Peter Opsvik vinner nordisk bærekraftig designkonkurranse

 
Peter Opsvik vinner nordisk bærekraftig designkonkurranseDen norske vinnerstolen ”HÅG Capsico” designet av Peter Opsvik.
Kontorstolen ”HÅG Capisco” av Peter Opsvik er den norske vinneren av Nordisk Ministerråds konkurranse om Nordens mest bærekraftige stol. Vinnerbidraget fra alle de nordiske landene stilles ut under FNs klimamøte i desember for å vise hvordan nordisk design kan bidra til å oppnå bærekraftmålene.

Nordisk ministerråds internasjonale varemerkebyggingsprosjekt, The Nordics, har i samarbeid med fem designorganisasjoner i Norden utlyst en konkurranse for å finne Nordens mest bærekraftige stol. Nå er en vinner fra hvert nordisk land kåret av nasjonale juryer. Den norske juryen valgte Peter Opsviks kontorstol ”HÅG Capsico” blant ti norske finalister:

– Jeg er glad for å motta denne prisen, og spesielt når begrunnelsen er at dette er produkt som har tålt et langt liv uten å bli utdatert, sier Peter Opsvik.

Den norske juryen la vekt på kontorstolens tidløse og holdbare design med miljøorienterte løsninger da de kåret vinneren. Kontorstolen ”HÅG Capsico” er laget av resirkulerbare materialer, hvor 50 prosent er resirkulert plast. Stolen er også verdens første svanemerkede kontorstol.

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), som har samarbeidet med The Nordics om konkurransen, peker på HÅGs pionérrolle innenfor bærekraftig design både i Norge og internasjonalt.

– De har jobbet med bærekraft før noen egentlig visste hva det var for noe, og stolen Capisco et fremragende eksempel på dette.

I dag er en samlet norsk designindustri i god utvikling mot å gjøre bærekraft og samfunnsansvar til et konkurransefortrinn. Hjemdal mener dette ikke minst skyldes de stadig strengere kravene myndighetene stiller til miljøvennlig og etisk produksjon.

– Krav og reguleringer er kanskje det viktigste virkemidlet for å få til endringer. Her er både norske og nordiske myndigheter langt fremme, og det skal vi være stolte av, sier Tor Inge Hjemdal.

Nordisk bærekraftig design på dagsordenen
De andre vinnende nordiske bidragene er danske Nikolaj Thrane Carlsen med stolen ”The Coastal Furniture”, svenske David Ericsson med ”Petite”, islandske Sölvi Kristjánsson med "KOLLHRIF" og finske Samuli Naamanka med stolen "Clash 331".

De nasjonale vinnerstolene vil få en fremtredende plassering i den nordiske paviljongen under FNs klimamøte i Polen i desember, hvor det forventes over 30 000 deltakere. Blant de fem stolene, vil den nordiske vinneren bli kåret under klimamøtet i desember. Målet med konkurransen er å sette nordisk design på dagsordenen under klimadebatten, forteller Tobias Grut, varemerkeansvarlig for The Nordics:

– Vinnerne utmerker seg gjennom å ha lykkes med å kombinere vakker nordisk design med en bærekraftig tankegang. Vi ønsker å vise frem bærekraftig nordisk design for verdens ledere og fremheve den viktige rollen design kan ha i å oppnå FNs bærekraftsmål. Målet er å sparke i gang en debatt om hvordan man kan knytte sammen design og bærekraft til å håndtere klimautfordringer, sier Grut.

Konkurransen er et samarbeid mellom The Nordics og fem nasjonale designsentre: DOGA i Norge, Svensk Form, Dansk Design Center, Iceland Design Center og Ornamo i Finland. Samarbeidspartnerne har bidratt med å promotere konkurransen og oppmuntre til deltakelse i konkurransen ved å henvende seg til alle nordiske designere, ikke bare etablerte selskaper og produsenter.

Den norske juryen består av Christofer Skaar, seniorforsker innenfor arkitektur, byggematerialer og konstruksjoner hos SINTEF Byggforsk, Are Lyubråten, prosjektlederDesignindustrien, Norsk Industri, Morten Steen Kaels, interiørarkitekt og daglig leder i designbyrået Kaels – Making Space og Knut Bang, seniorrådgiver design i DOGA.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle