Skal du male ute om høsten? Dette må du vite

 
Skal du male ute om høsten? Dette må du viteFoto: Chera Westman/ifi.no, Butinox
Om du går med planer om å male huset utendørs i løpet av nærmeste framtid, er det visse hensyn som er viktig å ta.

– Som regel sier vi at september er siste måned for maling utendørs. Etter det er det stor sannsynlighet for at det er kuldegrader og vanskelige maleforhold, sier Roger Fridheim, malermester og teknisk support-konsulent hos Flügger.

Nedre grense
Og er du av dem som tenker å male huset i løpet av den siste utendørsmåneden, er det noen ting du bør være ekstra obs på.

– Veldig mange produkter er vanntynnede, og da er det viktig å være klar over at absolutt nedre grense for maling som regel er 5 grader – gjennom hele døgnet. Det vil si at det aldri skal være under 5 grader på noe tidspunkt av døgnet. Synker temperaturen under det før malingen har fått tørket skikkelig, stopper tørkingen og malingen kan begynne å sige, forklarer Thor Ingar Røneid hos Butinox.

HØSTMALING: Når du skal male huset om høsten, er det flere ting du bør være ekstra obs på. Foto: Butinox

Sunn fornuft
Er du usikker på hva malingen tåler, bør du alltid lese bakpå spannet. Og bruke sunn fornuft.

– Som regel står anbefalt temperatur og nedre grense i produktdatabladet eller bakpå spannet. Men se også an temperaturen litt. Er det helt i nedre grense for hva som er anbefalt, er det også ofte knyttet til høy luftfuktighet. Bruk sunn fornuft i tillegg til generelle anbefalinger, råder John Morten Åvik, malermester og distriktssjef i Beckers.

I tillegg til fukt i lufta, er det lurt å sjekke fukt i underlaget. Bruk en fuktmåler, så får du en god indikasjon på om treverket er tørt nok for maling. De fleste anbefaler maks 16 prosent relativ fuktighet.

FUKTSJEKK: En fuktmåler er kjekk å ha for å finne ut om treverket er tørt nok til å males. Foto: Chera Westman/ifi.no

Unngå dugg på veggen
En av de største utfordringene med høstmaling, er duggmatting på veggen.

– Duggmatting viser seg ved at overflaten blir skjoldete og matt når malingen tørker. Og det går aldri bort igjen av seg selv, sier Fridheim hos Flügger.

For å unngå dette, må du planlegge litt og regne med kortere arbeidsdager.

– Du får mindre vindu til å gjøre jobben på. Jo lenger ut på høsten du kommer, jo mer begrenset blir tidsrommet som er fornuftig å male i. Du må ta hensyn til morgendugg og kveldsdugg. Det vil si at du bør vente med å gå i gang til fukten har fordampet etter natten, og du bør avslutte i god tid, slik at malingen rekker å tørke før duggen kommer igjen om kvelden, forklarer Åvik hos Beckers.

Sjekk på Yr
Selv om du aldri kan være 100 prosent sikker på når duggen kommer om kvelden, er det mulig å ta noen forholdsregler.

– Sjekk duggpunktet på yr.no. Står det at duggpunktet er klokka 18, bør malingen også være tørr til da, råder Fridheim.

DuggmatningDUGGMATTING: Dugg på fasaden kan være en utfordring når du maler i høstmånedene. Det viser seg som matte skjolder når malingen tørker. Foto: Butinox

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår