Riktig brannsikring redder liv og verdier

 
Riktig brannsikring redder liv og verdierSteinull er blant markedets mest brannsikre isolasjonsmaterialer ( Rockwool )
Antallet omkomne i brann i Norge varierer fra år til år. Så langt i 2020 (oktober) er 34 personer omkommet i brann.

De aller fleste som omkommer i brann gjør det i private boliger, og personer over 70 år har fire til fem ganger større risiko for å omkomme i brann sammenlignet med resten av befolkningen.

Det er svært store kostnader forbundet med branner, både for den enkelte og for samfunnet som helhet. Statistikken viser at over halvparten av alle boligbranner starter på kjøkkenet og spesielt i forbindelse med jule- og nyttårsfeiringen er antall branner høyt..

I et moderne samfunn er det omtrent uunngåelig at det oppstår branner - nesten uansett hva vi gjør og hvilke forholdsregler vi tar. Men det vi absolutt kan gjøre noe med, er å velge materialer - og ikke minst isolasjonsmaterialer, som vil hindre at en eventuell brann sprer seg. Dette kan gi verdifull tid til å redde både menneskeliv og store verdier. I tillegg gir det brann- og redningsmannskapene mulighet til å få kontroll på en brann, før bygningens konstruksjoner mister bæreevnen og bryter sammen.

Både aktiv og passiv brannbeskyttelse er svært viktig

Byggeforskriftene stiller konkrete minimumskrav til både aktiv og passiv brannbeskyttelse i et bygg - enten det er en bolig eller et næringsbygg.

Aktive brannsikringstiltak kjennetegnes ved at de aktiveres ved en brann eller av mennesker (eks. brannalarmer, røykvarslere og slukkesystemer).

Den passive brannsikringen handler om å hindre eller forsinke en brann i å spre seg fra en branncelle (eks. et rom eller en boenhet) til en annen. I praksis innebærer den passive brannsikringen at man bygger på en slik måte at spredning og gjennomslipp av flammer, røyk og brannfarlige gasser hindres. Dette gjøres bl. a. ved å ha brannsikker avstand mellom bygninger, bygge brannceller og brannvegger og bruke brannbegrensende materialer i vegger, gulv, tak og gjennomføringer.

Isolasjonen spiller en avgjørende rolle for sikkerheten i en bygning

Isolasjonsmaterialer reagerer merkbart forskjellig på høy temperatur eller brannpåvirkning – og forskjellen blir større jo varmere det blir. Omfattende dokumentasjon og testing viser at ROCKWOOL steinull er blant markedets mest brannsikre isolasjonsmaterialer - med et smeltepunkt på over 1000 °C. Dette gir ikke en sikkerhet mot at det kan begynne å brenne, men dersom uhellet er ute vil en konstruksjon med ROCKWOOL motstå en brann vesentlig lenger enn en konstruksjon med andre typer isolasjonsmaterialer. Denne tiden kan være helt avgjørende i arbeidet med å redde liv og verdier.

ROCKWOOL isolasjon er laget av stein og stein brenner ikke. ROCKWOOL bidrar derfor ikke til å øke brannbelastningen i en bolig og vil heller ikke avgi røyk eller brennende dråper. Anerkjente steinullprodukter som ROCKWOOL FLEXI A-PLATE, REDAir FLEX og REDAir MULTI er derfor svært gode løsninger til isolering av både nybygg og rehabiliteringsprosjekter, enten det er snakk om private boliger og i næringsbygg.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår