Slik stenger du solen ute

 
Slik stenger du solen uteGOD SØVN: Ved å stenge solen ute effektivt, blir søvnkvaliteten bedre. (Foto: Tapethuset)
Som regel ønsker vi solen hjertelig velkommen. Men når vi vekkes altfor tidlig av at lyset sniker seg inn på soverommet, er den ikke like ettertraktet. Her er tipsene du trenger for å stenge solen ute.

Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

Hvis det er mye lys på soverommet, kan det påvirke kvaliteten på søvnen.

– Det er helt riktig. Lyset påvirker produksjonen av melatonin, som er det hormonet som gjør oss trøtte og forbereder kroppen på søvn. Vi bør derfor prøve å stenge solen ute, så får vi sove bedre, sier Jannicke Sveen hos Intag.

Løsningen er, som de fleste vet, gardiner. Men hvilke tekstiler er mest effektive? Her er tipsene du trenger for å få det mørkt på rommet.

1. Mørkleggende gardiner
Noe av det mest effektive for å holde lyse ute, er å bruke spesialtekstiler med mørkleggende egenskaper. Tekstiler med høy lystetthet skjermer mest, og mørkleggende tekstiler i dimout- eller blackout-kvaliteter demper sollyset effektivt.

Dimout-tekstiler tar ofte 95-97 prosent av lyset, men det avhenger også av fargen på gardinene. Stoffene har ofte en sort tråd vevet inn i selve tekstilet, som gir den mørkleggende effekten.

Blackout-tekstiler skal i utgangspunktet være 100 prosent lystette. De har som oftest en laminert bakside og kan brukes som både lift- og rullegardin eller som dekorative gardiner. Baksiden har et lystett belegg som stenger solen ute.

2. Fôrede gardiner
Hvis det er slik at gardinene du vil bruke i seg selv ikke har spesielt høy lystetthet, bør du bruke et godt fôr. Da kan du ha tekstilen du ønsker foran og en lysdempende bak. Bruk gjerne en enkel dimout eller blackout som fôr – det gir aller best lysbeskyttelse til et vanlig tekstil. Du kan også henge det lystette stoffet løst på en skinne bak gardinene.

I tillegg til at det stenger sollyset ute og utvilsomt ser penere ut, gir fôrede gardiner også gode lydegenskaper og sørger for mindre støy. Gardinene vil også holde seg pene lengre, da fôret beskytter mot falming.

3. Unngå lysgliper
Mange ønsker seg lange gardiner for å få hotellstilen inn på soverommet. Men lengden har også praktiske egenskaper. Med litt lengde på gardinene slipper du nemlig å bekymre deg for store lysgliper.

4. Mørke bedre enn lyse
Velger du å kun gå for "vanlige" gardiner, uten spesielle egenskaper eller fôr, kan det være lurt å tenke på at mørke tekstiler i seg selv dimmer bedre enn lyse.

5. Lag på lag En løsning mange velger, er å bruke en liftgardin i tillegg til vanlige dekorative gardiner. Ved å gjøre det kan du doble effekten av gardinene.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår