Ny terrasse? Dette bør du vite

 
Ny terrasse? Dette bør du viteFoto: Getty Images
Selv om terrassen kun brukes deler av året, er den eksponert for vær og vind året rundt – og skal tåle det meste. Materialvalg og vedlikehold er derfor avgjørende for å yte terrassen rettferdighet – og la den få skinne mens vi nyter late dager i solveggen.

Impregnert treverk – bestselgeren!
Velger du impregnert treverk til terrassen, får du et varig og slitesterkt terrassegulv. Behandlingen beskytter treverket mot sopp og råte, som er en stadig større utfordring i dagens nordiske klima. Lange vintre, mye nedbør og fukt gir gode vekstvilkår for sopp og råte.

Med en terrasse i impregnert treverk, kan du forvente forutsigbarhet og en lang levetid. Forutsatt at terrassen har et godt fundament, er solid bygget og godt vedlikeholdt. Det er anbefalt å vaske terrassen årlig, men ikke bruk høytrykkspyler da denne kan flise opp treverket. Bruk vannslange og kost.

Etterbehandling
Ønsker du å bevare treverkets utseende, bør terrassen beises/ oljes så snart treverket er tørt. Velg en olje med en stor andel tørrstoff og soppdrepende middel. Det bør også oljes/beises med jevne mellomrom, minst én gang årlig. På den måten bevares terrassens utseende, du unngår sprekker, oppflising, gråning, fuktdannelse, sopp/råte – og terrassens levetid øker.

Lar du terrassen forbli ubehandlet, vil treverket bli naturlig grått og du må forvente noe sprekkdannelse.

Hasås sine terrasseprofiler

Impregnert grafittgrå
Et dempet, lekkert og naturlig utseende karakteriserer det grafittgrå materiale, som er godt egnet for bruk over mark. Impregnert grafittgrå er ettertørket. Det vil si at gulvet vil bevege seg mindre etter montering og det blir mindre krymp. Dette skiller produktet fra standard impregnerte bord, som kan være veldig våte ved levering (da de ikke ettertørkes etter produksjonen). Dette kan medføre at gulvet krymper etter montering, noe som kan gi store gliper mellom bordene.

Siden impregnert grå er ettertørket, er det mulig å overflatebehandle gulvet omgående, og du slipper å vente til det er tørket av vær og vind. Hasås anbefaler ett strøk med grå Osmose treolje eller Jotun Trebitt terrassebeis etter montering.

Impregnert brun
Brunfargen gir terrassen et gyllent og varmt uttrykk, samtidig som det gir treverket et friskt preg. Materialet er godt egnet til bruk over mark. Den rillede overflaten gir gulvet struktur og et spennende uttrykk.

Rillene har også en praktisk funksjon. De gir deg et godt feste i underlaget, og gjør gulvet mindre glatt – en fordel når det begynner å bli kaldt. Riller er derfor spesielt godt egnet på brygger, i trapper eller rundt utestamper og jacuzzier – hvor det er lett å skli. Også på varme dager er det en fordel med riller. Mørke terrassegulv kan bli veldig varme å gå på, men rillene gir mer luft under føttene og det blir bedre å gå barbeint.

Ett strøk med for eksempel Osmose treolje brupigmentert eller Jotun Trebitt terrassebeis, gjør at du bevarer du fargen i mange år.

Impregnert grønn
Dette treverket er det Hasås selger absolutt mest av, ikke uten grunn. Treverket får med et strøk klar Osmose treolje eller Jotun Trebitt Terrassebeis, et naturlig og klassisk utseende. Treverket er enkelt å beise i ønsket farge, og passer til bruk over mark.

Impregnert tre er teknisk sett holdbart uten vedlikehold. Ubehandlet impregnert tre vil etter hvert miste grønnfargen, og få den naturlige gråfargen som mange liker.

Royal brunimpregnert
Royalimpregnering er en annen form for behandling. Bordene blir først standard grønnimpregnerte, deretter går de inn i en tank hvor vannet blir presset ut av bordene og erstattet med pigmentert linolje. Dette gjør at bordene blir mer stabile i forhold til bevegelse, krymp, kuving, sprekk osv. Treverket har en vakker mørk og brunpigmentert farge. Det store fargespillet i treverket gir terrassen vakre sjatteringer og et naturlig uttrykk.

Behandlingen er miljøvennlig, gir treverket en unik formstabilitet, lite sprekkdannelser, god fargeholdbarhet og krever lite vedlikehold. Selv etter 4-5 år kan terrassen fremstå formstabil og fin uten behandling, men det er likevel anbefalt å behandle treverket med olje.

Sibirsk lerk
På tross av at Sibirsk lerk er ubehandlet, er treverket godt rustet mot både sopp og råte fra naturens side. Treverkets karakter og kvalitet, gjør at det trekker til seg lite vann og holder seg lenger enn annet ubehandlet tre. Sibirsk lerk er et miljøvennlig produkt, som bør oljes så snart som mulig etter legging, da det fort kan oppstå misfarging og svertesopp. Her anbefales det å bruke klar eller brunpigmentert Osmose treolje. Gulvet monteres slik at det får en god lufting, da det er viktig at det tørkes raskt opp etter nedbør.

Almendrillo/IPE (Cumaru)
Almendrillo er et hardtre fra Brasil, og et alternativ til terrassebord, trapper, bryggeanlegg, hagemøbler og gulv. Dette er en veldig hard og slitesterk tresort, som er ypperlig til terrassedekke. Materialet er helt naturlig, og ikke tilsatt giftstoffer. Lar du bordene forbli ubehandlet, vil de bli grå som svabergene. Ønsker du å holde dem i sin originale farge, kan du olje eller beise dem. NB! Må forbores ved montering da bordene er så harde at skruene ikke vil klare å gå igjennom av seg selv.

Brede versus smale bord
Bredere terrassebord har blitt mer vanlig de siste årene, hvor 28×120 er den absolutte bestselger. De brede bordene gir et tungt og solid uttrykk, og en god og stabil terrasse. Det blir også mindre fliser og sprekker i brede bord. De bredere bordene er både raskere å legge og lettere å rengjøre, fordi det er større flater.

Smale bord gir etter nettere og lettere uttrykk, og kan også være lekkert – spesielt på mindre flater.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår