Økning i boligbranner i 2017

 
Økning i boligbranner i 2017I 2017 var det en økning i boligbranner på 12 prosent, viser tall fra Verisure
Tall fra alarmselskapet Verisure viser en økning i boligbranner på 12 prosent fra 2016 til 2017. Tørrkoking, samt feil på eller feil bruk av elektriske apparater, er overrepresentert i statistikken. - Det brenner altfor ofte i norske boliger, og mange av brannene skyldes dessverre slurv med brannsikringen, sier sikkerhetsekspert Dagfinn Thorkildsen i Verisure.

Med mer enn 240.000 kunder over hele landet er Verisure Norges ledende boligalarmleverandør. Selskapets døgnbemannede alarmstasjon er kontinuerlig i kontakt med kunder som trenger hjelp med alt fra hvordan man bytter batteri på røykvarsleren til reelle brannalarmer og innbruddsalarmer.

Verisures egne tall for 2017 viser en økning i registrerte reelle tilfeller av brann på 12 prosent sammenlignet med 2016.

- Dette er dystre og urovekkende tall. Med all informasjon som er tilgjengelig om brannsikkerhet, skulle man jo ønsket og håpet at disse tallene gikk ned i stedet for opp, sier sikkerhetsekspert Dagfinn Thorkildsen i Verisure.
August var måneden som økte mest i 2017 med over dobbelt så mange branntilfeller som august året før. Januar var for øvrig måneden med flest registrerte branner i fjor, tett fulgt av november og desember.

Brannårsaker
Statistikken for 2017 viser også en viss variasjon i både hvor, hvordan og hvorfor brannene oppsto. Likevel er det enkelte tall som skiller seg negativt ut.
- Den gamle klassikeren tørrkoking/tørrsteking er fortsatt årsak til mange branner, men også feil på eller feil bruk av elektriske apparater er overrepresentert i statistikken, sier Thorkildsen i Verisure.

Sikkerhetseksperten peker på at norske hjem stadig får flere elektriske apparater og enheter som trenger strøm og lading, inkludert alt fra mobiler og nettbrett til elbiler.
- Det er mange elanlegg som rett og slett ikke er dimensjonert for alle apparater en moderne familie har, og alle er ikke like flinke til å følge retningslinjene for tilkobling og lading. Dette utgjør en betydelig brannrisiko, sier han.

Viktig med røykvarsler
Ifølge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) skjer halvparten av alle dødsbranner i boliger som ikke har fungerende røykvarslere. Sikkerhetsekspertens beste tips er å ha minst én røykvarsler i hver etasje samt å ha slukkeutstyr tilgjengelig.
- Den tryggeste løsningen er å ha overvåkede røykvarslere som er optiske og seriekoblede, som varsler med både sirene og stemme for at hele familien skal våkne om alarmen går mens man sover, sier Thorkildsen.

Han fortsetter:
- Oppkobling til døgnovervåket alarmstasjon gjør at man umiddelbart kan komme i kontakt med de som er i boligen når alarmen går, og veilede både barn og voksne ut av hjemmet hvis det brenner.

Nedgang i antall innbrudd
Antall registrerte tilfeller av reelle innbrudd hos Verisures kunder i 2017 viser en nedgang på hele 17 prosent i forhold til 2016. September var for øvrig måneden med flest innbrudd gjennom hele fjoråret.
- Innbruddsbølgen i Drammen og Lier bidro til at antall tilfeller av innbrudd i september økte kraftig i forhold til samme måned året før, forklarer Dagfinn Thorkildsen i Verisure.

Verisures tall stemmer overens med de offisielle Strasak-tallene fra politiet. Disse viser også en nedgang i anmeldte tilfeller av grovt tyveri fra bolig per 2. tertial sammenlignet med samme periode året før. Ifølge politiet er økningen i antall norske husstander som skaffer seg boligalarm en medvirkende årsak til at tallene går ned.
- Vi bruker all vår energi på at kundene våre ikke skal oppleve brann og innbrudd. Derfor er det svært gledelig å se at i hvert fall antall grove tyverier fra bolig går ned, sier sikkerhetsekspert Thorkildsen.

Han legger til:
- Det er tidligere dokumentert via NHO Service at boligalarm har god preventiv effekt mot innbrudd. Dessuten blir vårt alarmsystem stadig mer avansert og effektivt, blant annet med lanseringen av sjokksensorer som oppdager tyvene før de kommer seg inn.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår