Slik blir du kvitt julen

 
Slik blir du kvitt julenUVENNER: Stiletthæler er ikke gulvets favoritt. Heldigvis finnes det redninger. (Foto: TreStjerner)
Julen setter sine spor, med fettflekker på duken, tette rør og rødvinssøl på sofaputene. Her er tipsene du trenger for å kvitte deg med sporene.

Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

Middagsselskaper og festligheter hører julen til. Med det følger også søl, flekker, skitne ovner og kanskje tette rør. Nå som julen er over og vi har gått inn i et nytt år, er det på tide å hamle opp med sporene julen har etterlatt seg. Her er tipsene du trenger.

1. Rengjør ovnen
Innbrente matrester og skitne ovnsvinduer er et vanlig syn etter julens matkalas – og ikke et vakkert et. Sett av noen minutter til å rengjøre ovnen på nyåret, så slipper du unødvendig matos og lukten av brente matrester. Venter du for lenge, blir jobben vanskeligere og mer tidkrevende. Det finnes gode spesialmidler beregnet på rengjøring av ovn. Siden det sitter fast mye fett og sot, er det lurt å bruke et relativt kraftig rengjøringsmiddel. Rengjøringssprayer er en effektiv og enkel måte å få ovnen ren på. Bare spray på, la det virke litt og tørk av. Deretter bør du skylle av med rikelig mengder vann.

2. Åpne rørene
I julen både lager, spiser og kaster vi store mengder mat. Men vi er ikke så nøye på hvor vi gjør av matrestene. Store mengder fett forsvinner ned i kjøkkenvasken. Dette kan føre til tette rør. Opplever du det etter julens utskeielser bør du trå til med én gang. Tette rør kan nemlig forårsake vond lukt, tiltrekke seg rotter og i verste fall føre til vannskader. Det finnes flere effektive avløpsåpnere og proppløsere som kan redde rørene når de er helt tette. Flytende avløpsåpnere er stort sett tyngre enn vann, og synker ned der proppen er og løser den opp. De er enkle å bruke og skader ikke rørene.

3. Fjern flekkene
Fett, kaffe, rødvin og stearin setter stygge flekker på bord, duker, tepper og puter. Det lureste er å ta flekkene mens de fremdeles er våte, men det finnes også gode flekkfjernere du kan bruke i etterkant. Et smart tips, særlig hvis det er snakk om flekker fra fett eller stearin, å starte med en møbelrens som trenger inn i treverket, tekstilet eller teppet først. Deretter kan du bruke et flekkfjerningspulver som absorberer fettet og trekker det ut fra overflaten. Er det kaffe, te eller vin som er fienden, kan du bruke vann før du trår til med flekkfjerningspulver. Det finnes også egnede flekkfjeringssprayer. Skal du fjerne flekker fra et teppe, bør du alltid sjekke med produsenten hva teppet tåler. Noen tåler sterke rengjøringsmidler, mens andre ikke gjør det. Vil du bruke en flekkfjerner, velg en som er spesielt utviklet til bruk på teppe, og som ikke bleker eller ødelegger fargene. Det er lurt å forhøre deg der du har kjøpt teppet – ofte har de også egne løsninger du kan bruke.

4. Redd parketten
Skader i parketten etter nyttårsfestens stiletthæler er ikke særlig festlig. Men skjellakkstifter, reparasjonsvoks og vokspinner er blant mulige redninger. Har du oljet eller hardvoksoljet gulv som har blitt slitt i gangbanene, kan du gi det litt ekstra pleie ved å påføre litt olje der det trengs.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår