Ny forskrift legger ikke opp til tryggere bolighandel

 
Ny forskrift legger ikke opp til tryggere bolighandelMed endringene i avhendingsloven er selger ansvarlig for alle skjulte feil og mangler ved boligen dersom de i sum utgjør mer enn 10.000 kroner.
Kontroll av fellesarealene utelates i ny forskrift til avhendingsloven. – Uten kontroll av fellesarealene så oppfyller ikke forskriften sitt formål, mener NBBL-advokat.

NBBL har nylig avgitt uttalelse til Kommunal- og moderniseringsdepartementets forslag til en ny forskrift til avhendingsloven.

Forslaget er en oppfølgning av endringene i avhendingslova som Stortinget vedtok i mai 2019, som blant annet forbyr selger å selge boligen «som den er». Målet med forskriften er å sikre forbrukerne et best mulig informasjonsgrunnlag før et boligkjøp, blant annet ved å fastsette krav til tilstandsrapporter og bygningssakkyndige.

– Forskriften er et skritt i riktig retning for å oppnå tryggere bolighandel etter at lovendringen ble vedtatt. Godkjente tilstandsrapporter er positivt, men det er fortsatt mange forhold som bør utredes nærmere før endelige regler utformes, og ikke minst før endringene som ble vedtatt i fjor iverksettes, kommenterer NBBL-advokat Laila Marie Bendiksen i en pressemelding.

– Meget oppsiktsvekkende
Høringsforslaget fastsetter blant annet hvordan og hvilke bygningsdeler og rom som må undersøkes for at tilstandsrapporten skal være godkjent og at bygningssakskyndig skal bli et lovregulert yrke.

– NBBL støtter innføring av ny yrkestittel som bygningssakkyndige, men er sterkt uenige i forslaget om å utelate opplysninger om «fellesareal», fortsetter Bendiksen.

Forskriften foreslår at kravene til småhus (eneboliger, tomannsboliger og rekkehus) og for leiligheter må være forskjellige. Fordi vedlikeholdsansvaret for fellesarealene som regel ligger hos borettslaget eller sameiet, mener departementet at det hovedsakelig er bygningsdeler innendørs som er relevante å undersøke i en leilighet.

– Det er meget oppsiktsvekkende at blokkbebyggelse som utgjør hovedtyngden av boligmassen med omfattende eierskifter, unntas de sentrale bestemmelsene i forskriften. Uten kontroll av fellesarealene så oppfyller ikke forskriften sitt formål. Mangler ved fellesarealer kan gjøres gjeldende av kjøper, og det er derfor viktig for både selger og kjøper å motta opplysninger om disse, mener Bendiksen.

Link til høringsuttalelsen.

 

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår