Når snøen blir med inn

 
Når snøen blir med innDet er lett å dra med seg snø inn. For å unngå skader i gulvet, gjelder det å riste av seg vinteren utenfor. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)
Hva skjer med parketten dersom den daglig blir utsatt for fuktighet?

Tekst: Robert Walmann/ifi.no

Snø ute kan fort bety snø inne. Det liker ikke tregulvet. Teknisk konsulent hos Tarkett, Kent-Ove Stenberg, forklarer hva som skjer dersom du gjentatte ganger utsetter gulvet for kraftig «snøvær».

Svart varseltegn
– Lar du fuktige sko bli stående på eikeparketten over tid, kan du oppleve at den får svart misfarging. Det er et varsel om at gulvet mistrives. Selv om gulvet er lakkert, er det ikke tett. Etter hvert vil fuktighet kunne trekke ned i gulvet og det vil begynne å svelle. I verste fall må du skifte ut det gulvet som er skadet, sier han.

Tørk, puss og behandle Men selv om du skulle få misfarging og svelling, kan det ifølge gulveksperten fortsatt være håp.

– La gulvet tørke skikkelig. Så forsøker du å skrape eller pusse lett for å fjerne misfargingen. Deretter setter du inn det aktuelle området med ny overflatebehandling. Lar misfargingen seg ikke fjerne, er det som regel bare bordbytte som er løsningen, sier han.

Løsningen ligger på gulvet
Gunni Marie Blunck hos Forbo Flooring mener det finnes en god løsning på problemet.

– Sørg for å ha matter som suger opp fukten skikkelig. En matte med tett bakside er det eneste som beskytter gulvet mot fukt og smuss, sier hun.

Mindre renhold
Hun mener vi kan legge dørmatter både utenfor og innenfor inngangsdøren for å sikre rommet mot uønsket fukt.

– Poenget er å bli kvitt mest mulig fukt før du går inn. Har du matter inne vil du også slippe å vaske gulvet så ofte, sier hun.

Glatte gulv
Bjørn Musum hos Musum Interiør i Trondheim mener oppsugingsmatter også beskytter helsen.

– Fuktighet gjør gulvet glatt og farlig å gå på. Dessuten sliter grus, sand og småstein på overflaten og kan gi stygge riper og hakk, sier han.

Sparer millioner
Også næringslivet har mye å tjene på å sørge for gode matteløsninger foran inngangspartiet. Det vet Arne Bjørnstad hos Duri Fagprofil, som er spesialist på mattesystemer i offentlige rom.

– De som investerer i solide mattesystemer sparer mye penger på vedlikehold av gulv. I tillegg bidrar mattene til et godt innemiljø. Det er særlig viktig nå om vinteren, sier han.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår