Kraftprisene når nye høyder

 
Kraftprisene når nye høyderIllustrasjonsbilde: Getty Images
Systemprisen for april ble 133,8 Eur/MWh. Det knuser forrige rekord på 53 Eur/MWh satt i april 2011 med god margin. Årsaken til det høye prisnivået er energikrisen i Europa, som er relatert til konflikten med Russland.

Prisen i Sør-Norge ble 180 Eur/MWh. Dette er skyhøyt over alle tidligere prisnivåer. Prisen i Sør-Norge er, og har alltid vært, påvirket av prisen i Europa. De fleste dagene i april er spotprisen i f.eks. UK og Tyskland høyere enn strømprisen i Sør-Norge, med unntak av påskeferien.

Kraften flyter dit prisen er høyest, hvilket betyr at det eksporteres kraft til Europa fra Norge i sum. I Midt Norge blir strømprisen i april 46,9 Eur/MWh, noe som nesten tangerer rekorden fra 2011.

- For strømprisen handler nå i praksis alt om krigen i Ukraina og hvordan gassprisen blir i relasjon til Russland. Vi forventer at energileveransene fra Russland går av og på i en lang periode fremover. Dette forventer også markedet. Overraskelsen så langt er at gassleveransen stort sett har gått som normalt, tross krigen. Kull og olje er heller ikke stoppet, skriver Entelios i en pressemelding.

Dersom gassforsyningen fra Russland stopper vil strømprisen i Sør- Norge (og i Europa) øke til et eller annet sted mellom 3 til 5 kr/kWh. Om det motsatte skjer, det vil si at gassen fortsatt flyter slik den har gjort til nå, tror vi prisene fremover blir noe lavere enn de ble i april. Markedet tror ca 1,5 kr/kWh for de kommende 12 månedene per nå.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle