Når bør du beise terrassen?

 
Når bør du beise terrassen?TØRT NOK: Vent til treverket er tørt nok før du beiser. Da blir resultatet best. (Foto: Chera Westman/ifi.no)
En viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen i vår: Ikke start for tidlig!

Tekst: Bjørg Owren/ifi.no og Mari Andersen Rosenberg

Temperaturen ute stiger, og noen steder i landet er plussgradene allerede tosifrede. Vi begynner å lengte etter varme dager og hyggelige stunder på terrassen, og er klar for sol og varme. Men disse stundene blir mest hyggelig på en velstelt terrasse.

Vask terrassen først
Start sesongen med er å gi terrassen en skikkelig vårrengjøring. Kost vekk grus, løv og snørester, og vask terrassen med egnet middel. Du kan i prinsippet starte med vasken når det ikke lenger er fare for frost.

– Så lenge du er ute av frostperioden, er det ikke noe som tilsier at du ikke kan starte med rengjøring, eller andre forberedende arbeider til den kommende overflatebehandlingen, sier Thomas Sundmoen, teknisk sjef hos Flügger.

– Vent gjerne til den laveste døgntemperaturen er 10 varmegrader. Da virker vaskemidlene best, og treverket tørker godt etterpå, sier malermester og teknisk sjef Morten Fehn hos Beckers.

Terrassebordene må være tørre
Når terrassen er ren og tørr, ser du fort om den må beises. Men stopp litt her; ekspertenes klare og entydige råd til utålmodige terrasseeiere er ikke beis for tidlig. For at beisen skal fungere slik leverandøren lover, må treet være tørt nok. Selv om det er varmt i været, og du fint kan vaske terrassen, er det ikke sikkert treverket er tørt nok for beis. Terrassebordene trenger tid til å tørke etter vinterens kalde netter og vårens snøsmelting før du beiser.

Slik sjekker du fukt i terrassegulvet
For å vite om treverket er tørt nok til å beises, kan du måle hvor mye fukt det er i det med en fuktmåler. Den får du kjøpt der du kjøper maling, i fargehandelen eller et byggvarehus. Fuktinnholdet i treverket bør være under 15 prosent.

– En fuktmåler er et nyttig verktøy som kan gi god indikasjon på fuktinnholdet i treet, tipser Per Myhre, teknisk sjef hos Nordsjö.

Vær obs på trykkimpregnerte materialer
Men han ber oss være litt oppmerksom når vi måler fukt på trykkimpregnert treverk. Der kan fuktindikatoren vise litt feil på grunn av impregneringssaltene i treverket.

– Saltene i impregneringen kan påvirke resultatet, og måleren gir derfor ikke et eksakt svar. Men det er en god indikator, sier Per Myhre, teknisk sjef i Nordsjö.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår