretter går du over til en midirull og gjør rammen bredere. Midirullen gir rammen samme struktur som den store flaten får når du maler den etterpå. Mal langs gulvet først, så kantene langs veggen, og sist mot taket der malingen tørker raskest, sier Fehn.

Tips! Når du maler langs taket er det en god idé å slå opp litt maling i et håndholdt malekar. Da har du malingen trygt med deg opp i gardintrappen, og har samtidig hånden fri slik at du kan holde deg fast. Skulle du være uheldig, er det bare noen desiliter maling som må tørkes opp.

Arbeid effektivt:

Hell maling i et malekar eller en malebøtte og mett verktøyet godt med maling. Det betyr at du skal væte rullen ved å rulle den i malingen gjentatte ganger. La rullen trutne noen minutter før du bruker den. Velg gjerne en 18 centimeter bred rull som du monterer på forlengerskaft.

– Du jobber mer effektivt med forlengerskaft. Forlengbare verktøy sparer deg både for tid og slitasje på kroppen, sier Fehn.

Begynn å male i det ene hjørnet. Er du høyrehendt er det lurt å starte lengst til høyre på veggen for så å male deg mot venstre.

Tips! Snu rullen slik at den peker i den retningen du skal male. Det gjør at du får lagt press på riktig sted på bøylen og at rullen sitter godt fast mens du arbeider.

– Se til at du har godt med maling på verktøyet og begynn midt på veggen med å male en V-form. Så fører du rullen med jevne drag opp og ned på veggen. Hver gang du passerer V-en, fungerer den som malingsdepot og fyller på maling på rullen. Det gjør at du kan male en litt større flate før du må dyppe rullen igjen, forklarer Fehn.

Orienter strukturen:

Før rullen går helt tom for maling, løfter du den og går tilbake til der du startet etter forrige dypp i malingskaret. Sett an rullen øverst mot taket, og rull ned mot gulvet i én lang, jevn bevegelse.

– På den måten orienterer du strukturen i malingen i én og samme retning. Det gir penest sluttresultat med lite skyggevirkning, sier han.

Fortsett på samme måte til hele veggen er malt: dypp rullen, lag en V, mal opp og ned med jevne trekk og avslutt hver seksjon med å orientere strukturen.

– Ikke ta pause før veggen er malt ferdig. Malingen tørker raskt og skal påføres vått-i-vått for at du skal få et skjoldfritt resultat, avslutter den erfarne malermesteren.

Tips! For å få god dekk og fin finish bør veggen males to ganger. Andre strøk påføres på samme måte som det første. Hvor lenge malingen må tørke før du kan påføre det andre strøket, står på boksen. Normalt er veggmaling overmalbar etter noen få timer.

Dette trenger du:

  • 50 mm skrå pensel
  • Midirull til hjørner og kanter
  • Malekar
  • 18 cm rull til de store flatene
  • Forlengerskaft
  • Malingsklar-rengjøringskluter
  • Dekkefilt
  • Maskeringstape
  • Veggmaling
 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle