Knallsommer ga prishopp

 
Knallsommer ga prishopp
Hetebølger og lite nedbør betyr stans i vannkraftproduksjonen og høyere strømpris enn normalt for juli.

Strømprisen for juli endte på 35,15 Eur/MWh. Dermed la den seg 25 prosent høyere enn prisen for juni og godt over det vanlige prisnivået for juli. Forklaringene er flere, men de fleste har å gjøre med sommervarmen.

Hetebølger
Denne sommeren har vi sett flere hetebølger i Europa. Det betyr millioner av strømkrevende luftkjølingsanlegg som går på full styrke store deler av døgnet. Mye av denne strømmen kommer fra gasskraft, der prisene har vært nedadgående en stund. Nå har prisfallet på gass stoppet opp, og kullprisen har også økt i juli. Noe av forklaringen kan være at flere kjernekraftanlegg har måttet stoppe produksjonen på grunn av for varmt kjølevann. I det tyske markedet erstattes den manglende kjernekraften av gasskraft eller kullkraft. Og med økt etterspørsel, kommer økende pris.

Økte utslipp
Effektene av den sprakende sommersola forplanter seg videre i kraftsystemet. Den økte bruken av fossile brensler betyr økte utslipp av CO2. Det betyr at kraftprodusentene må betale mer for de obligatoriske utslippskvotene for CO2. Disse kvoteprisene nærmer seg nå en historisk pristopp, og bidrar til å øke kostnadene for den fossile kraftproduksjonen. Resultatet blir høyere strømpriser for deg og meg.

Tørt i Norden
Det er ikke bare nede på kontinentet at solvarmen har vært godt over normalen. Samtidig som norske lokalaviser kappes om å melde nye varmerekorder, ble mye av vannkraftproduksjonen stanset i det knusktørre sommerværet. Vannkraften skal spares til vinteren, og dersom noe skal brukes nå, koster det nesten like mye som de forventede høstprisene. Og disse prisene stiger naturlig nok også som følge av de økte strømprisene på kontinentet.

Med andre ord: Effekten av rekordvarmen slår inn på flere ulike nivåer i kraftmarkedet, og ikke minst i kundenes lommebok.

Kilde: Entelios

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår