Slik gjør du rent før gjestene kommer

 
Slik gjør du rent før gjestene kommerJulevasken er tradisjon for mange. Med en grundig – men rask – rengjøring, er hjemmet klart til gjestene kommer. (Foto: Krefting)
Her er ekspertenes tips til rask og grundig rengjøring før middagsgjestene ringer på døra i jula.

Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no | Foto: Krefting, Jordan

Finn først fram alt utstyr du trenger, så du slipper å lete fram for hvert rom og hver overflate.

– Du kommer langt med gode mikrofiberkluter og rengjøringssprayer tilpasset ulike overflater. Husk at det finnes mange kvaliteter mikrofiber, så bruk kluter tilpasset jobbene – du bør i hvert fall ha en glassklut, en gulvmopp og en tørr støvklut til julevasken, sier Morten Fehn hos Jordan.

– Sett på en podcast eller noe musikk du liker å høre på, så blir vaskejobben mye triveligere, tipser Inger Løvaas hos Krefting. Så er det bare å gå i gang.

Rent dobesøk

Løvaas råder deg til å starte på badet.

– Ha først litt WC-rens i toalettskålen. Det kan du la virke mens du vasker resten av badet, sier hun.

Vask alle synlige overflater med en mikrofiberklut og egnet vaskemiddel. Vask alltid ovenfra og ned.

– Et godt tips når du holder på med rengjøringssprayer, er å spraye i kluten i stedet for på overflaten du skal vaske. Da unngår du å puste inn middelet, sier Løvaas.

Husk detaljene

– Ikke glem armaturer, håndtak, dusjhode, sluk eller betjeningsplaten over toalettet, sier hun.

Mens du holder på med vasken, ta speilet i samme slengen.

– Speilet er en veldig synlig flate, som drar ned helhetsinntrykket mye hvis det er skittent. Gå over med en glasspray og glassklut. Det fjerner effektivt fett og fingermerker, tipser Fehn hos Jordan.

Når overflater og detaljer er rene, gå tilbake til toalettet.

– Bruk en egen klut her, og vask fra minst til mest skittent. Så går du over med dobørsten i skålen til slutt, tipser Løvaas.

Bruk lite vann

Wenche Sydhagen hos Geberit mener du gjør lurt i å vaske toalettet ofte.

– Da er det ikke så stor jobb å få det pent. Kalk som får bygge seg opp over tid, er krevende å fjerne. Ikke bruk for mye vann og sterke rengjøringsmidler. Gjør det også til en vane å ta en titt i toalettet etter at du har skylt ned, så fjerner du eventuell smuss med det samme, sier hun.

Klargjør komfyren

Når badet er rent, kan du fortsette på kjøkkenet.

– Vask raskt over alle synlige flater. Her er det viktig å bruke rengjøringsmiddel beregnet for de ulike underlagene, da de får bort fett, sot og smuss best, sier Løvaas.

Og der ribba skal godgjøre seg, bør det være spesielt rent.

– Vask stekeovnen før julematen skal inn, så slipper du matos fra fastbrente rester. Bruk et middel som løser opp fett og sot skikkelig, og la det virke en liten stund, før du tørker av med en tørr klut eller papir. Når du er ferdig, kan du la ovnen brenne rent på høy varme i 10-20 minutter, tipser hun.

Før julematen skal tilberedes, bør du også se til at rør og avløp er åpne og rene.

– Ved å rengjøre rørene jevnlig med en rens, unngår du at det tetter seg i julen. Hvis det først har tettet seg, bør du bruke avløpsåpner med en gang, tipser Løvaas.

Tørt er godt

Når det gjelder gulv og andre overflater i boligen, som vinduskarmer og hyller, er en god huskeregel at det som kan rengjøres tørt, bør rengjøres tørt.

– Tørk først av støv med en tørr mikrofiberklut. Så kan du gå over med et rengjøringsmiddel på flekker, sier Løvaas.

På gulvet kommer du langt med støvsuger og tørrmopp. Skal det vaskes, er det lurt å bruke så lite vann som mulig.

Klar sikt

Huset skal skinne litt ekstra til jul, og da er det viktig med klar sikt ut vinduene.

– Solen står lavt på denne tiden av året, så det er på høy tid å vaske vinduene nå. Finn frem en god vindusnal og mikrofiberklut. Fukt kluten med vann og vask bort all skitten på vinduene. Jobb ovenfra og ned med nalen. Litt overlapping mellom dragene forhindrer vannstriper. Tørk nalen mellom hvert drag og avslutt med å tørke vinduet med en tørr mikrofiberklut, råder Morten Fehn.

Er det mange kuldegrader ute, kan du vaske vinduene med vindusspylervæske uten at det fryser.

Så er det bare å invitere gjestene inn!

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår