Nordmenn bruker for mye og bekymrer seg for julehandelen

 
Nordmenn bruker for mye og bekymrer seg for julehandelenSiv Hjellegjerde Martinsen, administrerende direktør i Lindorff.
Flere enn 1 av 3 bruker mer på julen enn de har råd til, mens 1 av 4 bekymrer seg for om de i det hele tatt har råd til å kjøpe julegaver.

Det viser en ny undersøkelse fra Lindorff.I tiden før jul legger vi nordmenn igjen milliarder av kroner i butikkene på gaver, pynt og mat. Ifølge den ferske forbrukerundersøkelsen European Consumer Payment Report (ECPR), som Lindorff står bak, svarer i overkant av 1 av 3 at de handler for mer enn de har råd til i forbindelse med jul. Det er en lite oppgang fra i fjor.

– Det bekymrer oss at stadig flere bruker mer på julefeiringen enn de har råd til. Vi ser konsekvensen av dette etter nyttår med en markant økning i antall inkassosaker, sier Siv Hjellegjerde Martinsen i en pressemelding, administrerende direktør i Lindorff.

Flere inkassosaker
I første kvartal i år mottok Lindorff 12 prosent flere inkassosaker enn i kvartalet før. Noe av dette skyldes at mange kreditorer utsetter å sende saker til inkasso til etter julehøytiden. Men hovedårsaken er at mange handler for mer enn de har råd til i ukene før jul.

Det høye forbruket i slutten av november og desember behøver ikke å føre til inkasso, men ECPR-undersøkelsen viser at 28 prosent opplever januar som årets vanskeligste økonomiske måned.

– Dette er et problem man kan ta kontroll over ved å lage en oversikt over hvor mye man har råd til å bruke på mat, gaver og pynt i forbindelse med julen, sier Hjellegjerde Martinsen.

Det er ikke bare de som handler over evne i tiden før jul som skaper bekymring. Ifølge undersøkelsen er 1 av 4 engstelige for om de i det hele tatt har råd til å kjøpe julegaver. Det er et høyt antall, og forteller at mange lever med en stram økonomi.

Lindorff er en del av Intrum-konsernet, som utgir ECPR-undersøkelsen en gang i året.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår