Ny lakk og maling som bedrer innemiljøet

 
Ny lakk og maling som bedrer innemiljøetKåre Tobiassen (t.h.) medeier i familiebedriften Strai Kjøkken og Terje Kristiansen, leder for malingsavdelingen, betegner omleggingen til ny og mer miljøvennlig overflatebehandling av bedriftens kjøkken som en milepæl. Foto: Amund Hestsveen, Fundament.
Kjøkkenprodusenten Strai Kjøkken tar i bruk en ny lakk og maling som bedrer innemiljøet og øker slitestyrken på kjøkkenet.

Kristiansand-bedriften har brukt tre år på å teste ut den nye polyuretan-baserte malingen. Etter mye prøving og feiling har de nå knekket koden for å få produksjonslinjen til å gå knirkefritt med det nye produktet. Strai har i samarbeid med et tysk laboratorium utført analyser og tester av prøveproduksjon.

– Vi er den første store norske kjøkkenprodusenten som tar i bruk denne typen maling. Den er sterkere og avgir ikke gass som kan gi allergiplager. Omleggingen løfter kvaliteten på våre kjøkken og styrker bedriftens posisjon som landets største norskeide kjøkkenfabrikkant, sier Kåre Tobiassen, medeier og 3. generasjon i familiebedriften Strai Kjøkken i Kristiansand.

Tobiassen sier de ønsker å være i front når det gjelder å ta i bruk nye kvalitetsfremmende produkter og metoder. Den nye maling- og lakktypen representerer et stort skritt på veien mot en mer miljøvennlig maling.

– Vi regner med at det snart vil bli innført strengere krav til innemiljø. Nå er vi godt forberedt til å innfri de kravene som måtte komme, sier Tobiassen.

Høy belastning
Fordelen med polyuretanmaling og lakk er at den både er mer fuktbestandig, slitesterk og betydelig bedre for inneklimaet. Terje Kristiansen, Leder for malingsavdelingen, sier hovedgrunnen for endringen er en del av bedriftens fokus på kontinuerlig forbedringer.

– Kjøkkeninnredninger utsettes for høy belastning og krever slitesterke overflater. I alle år har syreherdende maling og lakk vært industristandarden i bransjen. Den holder høy kvalitet, men frigir noe formaldehydgass i en kort periode etter at kjøkkeninnredningen er installert. Det kan skape ubehag hos enkelte, særlig mennesker med allergi. Det nye malingsproduktet er fri for formaldehyd, sier Kristiansen.

Mange fordeler
I tillegg til å være slitesterk og luktfri, tåler malingen høyere varme og har bedre dekkevne. Overflaten er tettere og er lettere å vedlikeholde og holde rene. Malingen kan også fås med antibakterielle egenskaper. Omleggingen til den nye overflatebehandlingen skjer fra januar i år.

Av de totalt 3500 kjøkkenene som årlig produseres på fabrikkanlegget på Strai, er det rundt 70% som leveres med ny maling. De resterende 30% leveres i andre utførelser som linoleum, laminat og melamin.

– Dette er en milepæl for oss. Vi jobber hardt for å forbedre våre kjøkkenløsninger og for å være i front når det gjelder design, praktiske løsninger og kvalitet. Den nye overflatebehandlingen bidrar til at vi nå kan tilby våre kunder et enda bedre produkt, sier Tobiassen.

Slitesterk polyuretanmaling har vært på markedet i Syd Europa i mange år. Den har ikke vært benyttet i kjøkkenindustrien i Norden på grunn av høy pris og utfordringer med å få den til å fungere med automatisert produksjonsutstyr.

– Vi har klart å løse de tekniske problemene. Prisøkningen på malingen henter vi inn ved at produksjonstiden forkortes og effektiviteten øker. Dermed blir ikke våre kjøkken dyrere – bare enda litt bedre, sier Tobiassen.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår