Slik planter du krokus og tulipaner

 
Slik planter du krokus og tulipanerTulipanløk
Blomsterløk selges vår og høst, og finnes i alle verdens nydeligste blomster og vekster senere i sesongen. Hvordan skal de plantes, og hvorfor i all verden planter vi løk om høsten?

Det er om høsten du må legge ut blomsterløkene som gir så flott blomstring om våren. Grunnen til at man planter dem nå, er at de trenger en periode med lav temperatur for å kunne blomstre, det vil si en vinter. Alle blomsterløkene vi finner i butikkene om høsten tåler og trenger kalde temperaturer. Blomsterløk og knoller trenger en hvileperiode for å komme blomst igjen - noen baserer seg på daglengde og lys/mørke, andre temperatur. Løk og knoller som selges om våren tåler ikke vanlig norsk vinter, og er derfor avhengig av å graves opp og lagres innendørs, gjerne i en kjølig kjeller, når vinteren er på sitt kaldeste.

Hva slags blomsterløk du vil plante, velges med hjertet. Hvor løkene skal legges, bestemmes ut fra hvilke løk du har kjøpt, og hva du har muligheten til. Uansett om du har en stor eller en liten hage, finnes det alltid et sted hvor du kan plante blomsterløk! Det er også lurt å tenke på når de forskjellige løkene blomstrer; enten du lager en miks for en lang blomstring i bed, skal ha tidligblomstrende løk under frukttreet eller i rosebedet, eller du planter i krukke og vil kombinere for en lang blomstring der.

Hvordan skal jeg plante blomsterløk?
Blomsterløk kan plantes fra de kommer i butikkene i slutten av august, til frosten kommer. Det er lurt å plante så tidlig som mulig. Da rekker løkene å danne røtter før frosten setter seg i jorden. Løker som ble godt etablert om høsten har lettere for å klare seg gjennom vinteren. I tillegg er utvalget i butikken alltid størst tidlig på høsten. Utfordringen for setting av blomsterløk tidlig høst kan være store nedbørsmengder. Husk derfor at blomsterløk best settes i veldrenert jord.

Planting:

  • Grav et romslig hull, løsne opp jorden slik at løkene lett kan etablere røtter. Er jorden hard og inneholder jorden mye leire, bør du gjøre den «lettere» ved å blande inn sand, jord og litt omdannet kompost.
  • Løkene skal legges så dypt at de ikke skyves opp av frosten, men grunt nok til at de vil «orke» å blomstre til våren. Sett de 2-3 ganger dypere enn de er høye, dvs en 4 cm høy løk plantes 8-10 cm dypt. Sjekk hva det står på pakken.
  • Sett løkene og knollene med spissen opp. Setter du dem feil vei vil de som regel klare å komme seg opp, men det vil ta lenger tid. Det blir finest å legge samme type løk på samme sted, slik at det blir mange sammen. Du kan også sette flere typer løk på samme sted.
  • Ha jord tilbake oppi hullet og vann. Er høsten tørr kan det trengs å vanne flere ganger slik at de nye røttene ikke tørker ut.
  • Det er lurt å skrive navnet på planten på en etikett som du stikker halvveis nedi jorden. Til våren har du kanskje glemt hva du plantet der.
 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår