Slik rengjør du laminatgulvet

 
Slik rengjør du laminatgulvetLETTSTELT: – Laminat er lettstelte gulv som tåler mye, sier Leif Johansen hos Pergo. Det gjelder bare å stelle dem riktig. (Foto: Pergo)
Folkefavoritten på norske gulv er enkle å holde rene. Bare du ikke går i såpefella. − Hva du enn gjør, ALDRI bruk grønnsåpe, sier teknisk sjef og gulvekspert, Leif Johansen.

Tekst: Robert Walmann/ifi.no | Foto: Pergo, Tarkett, Jordan

I helgen kunne vi lese i avisene om en mann fra Telemark som hadde vasket laminatgulvet med grønnsåpe før han skulle selge huset. Det viste seg at mannen hadde brukt ublandet grønnsåpe. Resultatet ble et grått og klissete belegg med et påfølgende søksmål fra den nye huseieren. Vasketabben endte til slutt opp med å koste mannen nytt gulv, erstatning og advokatutgifter på godt over 340 000 kroner.

Så hvordan skal egentlig et laminatgulv rengjøres? Vi har spurt ekspertene.

Såpene du ikke skal bruke
Leif Johansen er teknisk sjef hos Pergo i Norge.

− Jeg leste også den avisartikkelen. Den viser hvor ille det kan gå. For det første: Aldri! Jeg gjentar: Aldri bruk grønnsåpe eller natursåpe når du rengjør laminatgulv. Da vil du legge igjen en film på overflaten som over tid blir vanskelig å fjerne. Vannet fordamper, men såpen blir liggende. Til slutt kan du få det grå og klissete belegget som er nevnt i saken fra Telemark, forteller han.

Spar på vaskemiddelet

Ved fuktig renhold er det ifølge Johansen også svært viktig å ikke overdosere vaskemiddelet.

− Bruk Ajax eller andre syntetiske vaskemidler. Og vær forsiktig med doseringen. Når du vasker, bruk en mikrofibermopp. Det vil på et kjøkken alltid komme fett på gulvet som krever fuktig renhold, men vær sparsommelig med vaskemidlene, råder han.

Følg bruksanvisningen

Teknisk sjef hos Tarkett, Espen Josten, foreller at laminatgulv i all hovedsak er enkle å rengjøre.

− Som regel holder det med støvsuging og tørrmopping. Skal du bruke rengjøringsmidler gjelder det å følge produsentens anvisning. Kjenner du ikke gulvets opphav, gå til faghandelen for å få råd, sier han. Det finnes rengjøringsmidler som er spesielt utviklet for gulv. Spør etter dette i din lokale faghandel. Du kommer også langt med et PH-nøytralt rengjøringsmiddel, sier han.

Ikke for mye vann
Josten forteller at det ikke bør brukes for mye vann på et vanlig laminatgulv.

− For mye vann kan trenge ned i skjøter. Da kan du få svelling. Bruk en lett fuktig mopp. Tørk opp flekker med en gang og hold gulvet rent med jevnlig vedlikehold. Dette er ikke noe hokuspokus, sier han.

I gulvbransjens fakta-bibel og oppslagsverk, «Gulvfakta.no», kan vi lese følgende om rengjøring av laminatgulv:
«Laminatgulvet moppes med tørr mikrofibermopp eller støvsuges med børstemunnstykke slik at riping unngås. Ved behov vaskes gulvet med godt oppvridd mopp, og avtørkes. Vaskevannet skal være tilsatt et nøytralt rengjøringsmiddel, dosert etter anvisning. Grønnsåpe, voks, polish eller rengjøringsmiddel med slipemiddel skal ikke brukes. Laminatgulv kan være sensitive for stor vannpåkjenning. Derfor skal gulv vaskes med moderat vannmengde, og grundig ettertørkes. Bruk av for mye vann kan skade gulvet ved at det deformeres eller misfarges. Flekker fjernes umiddelbart med et ikke-slipende universalrengjøringsmiddel. Flekker av asfalt, gummi, leppestift og skokrem ol. fjernes med rødsprit, aceton eller lignende. Gulvet skal rengjøres med fuktig klut, og ettertørkes grundig. Stearin og tyggegummi skal stivne helt, før det skrapes forsiktig vekk.»

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår