Slik fjerner du vanskelige flekker

 
Slik fjerner du vanskelige flekker
Har du fått vanskelige flekker på julegardinene, nyttårsduken, penklærne, teppet, sofaen eller andre tekstiler i juleferien? Med disse triksene kan du enkelt fjerne alle vanskelige flekker – enten det er vannløselige flekker eller fettflekker.

Jul og nyttår er tiden vi samles og spiser fettrik mat med herlige sauser god drikke til. Vi pynter med vakre duker og gardiner, og kler oss i vårt peneste tøy. Denne kombinasjonen kan fort føre med seg vanskelige flekker på ting du er glad i. Her deler kreativ leder hos IFI Bjørg Owren sine beste tips til hvordan du fjerner de forskjellige flekkvariantene.

Bjørg Owren

Fjerne flekker på hvite tekstiler
Har du fått rødvinsflekk på skjorta eller den hvite duken? Eller fått flekker på bunadsskjorta?

– Fargehandelen og byggevarehandelen fører flekkfjerningsmiddel som er spesiallaget for å fjerne flekker på hvite tekstiler, og bringe tilbake den opprinnelige hvitfargen. Dette er spesialmiddel som du ikke finner i dagligvarebutikkene, sier kreativ leder hos IFI Bjørg Owren. Foto: Krefting.

– Hvis du ikke får tatt flekkene med en gang, finnes det gode vaskemidler til formålet. Ta turen innom din nærmeste fargehandel eller byggevarehus. Der fører de spesialmiddel som effektivt fjerner flekker fra hvite tekstiler og bringer tilbake den opprinnelige hvitfargen, som du ikke finner i dagligvarebutikkene. Disse er lure å ha i skapet før neste selskap, tipser Bjørg.

Fjerne vannløselige flekker på tepper og tekstiler
Ikke gjør det som kanskje faller deg mest naturlig – nemlig spray og gnikking.

– Bruker du spraysåpe, tilfører du bare mer til teppet som igjen må fjernes. Såperester trekker til seg støv og skitt, og kan i verste fall skape en ny flekk. Du må heller ikke gni og gnu, da blir flekken større. Gnir du på et ullteppe vil du bare tove ullen, sier hun.

Har du fått rødvinsflekk eller andre vannløselige flekker, fungerer det ofte supert med vann og tørkepapir. Ha på rikelig med vann, og dytt tørkepapir med god sugeevne på flekken gjentatte ganger til flekken er borte. Foto: Robert Walmann.

Bruk heller vann og tørkepapir.

– Sørg alltid for å ha en sprayflaske med rent vann og tørkepapir med god oppsugingsevne i beredskap. Dette fungerer på de fleste vannløselige flekker. Fukt flekken, og press tørkepapir med god oppsugingsevne mot flekken. Da drar du opp flekken med papiret. Gjenta til flekken er borte, sier hun.

Fjerne fettflekker
Har du fått fettflekker av stearin, voks eller matfett, finner du de mest effektive flekkfjerningsmidlene hos farge- eller byggevarehandelen.

Steg 1 for fettflekker på tekstiler: Påfør møbelrenser på flekken. Den absorberer og fjerner både fettflekker og vannløselige flekker. Foto: Alanor. 

Steg 2 for fettflekker på tekstiler: Dryss deretter på litt flekkfjerningspulver, gni det godt inn i flekken med fingrene, la det tørke og støvsug. Foto: Alanor.

– Få hjelp i butikken til å velge det middelet som passer til flekken og tekstilet. Følg bruksanvisningen til punkt og prikke, så skal du se at selv de vanskeligste flekker forsvinner, sier hun.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår