Nye gjeldsregistre og effekter i boligmarkedet

 
Nye gjeldsregistre og effekter i boligmarkedetBildet: Carl O. Geving. FOTO: CF-Wesenberg/Kolonihaven
Norges Eiendomsmeglerforbund har i mange år ønsket et gjeldsregister som gir banker og andre kreditytere bedre oversikt over forbrukernes reelle økonomiske situasjon.

Fra 1. juli er dette en realitet når tre nye gjeldsregistre er i drift. Dette er viktig for å sikre gode kredittvurderinger, ikke bare for å begrense veksten i usikret kreditt, men også for å redusere risikoen for at husholdninger pådrar seg boliglån som de ikke har forutsetninger for å betjene.

Norges Eiendomsmeglerforbund har gjort undersøkelser blant våre 3000 medlemmer som avdekker at 1 av 5 eiendomsmeglere har opplevd at boligkjøpere bruker forbrukslån som egenkapital for å få lån til bolighandel. Norges Eiendomsmeglerforbund vil knytte en kommentar til innføring av gjeldsregistre og effekter i boligmarkedet.

- Vi er bekymret for at flere husholdninger har latt seg friste til å ta opp usikrede forbrukslån for å tilfredsstille bankenes egenkapitalkrav ved boliglån. Det er også en fare for at boliglånskunder har tatt opp usikrede forbrukslån for å betjene løpende boliglån. Vi er glad for at de nye gjeldsregistrene lukker disse hullene i bankenes kredittvurdering, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

- Gjeldsregistrene vil begrense risikoen for at husholdninger tar seg vann over hodet og havner i et økonomisk uføre. NEFs undersøkelser gir en klar indikasjon på at en del boliglånskunder har misbrukt forbrukslån til å få boliglån, uten at vi kan konkludere med at det er et utbredt problem. Vi må imidlertid forvente at bankenes praksis ved boliglån påvirkes av at de kan gjøre bedre kredittvurderinger av kundene, som igjen kan få en viss effekt på kjøpekraften i boligmarkedet, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår