Nå bør du male panelet!

 
Nå bør du male panelet!Nå er den beste tiden for å male innvendig panel. Det er fordi treverket nå er på sitt tørreste.
Har du planer om å male panelet inne i år? Da bør du ikke utsette det lenger. Nå er nemlig den beste paneltiden.

Om du går med maleplaner for det innvendige panelet, bør disse planene settes i live så fort som mulig. Nå er nemlig den perfekte tiden for å male panel.

– Hvis du har treverk som skal males inne, bør du gjøre det nå. Det kalde og tørre vinterværet er et perfekt utgangspunkt for jobben, sier John Morten Åvik, malermester og distriktssjef hos Beckers.

Det er ingen sak å male panelet – og gjør du det nå, vil du få det beste resultatet. (Jan Larsen/ifi.no)

Kald, tørr luft ute og kunstig oppvarming inne, gjør luften i boligen tørr.

– I januar, februar og begynnelsen av mars er luftfuktigheten inne på sitt laveste. Det betyr også at treverket er på sitt tørreste. Og når det er tørt, trekker det seg sammen, og du får behandlet den lille millimeteren med overlapp som panelet dekker ved høyere fuktinnhold. Da er sjansen minst for at det vil komme skjemmende krympesprekker senere, forklarer Åvik.

Sjekk fukten
Han råder uansett deg som skal male panelet til å gjøre en enkel vurdering av underlaget først, slik at du er sikker på at forholdene er ideelle.

– Gjør en stikkprøve med en fuktmåler for å være på den sikre siden. Treverket bør ideelt ha en fuktighet på ca. 12-14 prosent når du skal male, litt avhengig av type treverk, sier han. Rimelige fuktindikatorer kan skaffes hos din nærmeste forhandler av maling.


Vi har lang tradisjon med treverk i interiøret. Vi liker lunheten panelvegger gir. (Kristian Owren/ifi.no)

Risikoen ved å vente
Hvis du utsetter malejobben til våren eller sommeren, når luftfuktigheten er høy, risikerer du å sitte igjen med synlige krympesprekker – som ikke er særlig pent.

– Om sommeren utvides treverket inne. Hvis du maler panelet da, vil malingen sprekke opp igjen når været blir kaldere og treverket krymper. Da vil du få områder med bart treverk. Derfor bør du utnytte den tørre luften nå til å male, forklarer Roger Fridheim, malermester og teknisk support-konsulent hos Flügger.

Sperr kvistene
  – Klisjeen om at verktøyet er halve jobben, er faktisk helt sann, sier John Morten Åvik hos Beckers. Selv liker han å påføre med rull, før han etterstryker. (Chera Westman/ifi.no)

Fremgangsmåten for å male panel varierer noe, avhengig av om det er nytt eller tidligere malt panel. Særlig med nytt panel er det viktig å huske på kvistgrunningen.

– Sørg for at treverket er tørt og rent. Deretter bruker du en kvistgrunn, slik at du ikke får synlige kvister gjennom malingen. Det er særlig viktig hvis det er furupanel, sier Fridheim.

Også ved tidligere malt panel bør du gå over med kvistgrunn der du ser flekker fra kvister gjennom den gamle malingen.

– Ta deg tid til å sparkle store hull og spikerhull med en fyller, og gå over og tett sprekker og glipper mellom list og panel med en multisealer. Det er litt ekstra jobb, men du vil få et mye mer ensartet resultat, som vil se mye penere ut, forklarer Fridheim.

Etter at treverket er rent, kvistene er sperret og hullene er tettet, er det tid for grunning.

– Bruk en sperregrunning for å sikre deg maksimalt mot gjennomslag. La den tørke så lenge det er oppgitt på boksen. Da får den funksjonen den skal ha. Mal deretter to strøk med en god akrylmaling i ønsket glans. Jeg liker personlig å påføre med rull og bruke en fordriver etterpå. Da får jeg på riktig mengde maling, og med skikkelig godt verktøy blir resultatet veldig bra, avslutter Åvik.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår