Skal du selge boligen din? Sjekk ut dette først!

 
Skal du selge boligen din? Sjekk ut dette først!
Det er mye som er med på å avgjøre interessen for boligen din, samt hvor mye økonomisk utbytte du kan ende opp med. Her får du tipsene som sørger for at ditt økonomiske utbytte maksimeres.

Boligmarkedet nå
Eiendom Norges boligprisstatistikk viser at boligprisene falt med 1,6 prosent i juni i år. Dette forklares med at det ligger vesentlig flere boliger ute for salg nå enn på samme tid i fjor, samtidig som usikkerheten blant mange kjøpere øker.

Nå som markedet tenderer til å bevege seg fra et selgers marked til å bli mer rettferdig for kjøpere, er det kritisk å unngå unødvendige tabber ved visning for å sikre positiv avkastning ved salget. Mye av jobben for øke boligverdien blir gjort av megler og eventuelle boligstylister, men det er samtidig ting du selv kan gjøre for å bidra til et godt salg.

Sørg for et godt førsteinntrykk
Førsteinntrykket står for en viktig del av verdiøkningen på boligen din. Selv om fakta og tall om huset er viktig i en kjøpsprosess, blir vi i bunn og grunn styrt av følelser. Derfor er det viktig å gi et godt førsteinntrykk.

Det tar kun et par minutter før potensielle kjøperne kan se for seg om de vil trives i boligen eller ikke. 29% av de som ender opp med å by på boligen har samtidig kun brukt mindre enn en halvtime på visningen, noe som gjør at det er innlysende at man må legge til rette for et godt førsteinntrykk.

En lun og koselig stemning, godt renhold, samt at det er lyst og åpent er alle faktorer som potensielle kjøpere vurderer når de går inn i din bolig. Noe så lite som å ha friske blomster i vinduskarmen, nybakte boller på kjøkkenbenken eller tente stearinlys på peisen har mye å si for førsteinntrykket.

En potensiell kjøper skal få følelsen at han eller hun kan trives der, noe den får gjennom det umiddelbare inntrykket.

Før visning: Fiks mangler
For å sørge for et godt salg, er en god ide å fikse småfeil. Dette vil spille inn på helhetsinntrykket den potensielle kjøperen får. Det kan for eksempel være å reparere løse håndtak, sette inn (hvite) lyspærer i alle lamper og å sjekke at krana renner som normalt.

Når det kommer til store mangler, slik som mugg eller utdatert kjøkken, er det viktig å vurdere lønnsomheten å fikse dette før visning. Det sier seg selv at en må fikse opp i mugg, for dette er uten tvil et element som skremmer vekk potensielle kjøpere.

Det er likevel ikke alltid oppussing av kjøkken er lønnsomt. Alle har forskjellige preferanser og det vil i visse tilfeller heller være greit å la kunden pusse opp dette selv. På denne måten får kunden drømmekjøkkenet, samtidig som du slipper å tid og penger på noe som rives to uker etter. Prisen på boligen vil mest sannsynlig synke litt på grunn av dette, men på den annen side er det svært kostbart å pusse opp et helt kjøkken. Derfor er det viktig å regne på det og finne ut hva som vil være mest lønnsomt.

Ønsker du derimot å pusse opp kjøkkenet før boligen legges ut på markedet, kan du vurdere å finansiere oppussingen med et oppussingslån. I et slikt tilfelle bør man alltid sammenligne ulike tilbydere i markedet for å finne ut hvilket som passer ditt finansielle behov best.

Gjør boligen din upersonlig
Målet med visninger er å få besøkende til å føle seg hjemme i din bolig og selv ønske å bo der. Boligen må dermed se minst mulig bebodd ut, uten personlige detaljer som fjerner kjøperens eget fantasipotensiale.

Fjern derfor familiebilder, og sørg for at både husdyr og barn ikke er tilstede under visningen. Ikke bare kan de dra oppmerksomheten vekk fra boligen i seg selv, men potensielle kjøpere skaper også en relasjon til barn og dyr. Dette kan føre til at de ikke vil kjøpe fordi de ikke vil ta barna vekk fra barndomshjemmet sitt eller dyret vekk fra der det trives best.

Fikse opp uteområdet
Har din bolig et uteområde er det smart å legge litt fokus der også. Et uteområde, en terrasse eller en veranda har stor verdi på boligen og verdsettes høyt av kjøpere. Klipp plenen, rydd vekk rot og gjør det presentabelt.

På visningsdagen: Sjekkliste

1. Vask boligen nøye. Spesielt bad og kjøkken skal være plettfritt.

2. Unngå vond lukt i boligen. Ikke røyk inne, ikke lag mat med sterk lukt og ikke bruk duftlys eller sterke parfymer. Boligen skal lukte rent.

3. Fjern overflødig interiør og småmøbler som tar opp plass.

4. Ikke ha for persienner eller gardiner. Dette hjelper lite på atmosfæren, og boligen kan virke mindre.

5. Rydd bort løse gjenstander - slik som fjernkontroller, vaskekluter og aviser.

6. Gjem tannbørste, hårbørste og andre personlige effekter som er på badet.

7. Overflatene på bad og kjøkken skal være synlige - ikke ha alle mulige kjøkkenmaskiner på benken.

De nevnte grepene er ikke nødvendigvis de største og dyreste, men med disse tingene på plass så øker sjansen for høyere bud i budrunden.

Kilde: Samlino.no

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår