Male peisen? Her er noen gode tips og råd

 
Male peisen? Her er noen gode tips og rådMal muren i akkurat den fargen du ønsker. Foto: Varmefag
Det er enkelt å fornye peisen uansett om du vil at den skal fremheves eller gli mer inn i omgivelsene. Her er alt du trenger å vite om du har en murt peis som du ønsker å male.

Kilde: Varmefag

Hvitmalt peis var lenge normalen i norske hjem, men flere og flere får øynene opp for andre farger. Det er tross alt ingen lover eller forskrifter som krever at peisen skal være hvit.

Det er dessuten enkelt og ukomplisert å male peisen. Mange kommer inn for å spørre fagfolkene i Varmefag om det er noe spesialmaling som må brukes: «Må malingen være varmebestandig?» og «Kan jeg bruke vanlig vannbasert maling?» er blant spørsmålene som går igjen.

Svaret er enkelt: Du kan bruke hvilken som helst vanlig vannbasert maling i ønsket farge.

- Vi ser at mange ønsker å bruke farger både for å fremheve den flotte peisen i en flott kontrastfarge eller at de maler peisen i samme farge som resten av stuen og dermed lar den bli en del av helheten, forteller markedssjef Nina Melhus i Varmefag.

Hvilke farger bør du male peisen i?
Det er selvfølgelig en smakssak hvilke farger du bør vurdere, men interiørtrenden vi er inne i nå beveger seg fra hvitt til mer farger. Vi har vært innom kontrastveggene, men nå skal hele rom ha farger.

I forbindelse med oppussing av stue, kan du la deg inspirere av årets fargetrender. Fra en minimalistisk stil går vi mot en stil der stuen skal være lun og behagelig.

Når peisen skal males kan den fremheves ved å velge en litt mørkere farge - det er populært å male peisen grå eller sort. Skal peisen være en del av helheten kan det være smart å male i samme farge som resten av rommet.

Eventuelt kan du ha et litt røft uttrykk ved å rett og slett la peisen stå umalt. Da får den røffe betongstrukturen komme til sin rett, og du kan ved en senere anledning male muren om du ønsker et nytt uttrykk.

Male gammel peisovn?
Har du en frittstående peis som du ønsker å fornye, er dette en mer komplisert oppgave enn å male muren rundt en peisinnsats. Dersom det ikke er noe konkret restaureringsbehov, men at du ønsker å fornye peisovnen, kan et alternativ være å helt enkelt freshe opp veggen bak peisen.

Har du en gammel peisovn du ønsker å restaurere, bør du vurdere om du har kompetanse til å gjøre det selv. Her må det brukes varmebestandig lakk, men utfordringen her er rengjøringen - all sot og skitt må være fjernet. Puss gjerne med pussepapir før du påfører lakken. I mange tilfeller bør hele peisovnen demonteres og enten sandblåses eller stålbørstes - sistnevnte løsning er mer skånsomt enn sandblåsing, som kan fjerne detaljer. Husk at arbeidet bør gjøres utendørs på grunn av mye støv.

Høres dette i overkant komplisert ut, kan du vurdere en ny peisovn. Husk at eldre ovner som er produsert før 1998, ikke er såkalt rentbrennende. Det betyr at de forurenser mye mer i form av sotpartikkelutslipp, i tillegg til at de er lite effektive. Med en ny, rentbrennende ovn unngår du å "fyre for kråka", samtidig som du slår et slag for mindre luftforurensning. Varmefag har et stort utvalg peisovner i ulike prisklasser i flere nydelige, tidløse farger.

Er du blant de som liker å pusse opp med jevne mellomrom, kan en peisinnsats være den beste løsningen. Her kan du enkelt male peisens omramming som beskrevet ovenfor, og endre farge når du ønsker.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår