Nå straffer det seg å ikke svare Folkeregistret

 
Nå straffer det seg å ikke svare FolkeregistretEier du en bolig med flere boenheter vil du nå kunne få gebyr for å unnlate å svare dersom folkeregistermyndigheten spør hvem som bor på eiendommen. (Foto: Ernst Larsen, Skatteetaten)
I forbindelse med ny folkeregisterlov som trådte i kraft 1.10.2017 er unnlatelse av å gi meldinger til folkeregistermyndigheten avkriminalisert og erstattet med en gebyrordning. I disse dager sender Skatteetaten ut de første vedtakene om gebyr på 10 170 kroner til rundt 100 huseiere som ikke har oppgitt hvem som bor på adressen.

Tidligere var huseier/utleier pliktig til å melde fra til folkeregistermyndigheten om hvem som var bosatt i utleieboligen. Denne plikten er nå falt bort og blitt erstattet med en plikt til å svare dersom folkeregistermyndigheten spør. De som i disse dager får brev om gebyr, har ikke svart på henvendelsen.

­- Dette er en avkriminalisering av noe som tidligere var straffbart, og vi håper at vi ved å bruke gebyrordningen får flere til å bistå folkeregistermyndigheten med å holde våre registre oppdatert, det sier underdirektør Harald Hammer i Skattedirektoratets rettsavdeling.

Etter henvendelse fra folkeregistermyndigheten plikter personer over 15 år som oppholder seg i Norge, å gi følgende opplysninger om seg og sin husstand: fullt navn, fødselsdato, fødested, kjønn, sivilstand, foreldreansvar, adresse, yrke, arbeidssted og statsborgerskap.

- Det er viktig for myndighetene å vite hvem som på en eiendom av hensyn til både ettersøking av beboere i forbindelse med brann, og for at rett skatt skal tilfalle rett kommune, sier Hammer. Informasjon om hvem som bor på eiendommen benyttes også som kontrollgrunnlag ved beskatning av leieinntekter fra utleieboliger. Økt kvalitet på denne informasjonen gjør at det enklere for skattemyndighetene å kontrollere hvor folk bor og slik sikre at leieinntekter blir beskattet korrekt.

Hovedregelen er at man får et overtredelsesgebyr på ¼ rettsgebyr per dag utover svarfristen inntil maks 15 rettsgebyr. Det vil si inntil 60 dagers forsinket/unnlatt svar - maksimalt 16 950 kroner.

Per 1.1.2018 utgjør ett rettsgebyr 1 130 kroner og ¼ rettsgebyr utgjør 282,50 kroner.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår