Lydene som tapper deg for energi

 
Lydene som tapper deg for energiLYD OG BILDE: Kurage, som opprinnelig laget håndtrykte tekstiler, tilbyr også akustikkplater, som består av mineralull trukket med deres egne stoffer. Bildene er med på å dempe akustikken i rommet. (Foto: INTAG)
Et hjem med mye lyd og dårlig akustikk kan gi helseplager for store og små. Med enkle grep er det lett å få stillhet i stua.

Tekst: Robert Walmann/ifi.no

Mange moderne boliger har store og jevne flater i glass og betong. Det gjør at husets lyder får fritt spillerom. Det merkes tydelig når flere snakker samtidig rundt middagsbordet, eller når ungene slår seg løs med sin egen volumknapp. For noen kan etterklangen bli så høy at det blir en belastning.

Går på helsen løs
Støy defineres som uønsket lyd. I et rom med lang etterklang og dårlig akustikk, kan lydene fort bli til støy.

− Et dårlig lydrom kan gjøre deg sliten og energiløs. Det er ikke gunstig i et hjem, sier forsker Gunn Marit Aasvang ved avdeling for luft og støy ved Folkehelseinstituttet. Hun tror mange ikke engang er klar over at de bor i et hjem med dårlige akustikk.

− Oppmerksomheten har vært rettet mot det visuelle. Trivsel er ikke bare det du ser. Det er også hva du hører, sier hun.

Heldigvis finnes det enkle tiltak som gjør livet stillere i heimen.

Skjuler lyd med tapet
Gro Welle-Watne hos Tapethuset har gjort stor suksess med lydabsorberende tapet.

− Leco Isodemp er et akustikktapet som demper akustikken opp mot 50 prosent. Fordelen med denne er at lyddempingen ligger på baksiden, så ingen ser at du har lyddempet rommet. Du får også en viss effekt av å bruke tapet med mye tekstur, sier hun.

Gardiner som lydfanger
Et annet kjent lydforbedrende tiltak er å bruke lange og forede gardiner.

− Mellomforede gardinene med ullfilt gir maksimal uttelling. For oss som vil ha lettere og tynne gardiner som også slipper lyset inn, finnes akustiske gardintekstiler. Dette er tekniske tekstiler som er vevd med lydabsorberende fiber slik at de fanger opp lyd, forteller Jannicke Sveen hos INTAG. Hun råder også folk å bruke tepper.

− Et gulvteppe med høy og tett luv er en meget effektiv lyddemper i rommet, sier hun.

Stille med tekstiler
Rikelig med puter og pledd i sofaer og stoler er ikke bare hyggelig for øynene. Det er også med på å ta bort uønsket etterklang. Det vet Arve Konglevoll fra Green Apple.

− Det er lyder og støy overalt i samfunnet. Det blir derfor ekstra viktig å skape et hjem som gir hvile for ørene. Alle tekstiler er med på å dempe akustikken. Sørg derfor for å ha rikelig med puter og pledd hjemme, sier han.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår