Slik maler du uanstrengt

 
Slik maler du uanstrengtÅ jobbe i en ugunstig stilling går for korte perioder. Varm opp på forhånd slik at kroppen er klar for uvante bevegelser, sier muskel- og leddeksperten. (Foto: Robert Walmann/ifi.no)
Høyt og lavt, frem og tilbake. Å male kan slite på rygg, nakke og skuldre. Her er tipsene som gjør malejobben lettere.

Tekst: Robert Walmann/ifi.no

Den store malesesongen står for tur. Vi skal male hus og hytter, inne og ute. Det betyr mange og lange dager for stive ledd og muskler. Spørsmålet er hvordan vi skal unngå belastningsskader når vi maler.

«Kink» i nakken
Det vet muskel- og leddekspert Espen Rustgaard. Han driver naprapatklinikk i Asker og har nettopp pusset opp og flyttet inn i nye lokaler. Han vet godt hva som skjer når muskler og ledd sier stopp.

– Ensidige bevegelser over tid vil føre til overbelastning. Du kan bety såre muskler og låsningsproblemer i nakke og rygg, også kalt «kink». Smerter i armene likner på det vi kjenner fra «musearm». Det er derfor viktig at du tar forholdsregler før du starter å male, sier han.

Bruk riktig utstyr
Muskelspesialisten mener det ikke er farlig å stå i ugunstige arbeidsstillinger så lenge det skjer i korte perioder. Det er når vi blir stående der over tid problemene kan komme.

– Sørg for å bruke forlengerskaft og kvalitetsruller og -pensler. Ha en krakk tilgjengelig og ikke hold malingsspannet. Det finnes små, smarte spann som er enkle å holde. Når du pensler, stå nær veggen. Kroppsnært arbeid er mindre slitsomt. Når du maler tak er det umulig å ikke bøye nakken. Da er det pauser som gjelder, sier han.

Starter tidlig
Han er opptatt av å lære unge malere viktigheten av å holde seg friske.

– Derfor kurser vi lærlinger om dette temaet. Vi vil at de skal få gode vaner tidlig slik at de kan stå lenger i yrket. For har du først fått et problem, er det vanskelig å bli kvitt det. Et produkt vi selger mye til håndverkeren er en bredsparkel med et patentert tommelgrep som minker belastningen i hånden. Det gir dessuten flere grepsvarianter. Velger du fullhåndspensel med vinkel, slipper du også å påføre maling eller beis med knekt håndledd. Produktene finnes. Det er bare å bruke dem, sier han.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår