Rengjøringstips for badet

 
Rengjøringstips for badetNoen vanlige husholdningsprodukter egner seg også som rengjøringsmidler. (Foto: Birgitte Sofie Henriksen)
12.02.10: Et baderom uten flekker og dårlig lukt er godt for helsen, og det gjenspeiler både din sinnstilstand og livsstil. Å rengjøre et bad er en kjedelig oppgave for de fleste, for det krever hard innsats og mye tid.
12.02.10: Et baderom uten flekker og dårlig lukt er godt for helsen, og det gjenspeiler både din sinnstilstand og livsstil. Å rengjøre et bad er en kjedelig oppgave for de fleste, for det krever hard innsats og mye tid.
vask2_001.jpg 
Å gå over til flytende såpe kan være en måte å løse
problemet med irriterende såperester på.
(Foto: Birgitte Sofie Henriksen)

Av Tor Kjølberg
Ofte prioriterer vi rene soverom, gjesteværelser og andre rom framfor badet. Såpeskum og fettflekker som dekker vannkraner, speil, servanter og gulv får baderommet til å se lite innbydende ut. For å fjerne dem finnes det imidlertid mange gode vaskemidler på markedet, og flere av dem har du kanskje allerede i kjøkkenskapet som husholdningsprodukter.

Siden dagen som regel starter på badet, er det viktig for en god start å holde det rent og innbydende. Her skal du få noen nyttige og gode rengjøringstips.

Toaletter
Ringer og striper i toalettskålen er et vanlig problem, og det skyldes gjerne alkalinoppbygging. En eller to kopper 5% eddik en gang om måneden kan løse problemet.

Stopp vanntilførselen til toalettet og fjern vannet i skålen. Fukt et par tykke papirhåndklær med rengjøringsmiddel som inneholder sitrus eller 5% eddik. Dekk til hele skålen innvendig og la håndklærne ligge å tørke i flere timer, gjerne over natten. Da løses flekkene opp. Bruk en nylonbørste eller toalettbørste og skrubb skålen etterpå. Hvis eddiken ikke er tilstrekkelig, kan du bruke en pimpstein og hard, liten børste og skrubbe vekk restene.

Servanter
Hell en kopp med bakepulver eller salt i vasken og ha i en kopp 5% eddik etterpå. La det stå i en time og skyll deretter med varmt vann. Kombinasjonen varmt vann og salt renser rørene og fjerner mesteparten av alkalinrestene. Du kan bruke samme metode i kjøkken, badekar og dusjkabinetter.

Badekar og dusjkabinetter
Flekker på dusjvegger og glassdører skyldes alkalinoverskudd i vannet. Bilvoks kan fjerne slike flekker. Glass og fiberglass er porøst, og bilvoks tetter porene og gjør rengjøringen enklere og holder vannflekkene i sjakk. Bonevoks bør imidlertid ikke brukes på gulvet for da blir det glatt. To ganger om året bør være tilstrekkelig til å holde flekkene borte.

Såperester har vært et evig problem i baderom. Synderen er som regel talkum som finnes i de fleste såpestykker. Å gå over til flytende såpe eller natursåpe kan løse problemet. Du bør imidlertid rengjøre dusjen en gang om uken.

Bruk sitrusbasert rengjøringsmiddel en gang om uken i dusjen. Dusj middelet på og vent noen minutter mens restene løser seg opp. Ingen grunn til å skrubbe hardt. Selv om det fortsatt er rester av såpeskum, kan konsentrert sitrus rensemiddel hjelpe. Hell det i en bolle og bruk en gammel gryteklut på vegger og dører. Kokende varm 5% eddik kan også være et hjelpemiddel. Men husk at det kan ta tid å løse opp gamle såperester.

Etter at restene har løst seg opp kan du bruke en hvit grisebust å skrubbe med. Fargede skrubber er grovere og kan ripe overflatene. Fukt puten og gni flatene forsiktig. Da fjerner du de oppløste restene av såpe og mineraler fra glass- dørene og veggene.

Hvis glassvegger og –dører har fått kraftige såperester kan spray for rensing av griller og komfyrer gjøre jobben.

Kraner
Det danner seg ofte rester rundt kranene, og det er irriterende når de skal brukes. For å bli kvitt dem, pakk kranen inn i et papirhåndkle fuktet med 5% eddik. Lukk servanten og hell i en halv kopp eddik. Vent litt, for det tar tid å løse opp restene. Skrubb med en liten nylon børste.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår