Slik gjør du grillen vårklar

 
Slik gjør du grillen vårklar
Det grilles som aldri før og mange har latt være å pakke vekk grillen for vinteren. Uansett om den har vært pakket bort eller brukt flittig har nok grillen behov for en vårrengjøring.

I motsetning til andre type rengjøringer, er dette av typen som gir gode assosiasjoner – nå er det vår, snart sommer og mange og lange kvelder og grillopplevelser i vente. Gjør deg og grillen klar!

GASSGRILL

Børst risten
Rengjøring av grillristen krever hverken såpe eller vann – kun en god grillbørste. Varm opp grillen, og børst grillristen fri for fett og matrester både over og under. Når du griller oppnår grillen ekstremt høye temperaturer, så du behøver ikke bekymre deg for å ha oversett smuss på grillristen.

Hvis smusset sitter ekstra godt fast på grillristen, kan du bruke Weber Grillrens til Q-griller og Grillrister, som løser opp smusset på en effektiv måte. Fjern risten fra grillen, spray på rengjøringsmiddelet og la det virke i 30-60 sekunder. Børst i vei, og husk å skylle med varmt vann. Hvis grillen har støpejernsrist, kan du med fordel også spraye risten med Weber BBQ Oljespray etter at du har rengjort den. Slik sikrer du beskyttelse av risten og en non-stick overflate slik at du er klar til neste grilling. Sprayen er fremstilt av 100% naturlige ingredienser og er luktfri.

Rengjør brennerrørene
Når grillen er kald, er turen kommet til brennerrørene. Rengjør rørene med en børste som ikke inneholder fettrester fra grillristen, da fettet tilstopper hullene i rørene.

Det er en god idé å ha to grillbørster – én til brennerrørene, og én til risten, for eksempel Weber Grillbørste med bambushåndtak, eller Weber trekantet Grillbørste.

Når du rengjør brennrørene må du alltid børste på tvers, mot utsiden. Hvis du børster på langs, er det fare for at du børster smusset ned i neste hull. Børst også grillens Flavorizer Bars fri for fett og smuss.

Skrap bunnen
Matrester, fett og annet smuss samler seg som regel i bunnen av grillen i løpet av sesongen – noe som kan gi oppflamminger og i verste fall fettbrann. Slik kommer du” til bunns” i rengjøringen:

 • Når grillen er avkjølt, tøm bunnen for synlige rester.
 • Bruk deretter en grillskrape som skraper bunnen uten å ripe - for eksempel Weber rengjøringssett til gassgrill, for å skrape løs fett og smuss i bunnen av grillen.
 • Skrap smusset ned i oppsamlingsformen under grillen. Skyll så bunnen med rent vann (ikke såpevann).

Bytt oppsamlingsform
Hvis oppsamlingsformen under grillen er tilsmusset av fett og kjøttsaft, er det på tide å skifte ut aluminiumsformen og vaske holderen med såpevann.

Rengjør lokket
Tørk grillen på utsiden med en oppvridd mikrofiberklutklut. Du behøver ikke tørke lokket på innsiden. Fettlaget på innsiden av grillen tetter og gir en bedre forbrenning når du griller.

Alle deler som er fremstilt av emalje kan med fordel renses med Weber Grillrens Utvendig emalje, som gir en flott og blank overflate. Tørk så av overflaten med en mikrofiberklut oppvridd i varmt vann.

Hvis du har grillen Weber Q, får du best resultat med Weber Grillrens til Q-griller og Grillrister, til rengjøring av lokket. Spray grillrensemidlet på lokket når grillen er kald, og tørk deretter med en oppvridd mikrofiberklut.

Til rengjøring og vedlikehold av gassgrill av rustfritt stål, kan du med fordel spraye overflatene med Weber Grillrens Rustfritt Stål. La produktet virke i cirka ett minutt og tørk deretter med en tørr mikrofiberklut. Med Webers Grillrens til Rustfritt stål er det enklere å holde de rustfrie ståloverflatene rene og blanke – samtidig som den beskytter overflatene mot overflaterust.

Sjekk gassen
For å unngå at det siver gass ut fra tilkoblingene eller monteringene på gassgrillen, er det viktig å kontrollere gasslangen og manifolden (gassfordeleren i den ene enden av slangen) for lekkasjer og skader et par ganger i året. Begge skal være helt tette når du griller. Slik gjør du det:

 • Kontroller hele gasslangen for rifter. Hvis du finner den minste overfladiske rift, må du skifte ut slangen. Du kan kjøpe ny slange hos din Weber-forhandler eller hos Webers kundeservice.
 • Hvis du er i tvil om slangen lekker, kan du teste dette med såpevann. Smør blandingen på slangen, litt om gangen. Hvis det dannes bobler, er det en lekkasje og du må skifte ut slangen.
 • Åpne gasstilførselen før du kontrollerer manifolden (gassfordeleren) for lekkasjer. Plasser grillen på et godt ventilert sted, åpne lokket og tenn gassen. Lukt deg frem for å finne ut om det er lekkasjer på manifolden. Eller du kan smøre såpevann rundt tilkoblingen mellom slangen og ventilene. Dannes det bobler, må du skifte ut manifolden.

KULLGRILL

Børst risten
Rengjøring av grillristen krever hverken såpe eller vann – kun en god grillbørste. Varm opp grillen, og børst grillristen fri for fett og matrester både over og under. Når du griller oppnår grillen ekstremt høye temperaturer, så du behøver ikke bekymre deg for å ha oversett smuss på grillristen. Fjern eventuelle matrester fra kullristen i bunnen av grillen.

Hvis smusset sitter ekstra godt fast på grillristen, kan du bruke Weber Grillrens til Q-griller og Grillrister, som løser opp smusset på en effektiv måte. Fjern risten fra grillen, spray på rengjøringsmiddelet og la det virke i 30-60 sekunder. Børst i vei, og husk å skylle med varmt vann. Etter at du har rengjort risten, kan du med fordel spraye risten med Weber BBQ Oljespray som er fremstilt av 100% naturlige ingredienser og er luktfri. Slik sikrer du beskyttelse av risten og en non-stick overflate, slik at du er klar til neste grilling.

Skrap bunnen
Matrester, fett og annet smuss samler seg som regel i bunnen av grillen i løpet av sesongen – noe som kan gi oppflamminger. Slik kommer du "til bunns" i rengjøringen:

 • Når grillen er avkjølt, tøm bunnen for synlige rester.
 • Bruk deretter en grillskrape som skraper bunnen uten å ripe – for eksempel en Weber Grillskrape og skrap bunnen fri for smuss.
 • Skyll så bunnen med rent vann (ikke såpevann).
 • Skift ut dryppformen som du evt. har stående i grillen til oppsamling av fett og kjøttsaft.

Tøm oppsamleren
Hvis grillen har askeoppsamler eller askeskuff, bør du børste den ren eller ta den ut og tømme den.

Tørk lokket
Tørk grillen på utsiden med en mikrofiberklut oppvridd i såpevann, og gni godt slik at overflatene blir rene. Alle deler som er fremstilt av emalje, kan med fordel renses med Weber Grillrens til utvendig emalje, som gir en flott og blank grill. Spray på og la produktet virke i 30-60 sekunder, og tørk deretter av overflaten med en mikrofiberklut oppvridd i varmt vann. Du behøver ikke tørke lokket på innsiden – her hjelper det tynne fettlaget til med å isolere grillen slik at du får en bedre forbrenning når du griller

Nye deler
Rengjør håndtaket og andre deler hvis de er skitne. Hvis det ikke er mulig å få de rene, kan du overveie å skifte ut delene. Du kan kjøpe alle reservedeler, inkl. lokk og bunn, kull- og grillrister samt andre deler til din kullgrill, direkte hos Webers kundeservice på tlf. 21 99 97 99

Kast
Hvis du ønsker optimal forbrenning i kullgrillen, bør du skifte ut briketter, kull og opptenningsblokker hvis de har vært oppbevart for lenge – med mindre du har oppbevart dem tørt.

TIPS! Hvis du ønsker å beskytte grillen mot smuss, vær og vind, bør du dekke den med et trekk.

ELEKTRISK GRILL
Webers elektriske griller, bl.a. Pulse, er enkle å rengjøre. Sokkelen og lokket er laget av støpt aluminium, som er lett å tørke av. I tillegg kan bunnen på Pulse vaskes i oppvaskmaskinen etter bruk. Det er viktig å holde grillen ren for fett og skitt som da dette kan redusere grillens ytelse. Slik rengjør du Pulse:

Bli kvitt fett og skitt

 • Forsikre deg om at grillen er avslått og avkjølt.
 • Koble fra kontrollpanelet og fjern det ved å trekke det forsiktig fra side til side til det løsner fra monteringsbeslaget.
 • Fjern det uttakbare fettbrettet ved å trekke det fremover.
 • Kontroller om det er fett i dryppformen i oppsamlingsbrettet. Kast dryppformen om nødvendig og erstatt det med et nytt.
 • Sett alle delene tilbake på plass.

Rengjør grillristen
Når grillen er varm er det lettere å fjerne matrester og skitt fra tidligere bruk av grillen. Det er deilig å begynne grillingen på en ren grill. En ren grillrist forhindrer også at maten fester seg til risten når du griller.

 • Fjern overflødig fett og matrester med tørkepapir.
 • Skru grillen på maks og lukk lokket.
 • La grillen varme seg opp i ca. 15 minutter.
 • Børst den varme grillen med en grillbørste.
 • Hvis grillen er veldig skitten, gjenta rengjøringen som ovenfor.

Rengjøring av lokk og bunn
Fettet som samler seg i grill-lokket og bunnen kan løses opp og fjernes med et fettoppløsende vaskemiddel, en kjøkkensvamp og varmt vann. Hvis skitten sitter godt anbefales Webers grillrens for Q og grillrister, som sprøytes på innsiden av lokket når grillen er kald og tørkes av med en vridd klut. Bunnen kan vaskes i oppvaskmaskinen. Slik gjør du det:

 • Fjern kontrollpanelet på fronten
 • Ta opp grillristen
 • Skru av varmeelementet
 • Rengjør bunnen for matrester (viktig at det er svært lite matrester igjen)
 • Trekk bunnen opp og sett den i oppvaskmaskinen

Alle griller bør vaskes regelmessig, på lik linje med at du vasker bilen. Weber Pulse tar ikke skade av å vaskes med en myk vaskebørste. Husk bare å tørke av den og deretter behandle den med riktig grillrenseprodukt.

Rengjøring av kontrollpanelet
Tørk kontrollpanelet av med en mikrofiberklut fuktet med vann. Ikke bruk rengjøringsmidler eller stålbørster, da dette vil skrape overflaten. Bruk aldri glassrens på plast. Det vil skade overflaten.

Oppbevaring av kontrollpanelet
La kontrollpanelet og temperatursensorene avkjøles før du tørker av dem. Oppbevar kontrollpanelet og iGrill-sensorene innendørs i den medfølgende oppbevaringsboksen.

SMOKEFIRE PELLETSGRILL

Børst risten
Rengjøring av grillristen krever hverken såpe eller vann – kun en god grillbørste. Varm opp grillen, og børst grillristen fri for fett og matrester både over og under. Når du griller oppnår grillen ekstremt høye temperaturer, så du behøver ikke bekymre deg for å ha oversett smuss på grillristen.

Hvis smusset sitter ekstra godt fast på grillristen, kan du bruke Weber Grillrens til Q-griller og Grillrister, som løser opp smusset på en effektiv måte. Fjern risten fra grillen, spray på rengjøringsmiddelet og la det virke i 30-60 sekunder. Børst i vei, og husk å skylle med varmt vann. 

Skrap bunnen
Matrester, fett og annet smuss samler seg som regel i bunnen av grillen i løpet av sesongen – noe som kan gi oppflamminger og i verste fall fettbrann. Slik kommer du” til bunns” i rengjøringen:

 • Når grillen er avkjølt, tøm bunnen for synlige rester.
 • Bruk deretter en grillskrape som skraper bunnen uten å ripe - for eksempel Weber rengjøringssett til gassgrill, for å skrape løs fett og smuss i bunnen av grillen.
 • Skrap smusset ned i oppsamlingsformen under grillen. Bruk så en våt klut til å vaske over.

Tøm oppsamleren
Weber SmokeFire har en askeoppsamler, og denne bør du både tømme og rengjøre. 

Rengjør lokket
Tørk grillen på utsiden med en oppvridd mikrofiberklutklut. Du behøver ikke tørke lokket på innsiden. Fettlaget på innsiden av grillen tetter og gir en bedre forbrenning når du griller.

Alle deler som er fremstilt av emalje kan med fordel renses med Weber Grillrens Utvendig emalje, som gir en flott og blank overflate. Tørk så av overflaten med en mikrofiberklut oppvridd i varmt vann.

Rengjøring av pelletskammer/sensor
Pelletskammer:
Tøm rester i en beholder

Sensor:
Slå av grillen og koble fra strømme. Plasser en bøtte eller stor beholder på baksiden av grillen midt under pelletskammeret og tøm pelletsen i beholderen. Bruk en tørr klut eller tørkepapir og rengjør sensoren som indikerer lavt pelletsnivå.

Rengjøring etter bruk (alle griller)
Når vårrengjøringen er unnagjort, gjelder det å holde grillen hverdagsren. Et godt tips til er å rengjøre risten mens den fortsatt er varm, like etter at du har grillet. Skru opp varmen på grillen, og la den stå i ca. 10 minutter og bli god og varm. Da behøver du kun 10-15 sekunder på å børste risten ren, i motsetning til når grillen er kald.

RESERVEDELER OG KUNDESERVICE 

Skulle det vise seg å være noen deler på grillen som rett og slett må byttes ut etter mange år med grillmoro, er det fint å vite at Weber tilbyr reservedeler til alle griller. Uansett om det er et lokk, Flavorizer bars, grillrister eller knottene som regulerer brennerne, så finnes det på lager. Ta kontakt med kundeservice enten på telefon; 21 99 97 99 eller ved å gå inn på weber.com og fylle ut et skjema. 

God grillvår!

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår