Manglende kunnskap om vannforbruk

 
Manglende kunnskap om vannforbrukFoto: Getty Images
Fire av ti nordmenn ønsker å redusere vannforbruket – men få vet hvordan.

Til tross for at Norge ofte anses som foregangsland når det gjelder bærekraft, så har nordmenn det høyeste vannforbruket i Norden. Hele 101 000 liter per person i året. Dette er mer enn dobbelt så mye som i nabolandet Danmark. Så mange som fire av ti nordmenn prøver å redusere forbruket sitt.

Mangler kunnskap
- Dessverre føler mange at de mangler kunnskap om hvordan de skal få det ned. GROHE gir derfor fem enkle tips om hvordan du kan redusere vannforbruket i hverdagen. I mange deler av verden er ferskvann en knapp ressurs. En ressurs vi og våre naboland er bortskjemte med. I GROHEs nylanserte kartlegging, Vannbarometeret , viser det seg at nordmenn har det høyeste vannforbruket i Norden, sier Anne Øiseth, Country Manager i GROHE, i en pressemelding.

Ønsker å endre
Mens årsgjennomsnittet i Norden ligger på 73 000 liter vann per person i de tre største byene i hvert land, så ligger snittet i Norges tre største byer på hele 101 000 liter. Dette er det mange nordmenn som ønsker å endre på. 38 prosent vil nemlig redusere vannforbruket sitt, ifølge undersøkelsen gjennomført av Ipsos Norm på vegne av GROHE. Videre oppgir to tredeler av disse at de er obs på sitt eget vannforbruk hver dag. Den siste tredjedelen vil også redusere sitt forbruk – men vet ikke hvordan de skal gå frem.

Viktig initiativ
– Med Vannbarometeret ønsker vi å synliggjøre den enorme mengden vann som hver dag blir sløst bort i Norge, og hvilke problemer et høyt forbruk medfører. At såpass mange ønsker å redusere forbruket sitt, er veldig positivt. Samtidig er det synd at så mange ikke vet hvordan de skal få dette til, men det gjør dette initiativet desto viktigere. Hvis vi kan hjelpe innbyggerne i Norge til å sløse mindre med vann, er Vannbarometeret et vellykket tiltak – det er tross alt derfor vi gjør dette, sier Øiseth.

Litt bortskjemte
Tilgang til ferskvann er nesten ubegrenset i Norge – noe som har gjort nordmenn litt bortskjemte. Mange vet nemlig ikke hvor mye, eller hva de betaler for vannet. Vannbarometeret avslører at mer enn annenhver nordmann ikke vet hvor mye en liter vann koster, og mer enn hver tredje vet ikke hva de betaler for husholdningens vannforbruk.

Slik sløser du mindre vann i hverdagen:

  • Bruk kraner og dusjhoder med smal vannstråle
  • Skru av vannet i dusjen når du bruker såpe og sjampo
  • Ikke la vannet renne når du vasker opp
  • Steng kranen når du pusser tennene
  • Bytt pakninger i dryppende kraner og sisterner som lekker

Om undersøkelsen:
Undersøkelsen er utført av menings- og markedsundersøkelsesfirmaet Ipsos Norm på oppdrag fra GROHE. Undersøkelsen ble gjennomført på nettet i perioden 24.–31. januar 2020. Til sammen har 4032 personer fra 18 år og oppover deltatt. Resultatet er statistisk signifikant og representativt for Sverige, Norge, Danmark og Finland.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår