Slik beskytter du deg mot mygg og flått i sommer

 
Slik beskytter du deg mot mygg og flått i sommerAnvend biocider på et sikkert vis. Les alltid etiketten og produktinformasjonen før bruk.
Sommeren er endelig her! Dessverre betyr det også at myggsesongen er i gang. Irriterende mygg og andre stikkende, bitende og blodsugende småkryp kan fort sette en demper på feriekosen.

Det vet alle som har hatt leggene dekket av sviende og kløende myggstikk. MyggA- og FlåttA-produktene forebygger stikk, og MyggA på Stikket-produktet brukes for å roe ned stikk. Enten du skal tilbringe sommerferien på hytta eller i sydligere strøk, er dette produkter å ha med seg på tur.

Mygg og flått i Norge
Det finnes mange typer mygg, men de vi bryr oss mest om er de som stikker. I verden finnes det rundt 3450 forskjellige stikkmygg, og 38 av dem kan man også finne her i landet. I Norge er stikkene ufarlige, men myggstikk kan være svært ubehagelige med opphovning og kløe. I en rekke land kan myggen overføre farlige sykdommer og Malaria er best kjent.

Flått er et lite leddyr som er i slekt med midd og edderkoppdyr. De trives best på skyggefulle og fuktige steder - gjerne løvskog med tett vegetasjon. Flåtten finnes i store deler av Norge og er spesielt utbredt ved kystområdene. De vanligste flåttbårne sykdommene er TBE og Borrelia.

Slik unngår du myggstikk
Den største andelen av mygg er mest aktive på kvelden, særlig ved solnedgang og daggry, men det finnes også mygg som er aktive midt på dagen. Det sikreste i områder der det finnes mygg som biter om dagen er å ha heldekkende klær og bruke myggprodukter for å komplettere. I tillegg er det flere ting du kan gjøre for å forhindre myggstikk:

I Norge:

 • Bruk heldekkende klær når du er på besøk i skog og mark.
 • Bruk også heldekkende klær ved daggry og skumring da det er da myggen er mest aktiv.
 • Bruk lyse klær da myggen dras mot mørke farger.
 • Unngå å besøke våtmark og vannansamlinger, spesielt ved skumring.
 • Unngå sterke dufter som for eksempel parfyme og hold deg ren.
 • Spesielle mygghatter finnes og kan brukes dersom du skal oppholde deg i områder med mye mygg.
 • Hold gresset rundt huset ditt kort og unngå beskyttende busker og vannansamlinger på tomten din.
 • Sett myggnett foran vinduer og dører.
 • Myggspiraler, mygglys og lignende kan være til hjelp hvis man vil sitte ute på kvelden.

I utlandet:

 • Bruk lange bukser og langermede trøyer, spesielt om morgenen og på kvelden når myggen hovedsakelig biter.
 • Bruk elektriske myggjagere, myggspiraler, mygglys og lignende. Ligg under myggnett om natten.
 • Vifte eller klimaanlegg bidrar til å holde myggen borte.
 • Myggen trives spesielt godt der det finnes vannansamlinger, søppel og annet avfall.
 • Bruk effektiv malariaprofylakse når du reiser til malariautsatte områder.
 • Følg helsevesenets vaksinasjonsråd for gulfeber og andre myggbårne sykdommer, selv om destinasjonslandet ikke krever vaksinasjon før reisen.

Hvis du blir stukket
Ingen myggmiddel er hundre prosent sikkert i alle situasjoner. Dersom du fortsatt får myggstikk bør du prøve å ikke klø på det - det skader huden. Smør på noe som hjelper mot kløen, for eksempel vår Mygga På Stikket. Kontakt helsepersonell hvis du opplever kraftige reaksjoner.

Slik unngår du flåttbitt

 • Bruk dekkende klær med buksebenene på innsiden av sokkene.
 • Bruk gjerne gummistøvler i høyt gress.
 • Bruk lyse klær slik at du lettere oppdager flåtten før den rekker å bite seg fast.
 • FlåttA flåttmiddel reduserer risikoen for å bli bitt av flått på hudoverflaten som har blitt sprayet med middelet.
 • For å forhindre at flåtten kryper inn under klærne kan du påføre FlåttA flåttmiddel der klærne slutter; rundt halsen, rundt anklene og håndleddene.

Hvis du blir bitt
Det er viktig at flått som biter seg fast blir fjernet så fort som mulig for at de ikke skal rekke å overføre flåttbårne sykdommer.

 • Inspiser hele kroppen nøye når du har vært i flåttrike miljøer.
 • Inspiser også barna, og glem ikke kjæledyrene.
 • Fjern flåtten så fort som mulig.
 • Unngå å klemme og trykke på bakkroppen, da dette kan gjøre at smitten injiseres i bittstedet.
 • Ta tak i flåttens munnstykke så nær huden som mulig med en fin pinsett, eller bruk en flåttfjerner. Dra så flåtten rett ut, vri ikke.
 • Vask rent bittet med såpe og vann, og påfør eventuelt litt sårsalve dersom du har det tilgjengelig.
 • Oppsøk lege dersom et rødt ringformet utslett dukker opp der flåtten har sittet.
 • Vaksiner deg mot TBE hvis du oppholder deg mye ute i naturen i områder der sykdommen er vanlig. Husk imidlertid på at TBE-vaksinen ikke beskytter mot andre flåttbarne sykdommer som for eksempel borrelia, og at en flått kan bære flere smittsomme stoffer.

Husk MyggA og FlåttA i sommer
MyggA og FlåttA er en effektiv serie innsektsmidler som er aktiv mot mygg, flått, knott og andre stikkende insekter. Det aktive virkestoffet i MyggA er DEET. DEET virker ved å påvirke myggens evne til å lukte og er det vanligste stoffet i dagens innsektsmidler. MyggA finnes i flere varianter med ulike emballasjeløsninger som for eksempel roll-on og spray. De ulike produktene har ulike aldersgrenser ettersom noen inneholder DEET eller PMD med forskjellig mengde. Slik hjelper vi deg med å finne det produktet som passer deg best!

 • MyggA Roll-On 20 % DEET

Myggmiddel i glassflaske med praktisk roll-on som gjør produktet lett å påføre, perfekt både mot norsk mygg og mot mygg i sydligere strøk. Kun tillatt til bruk på mennesker, som avskrekkende middel mot mygg. MyggA Roll-On inneholder 20 % DEET og gir beskyttelse mot vanlige europeiske myggarter i gjennomsnittlig 7 timer. Beskyttelsestiden kan være forkortet mot noen tropiske mygg, med et gjennomsnitt på 4 timer mot gulfebermygg og 6 timer mot malariamygg. Faktorer som temperatur, luftfuktighet og svetting kan påvirke produktets effekt. Produktet lukter godt, kleber ikke og er drøy i bruk. Rull produktet jevnt og forsiktig over huden som trenger beskyttelse. MyggA Roll-On skal ikke brukes mer enn 2 ganger om dagen. Påfør produktet igjen etter svømming, bading eller når effekten avtar. Anbefales ikke til barn under 12 år.

Bra å vite: Det er alltid innholdsfortegnelse og næringstabell på emballasjen som gjelder.

 • MyggA Spray 9,5 % DEET

Myggmiddel i sprayflaske som gir en lettvint og jevn påføring, ideell til en norsk sommer og som fast inventar i sekken. Kun tillatt til bruk på mennesker, som avskrekkende middel mot mygg. MyggA inneholder 9,5 % DEET og gir beskyttelse mot vanlige europeiske myggarter i gjennomsnittlig 6 timer. Beskyttelsestiden kan være forkortet mot noen tropiske mygg, med et gjennomsnitt på 2 timer mot gulfebermygg og 5 timer mot malariamygg. Temperatur, luftfuktighet og svetting kan påvirke produktets effekt. Produktet lukter godt, kleber ikke og er drøy i bruk. Spray produktet jevnt og forsiktig over huden som trenger beskyttelse. For å påføre hodet/ansiktet: spray først i hendene og stryk det deretter ut. Skal ikke brukes mer enn 2 ganger om dagen. Påfør produktet igjen etter svømming, bading eller når effekten avtar. Anbefales ikke til barn under 2 år, og brukes med forsiktighet på barn mellom 2 og 12 år.

Bra å vite: Det er alltid innholdsfortegnelse og næringstabell på emballasjen som gjelder.

 • MyggA Spray 50 % DEET

Myggmiddel i sprayflaske som gir en lettvint og jevn påføring. Kun tillatt til bruk på mennesker, som avskrekkende middel mot mygg. Dette produktet gir i gjennomsnitt 9 timers beskyttelse mot de vanligste myggartene i Norge (culex-arter). For enkelte tropiske myggarter kan beskyttelsestiden være kortere, i gjennomsnitt 4 timer mot gulfebermygg (aedes aegypti) og 8 timer mot malariamygg (anopheles stephensi). Faktorer som temperatur, luftfuktighet og svetting kan påvirke produktets effekt. Spray produktet jevnt og forsiktig over huden som trenger beskyttelse (1 ml per arm). For å påføre hodet/ansiktet: spray først i hendene og stryk det deretter ut. Skal ikke brukes mer enn én gang om dagen. Ikke for bruk på barn under 18 år.

Bra å vite: Det er alltid innholdsfortegnelse og næringstabell på emballasjen som gjelder.

 • FlåttA

Flåttmiddel i sprayflaske som gir en lettvint og jevn påføring. Kun tillatt til bruk på mennesker, som avskrekkende middel mot flått. Inneholder PMD og planteekstrakter og minsker risikoen for flåttbitt i opptil 4 timer. Produktet lukter godt og kleber ikke. Anvend på mindre hudområder og maksimalt 2 ganger per dag. Påfør maksimalt 10 pump (2 ml) per gang for voksne, og 5 pump (1 ml) for barn. For å forhindre at flåtten kryper inn under klærne, påføres sprayen der klærne slutter, som rundt ankler, håndledd og hals. Etter bad bør Flåtta påføres igjen. Ved bruk av solkrem skal Flåtta sprayes utenpå solkremen. Skal ikke benyttes på barn under 3år.

Bra å vite: Det er alltid innholdsfortegnelse og næringstabell på emballasjen som gjelder.

 • MyggA På Stikket

Har du fått et myggstikk kan produktet brukes etter et bitt for å lindre kløe.
Insektsgel som virker mykgjørende, kjølende, fuktgivende og oppfriskende på huden og demper kløe og hudirritasjoner etter insektbitt. Kan også brukes ved hudirritasjoner forårsaket av brennesle og maneter. Påfør gelen og gni den lett utover stikket eller det irriterte området. Om nødvendig kan behandlingen gjentas. For best mulig resultat bør ønsket område behandles raskt. Kan brukes av voksne og barn over 12 år.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår