La gammel takstein bli som ny

 
La gammel takstein bli som nySTOR FORANDRING: Forskjellen mellom før og etter taket og resten av fasaden ble malt er stor. (Foto: Kine Vinje/Beckers)
Taket på huset har stor estetisk gjennomslagskraft. Hvis du maler fasaden, men lar den gamle taksteinen være, kan hele inntrykket av velstelt hus forringes.

Tekst: Chera Westman/ifi.no

Et par strøk maling forlenger levetiden og forskjønner opplevelsen. Det gjelder både for vegger og tak. Også for taksteinen på huset.

– Vask og mal taket samtidig som du vedlikeholder resten av fasaden. Da er stillaset på plass, og det blir ikke så mye ekstra arbeid. Det gjelder å tenke praktisk helhet, anbefaler Birgitte Finckenhagen hos TakSitt.

Lenge leve taket!
Taksteinen på huset utsettes for ekstrem påkjenning. Her lander alt av regn, slaps, sur nedbør, pollen barnåler, høstens blader og annen forurensing. På et mosegrodd og skittent tak tørker fukten sent, og gir gode kår for videre begroing, frostsprenging og erosjon.

Før det har gått så langt, og du må skifte taksteinen, finnes det maling som impregnerer og beskytter. Med en god vask i forkant, og påfølgende overflatebehandling av taksteinen, kan du forlenge levetiden på taket med mange år og spare hundretusenvis av kroner.

– Takmalingen er ekstra holdbar, og hefter godt. Den gjør taksteinene vannavvisende og frostsikre. Malingen er også UV-stabil og beholder fargen lenge, sier Christine Hagen-Pettersen hos Beckers.

Alt kan males
I Norge bruker vi mye takstein av sement. Dette er et porøst materiale, som blir slitt av vær og årstider. Men også andre takmaterialer kan males, blant annet metallplater, bølgeblikk og asfalttakpapp, betong og eternitt.

– Å vedlikeholde taket er lettere enn mange tror. Med malerrulle eller en enkel malesprøyte blir taket både velstelt og varer i mange år fremover. Også om du velger å bruke håndverker, koster det fortsatt mindre enn å skifte taket, sier Birgitte Finckenhagen.

Tenk sikkerhet
Når du arbeider på taket, eller høyt oppe på fasaden, er det veldig viktig å tenke på sikkerheten. Følg alle anbefalinger for sikring av både deg selv og utstyret du bruker. Trå forsiktig på taksteinen, som kan være glatt når den er våt. Les mer om sikkerhetstips på malingleverandørens nettsider.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår