Slik finansierer du drømmekjøkkenet

 
Slik finansierer du drømmekjøkkenet
Nordmenn er kjent for å være i toppen av statistikken på oppussing. Det er alltid noen store eller små ideer og oppussinger på gang. I fjor pusset nordmenn opp for ca 70 milliarder kroner, og tallet forventes å bli 72 milliarder kroner i 2017.

Kjøkkenet er et av de mest populære rommene å pusse opp i hjemmet. De siste årene har det moderne kjøkken gitt rom til ny teknologi og ulike funksjoner. Kjøkkenet er ikke lenger kun et sted for matlaging og spising, men samtidig et oppholds- og familierom med plass for hygge og sosialisering.

Krever god planlegging
Et nytt kjøkken vil kreve god planlegging og tid. Du må finne ut av hva slags behov du ønsker at ditt kjøkken skal dekke og hvordan ting skal se ut. Er du usikker på hva du ønsker er det mulig å finne inspirasjon på nett eller hos ulike kjøkkenleverandører. Der kan du få hjelp med både forslag til kjøkkenbenk, gulv, skap og hvitevarer. Videre må kjøkkenets totale kostnader anslås, og det lages et budsjett. Ifølge Prognosesenteret bruker nordmenn om lag 73.000 i gjennomsnitt på sitt kjøkken. Ha gjerne med en liten buffer da kjøkken kan være krevende og uforutsette utgifter kan komme opp. Det kan være lurt å innhente priser på ulike håndverkere og kjøkkenleverandører, for å kunne velge mellom ulike tilbud. Til slutt vil det også være nødvendig å finne ut hvordan du skal finansiere ditt prosjekt, da det også finnes flere muligheter der.

En stor del bruker oppsparte midler
Det er mange som velger å bruke tid på å spare opp egne penger til oppussing. Så mye som 61% av alle som pusser opp velger å finansiere sitt prosjekt med egne oppsparte midler. Dette kom frem i Byggmakkers undersøkelse for oppussingstrender i 2016. Å spare opp egne midler tar som regel lengre tid, men kan bety at de fleste tar seg god til tid planlegging av hva som skal gjøres. Om du allerede har du nok penger på konto til å finansiere prosjekt ditt, vil det spare deg for kostnadene det er ved det andre finansieringsalternativet: lån.

Finansiere prosjektet med lån
Ikke alle har nok oppsparte midler til å finansiere hele eller deler av oppussingen, og tyr derfor til andre finansieringsløsninger. Ifølge Byggmakkers undersøkelse tok 14% opp et forbrukslån for å finansiere oppussingen av hjemmet. Før du tar opp et lån er det viktig å vurdere din økonomiske kapasitet, da krever at du er har god kontroll og nedbetaler på lånet hver måned. Det anbefales å sammenligne lån fra ulike tilbydere i markedet, da små forskjeller i renter og gebyrer fort kan utgjøre store forskjeller på de totale kostnadene ved lånet. Selv om et lån vil medføre kostnader i form av renter og gebyrer, kan det være lønnsomt for de som trenger å pusse opp eller reparere noe på kjøkkenet så fort som mulig. Har du for eksempel en lekkasje eller problem med noe elektrisk, kan det bli en dyr affære å la det vente.

Fleksibilitet i boliglånet
En tredje mulighet kan være å øke boliglånet. Fordelen her er at boliglånet vil ha en lavere rente enn et vanlig usikret lån. Likevel anbefales det å nedbetale dette lånet så fort du kan, da et lån med lav rente over lang tid kan fort bli dyrere enn et lån med høyere rente over kort tid.

Skal du øke boliglånet, forutsetter det at du har nedbetalt en del av gjelden og holder det totale lånet innenfor 85% av boligens verdi. Er det lenge siden du har fått en takst på boligen din, er det mulig å få en megler eller takstmann til å gi en vurdering. Boligens verdi kan ha steget siden du kjøpet, og dermed kan låneandelen, eller gjeldsgraden på fagspråket, være godt under det banken krever av deg. Derfor kan du ha fleksibilitet i banken til å “cashe ut”, øke låneandelen, og benytte pengene til oppussingen.

Velg smarte løsninger
En total renovering eller mindre grep for å fikse kjøkkenets uttrykk kan fort få en høy pris. Det er derfor viktig å velge rett finansiering. Husk at du kan spare mye ved å sammenligne både håndverkere og lånetilbud, mens med oppsparte midler unngår du rentekostnader. Skaff en oversikt over hvilke muligheter du har til å finansiere ditt prosjekt, og velg den løsningen som passer din økonomi best. På denne måten kan du glede deg over både planlegging og sluttresultatet av ditt ferdige drømmekjøkken.

Kilde: Samlino.no

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår