La håndverkeren pusse opp for deg

 
La håndverkeren pusse opp for degDESINFISERING: Etter endt oppdrag vasker og desinfiserer Rørkjøps rørleggere både bil og alt verktøy. Ute på oppdrag tar håndverkerne alle forholdsregler for å forebygge smitte. Foto: Vest VVS/Rørkjøp
Det er ofte kamp om å få tak i seriøse håndverkere til å renovere fasaden eller pusse opp inne. Nå er situasjonen annerledes, og mange håndverksbedrifter har ledig kapasitet. Nå kan du på kort varsel få trygge og gode tjenester utført, og samtidig bidra til å holde samfunnet i gang.

Tekst: Chera Westman/ifi.no

Mange håndverkere har ledig kapasitet i disse dager. Derfor er det en god idé å leie en maler, gulvlegger, rørlegger eller annen fagperson til din oppussing. Da får du brukt tiden din på å jobbe og å være sammen med familien, samtidig som du bidrar til å holde hjulene i gang i byggenæringen. Bransjen er en av landets største, og sysselsetter nærmere 360 000 personer, noe som tilsvarer 25 prosent av den totale sysselsettingen i norsk næringsliv.

Tidlig informasjon
Alle seriøse bedrifter har skjerpet hygienerutiner og følger myndighetenes anbefalinger for å unngå smittespredning. Derfor er det helt trygt å benytte seg av håndverkertjenester.

– Våre dyktige malere og gulvleggere gjør en fantastisk jobb, og de følger gjeldene anbefalinger og retningslinjer som er gitt av Folkehelseinstituttet for å hindre spredning. Vi var tidlig ute med å informere alle ansatte om hvordan de skal oppføre seg, og med å etablere egne rutiner og sjekklister som alle har kontinuerlig tilgang til, sier malermester og daglig leder Robert Malmberg hos Regnbuen Malermesterbedrift.

Selskapet er knyttet til den landsomfattende Håndverksgruppen med nærmere 50 håndverksbedrifter, som årlig utfører svært mange oppdrag for forsikringsselskaper, private huseiere, boligsameier og borettslag over hele landet.

Kapasitetsproblemer kommer
– Akkurat ved denne tiden på året, når utendørssesongen setter i gang, pleier det å være ordentlig trøkk med forespørsler om jobber som kan gjøres. Sånn er det ikke i år, sier han.

– Hvis du er tidlig ute, kan du fortsatt få en maler til å vaske og male fasaden i år, eller til å male eller legge gulv innendørs. Venter du for lenge kan du få utfordringer med å finne ledige håndverkere, sier Malmberg.

Grunnen er at mange bedrifter får redusert kapasitet fordi ansatte kan havne i karantene eller bli syke. Noen ansatte har også reist til sitt hjemland, og de kan få utfordringer med å komme tilbake til jobb i Norge. Så når koronaviruset slipper taket, kan det derfor bli enda vanskeligere enn vanlig å få tak i kvalifiserte håndverkstjenester.

Desinfiserer utstyr
Også blant rørleggerne er bevisstheten stor rundt smittehåndtering. Rørkjøp, som er en av landets største rørleggerkjeder med 420 medlemsbedrifter og flere enn 1500 rørleggere over hele landet, oppdaterer daglig medlemmene om aktuelle forholdsregler.

– Rørkjøp bidrar med det vi kan for å forebygge spredning av korona. Vann og avløp som mange av våre medlemsbedrifter jobber med, er samfunnskritiske oppgaver som må utføres. Våre rørleggere praktiserer blant annet god håndhygiene, vasker og desinfiserer både verktøy og biler mellom oppdrag, og unngår å håndhilse når de er ute på oppdrag, sier Cecilie Bjørnerud Knap hos Rørkjøp.

Holder hjulene i gang
– Det er en utfordrende periode for alle, men det betyr mye at vår justis- og beredskapsminister nå oppfordrer folk til å holde hjulene i gang og støtte opp om lokale bedrifter, sier Bjørnerud Knap.

– I en vanlig situasjon har rørleggerbedriftene i Rørkjøp ventelister på arbeid som skal utføres, men da større prosjekter som inkluderer mange mennesker nå blir avlyst, åpner det seg mulighet for å få utført andre oppdrag, sier Bjørnerud Knap.

Hun oppfordrer alle nå fremover til å benytte tiden til å få fikset ting ved hjelp av håndverkere. Kanskje hytta står tom og du ønsker å oppgradere, pusse opp, eller renovere den? Eller kanskje du har utfordring med vannlekkasje, defekt varmtvannstank eller tett avløp?

– Bruk tiden nå på noe positivt, få ting gjort! Det vil bidra til å holde samfunnet i gang, redusere antall permitteringer og holde liv i lokale bedrifter, sier hun.

Sjekkliste sikrer trygghet
Sammen med andre bransjeforeninger for håndverksbedrifter, har Malermestrenes Landsforbund (MLF) laget en sjekkliste for håndverkere på serviceoppdrag. Sjekklisten inneholder alt fra punkter som skal avklares med kunden på forhånd, til generelle regler som å ha med seg papirlommetørkler, egen såpe, desinfiserende midler og tørkepapir, og å alltid bruke hansker.

– Det er veldig viktig for oss å betrygge forbrukerne nå om at det er trygt å bruke håndverkere. Vi har iverksatt en rekke sikkerhetstiltak for at det skal være trygt både for håndverkerne og forbrukerne på byggeplass og i private hjem sier Kari S. Wilsgård, hos MLF.

FAKTABOKSER:
Trygge håndverkertjenester:

 • Gjennomfør digitale befaringer
 • Unngå håndhilsing og fysisk kontakt
 • Hold anbefalte avstander og følg generelle hygieneråd
 • Tegn kontrakter med fremdriftsplan
 • Beskriv oppdraget godt, gjerne med bilder og skisse, og send til håndverkeren
 • Velg en malermesterbedrift som omfattes av forbrukergarantien
 • Opphold deg i et annet rom enn der håndverkeren arbeider

Dette kan du få hjelp med:

 • Vaske fasaden
 • Skrape og male fasade og vinduer
 • Se vedlikeholdsbehov og lage vedlikeholdsplan
 • Male og tapetsere inne
 • Legge nytt gulv
 • pusse opp bad og kjøkken
 • Stoppe vannlekkasjer
 • Skifte varmtvannsberedere og kraner

MLFs forbrukergaranti:
MLF stiller med en brukergaranti som garanterer for et godt resultat for tjenester utført av deres medlemsbedrifter. Er du ikke fornøyd, kontakter du organisasjonen for en uavhengig vurdering av arbeidet. Får du medhold i klagen, dekker garantien kostnadene for å få en annen maler til å sluttføre arbeidet.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår