På boligjakt? Ikke glem å undersøke isoleringen

 
På boligjakt? Ikke glem å undersøke isoleringenIllustrasjonsbilde / Shutterstock
Sommersesongen er offisielt i gang, og flere nordmenn benytter feriedagene sine til boligvisninger. Selv om sommersesongen kan være en god tid å kjøpe bolig på, er det likevel en periode som gjør at man kan glemme å undersøke isolasjonen i boligen.

Nordmenn er i verdenstoppen i å eie bolig, og få aktiviteter skaper like stor spenning og glede som jakten etter sin nye bolig. Selv om sommersesongen ofte inneholder flere feriedager til å undersøke boligmarkedet, har også sommeren ulempen med at man fort nedprioriterer isolasjonen i boligen.

Flere nordmenn opplever dårlig isolasjon i ettertid
Undersøkelser fra NITO Takst viser at 15 prosent av nordmenn som har kjøpt bolig i ettertid har oppdaget at isolasjonen ikke har vært tilstrekkelig. Dette er høye tall, som alle boligkjøpere bør ha i bakhodet når de er på boligjakt.

Derfor er god isolasjon viktig
En god isolasjon har flere fordeler for boligeiere. I første rekke vil en god isolering resultere i en redusert strømregning. Siden isoleringen minsker energibehovet i huset, vil man ha muligheten til å spare flere tusen kroner i året. En bonus blir også at man får et mer miljøvennlig hjem på grunn av det reduserte energiforbruket sitt.

Videre vil også god isolasjon gi økt komfort til boligen siden man klarer å beholde en jevnere temperatur til tross for temperatursvingninger. Dette merkes spesielt godt på vinterstid, hvor man ikke lenger blir like avhengig av å varme opp boligen sin. Avslutningsvis vil også en velfungerende isolasjon føre til en økt boligverdi på eiendommen.

Ulike isoleringsbehov for boliger
Uavhengig av om du er i en kjøpsprosess, kan det være fordelaktig å undersøke om boligen din har behov for forbedret isolasjon. Selv om effekten vil være størst ved eldre boliger vil overaskende mange kunne få ned energibehovet sitt med en forbedret isolering. Hvor mye vil blant annet bestemmes ut fra boligens tilstand og hvor i landet du bor. Det er anbefalt av Glava at man begynner med isolering av loftet først, fordi det er stedet hvor isolasjon har størst effekt.

Er man usikker på hvilke isoleringstiltak man bør prioritere har man også muligheten til å kontakte Enova for gratis veiledning gjennom telefon. Sekundært har man anledning til å benytte seg av Enovas tilbud hvor de dekker opptil 5000 kroner til boligeiere som ønsker energirådgivning.

Slik finansierer du ny isolasjon
I følge Byggmakker, benytter 61% av de som pusser opp egne oppsparte midler. Om du allerede har tilstrekkelig kapital tilgjengelig vil dette være en god måte å finansiere din nye isolering på. Skulle man derimot ikke ha tilstrekkelig kapital tilgjengelig, vil også en lånefinansiering være en aktuell løsning.

I hovedsak har man to ulike alternativer hvis man ønsker å finansiere isolasjon ved hjelp av et lån. Det ene alternativet er å ta opp et forbrukslån. I et slikt tilfelle bør man alltid sammenligne ulike tilbydere i markedet, siden små ulikheter i renter utgjør en stor forskjell i totalkostnaden. I tillegg må man også være trygg på at man har evnen til å nedbetale lånet. Det andre alternativet går ut på å utvide boliglånet sitt. I et slikt tilfelle kan man bake inn sitt nye lån i sitt eksiterende boliglån, og dermed oppnå lavere rente. Likevel bør man prøve å nedbetale lånet sitt så hurtig som mulig siden en lav rente over en lang tidsperiode vil ende opp som en stor kostnad.

God isolasjon er en investering for fremtiden
Å sikre god isolering i boligen vil ikke bare være en god investering for å redusere strømregningen. Det kan også være en klok avgjørelse på lengere sikt. Regjeringen vurderer allerede fra 2020 å innføre en passivhusstandard på alle nybygg. Dette betyr altså at du med en god isolering vil opprettholde verdien på boligen din bedre siden miljøkravene vil øke markant i styrke fremover.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle