Slik unngår du å velge feil farge

 
Slik unngår du å velge feil fargeNesten halvparten av alle som skal male om vegger hjemme er usikre på hvilken farge de skal velge og mangler selvtillit i valgsituasjonen. Med Nordsjö Colour Tester er det lett å prøve seg frem blant de 49 mest brukte fargene. (Foto: Nordsjö)
Å treffe blink med fargevalg er ikke alltid like lett. For å sikre at du blir fornøyd, bør du lage egne oppstrøksprøver og se fargen i rommet den skal brukes før du maler.

Tekst: Chera Westman/ifi.no

Foto: Chera Westman/ifi.no, Robert Walmann/ifi.no, Mari Andersen Rosenberg/ifi.no, Nordsjö

Skuffelsen og overraskelsen når vi ser at fargen på den nymalte stueveggen ikke lever opp til forventningene, kan mange kjenne seg igjen i. Den fargen var jo så fin på veggen hos en venninne, i interiørbladet, på bildet på Instagram eller på fargelamellen du fikk i butikken der du kjøpte malingen. Hva kan ha gått galt?

Daglys og lampelys

Det er nødvendigvis ikke feil på malingen, mer trolig skorter det litt på dine forberedelser, forteller malermester og fargeekspert Ole Andreas Klaveness.

– Farge er reflektert lys, og derfor forandres fargene med hvilket lys det er i rommet. For å kunne vurdere ulike farger, er du helt avhengig av at fargene betraktes i det lyset de skal leve i, sier han.

Forskjellen mellom dagslys og kunstig lys er også stor, og det har med lysets fargetemperatur å gjøre. Bruk kunstig belysning med mest mulig naturlig fargetemperatur, og unngå LED-lys med blåskjær, hvis du ikke er ute etter en spesiell effekt.

– Mal opp fargene du vurderer på veggen eller på store ark eller plater. Sett fargene alene og ved siden av møbler og gjenstander i rommet. Det lønner seg også se på fargen både i dagslys og i lampelys, sier malermester Roger Fridheim hos Flügger.

Valg tar tid

Forskjellen mellom fargelamellen du finner i et fargekart eller en fargebar, og fargen på veggen, kan være stor. De rene, klare fargene intensifieres, og vi bør derfor velge en lamell der fargen ser mer skitten ut – det vil si at den har mer sorthet i seg. Fargen vil også kunne påvirkes av de andre fargene som finnes i rommet. Farger i naturen utenfor, i omgivelsene og på gjenstander i rommet, samt farge og materialitet hos oss, kan gjøre at veggfargen oppfattes gulere, grønnere, blåere eller rødere.

– Ved fargesetting er det viktig å ta hensyn til både farger, tekstiler og gulv. Vit også at det er stor forskjell på et oljet og et lakkert gulv, sier Ole Andreas Klaveness.

– Å velge farge er ikke det samme som å kjøpe en hamburger der du går fort inn og fort ut av butikken. Det krever litt tid å skape et fint interiør, og du må tenke godt gjennom de ulike valgene. Noen ganger kan det lønne seg å søke hjelp hos en ekspert, sier Fridheim.

Elimineringsmetodikk

Gå gjerne litt bredt ut for å finne den stemningen du ønsker å skape. Bli inspirert av bilder i malingprodusentenes fargekart, i utstillinger i butikken, bilder på nettet eller besøk hos naboer og kjente, og vurder mange ulike farger og nyanser av farger.

– Tenk eksempelvis på at en gulfarge trekker enten mot rødgult eller grønngult, og at en blåfarge vil trekke mot grønt eller rødt, sier Ole Andreas Klaveness.

– Så bruker du elimineringsmetoden for å lande på to-tre farger du kan tenke deg å ha som hovedfarge. Disse bør du så male opp og teste ulike steder i rommet, anbefaler Fridheim.

Enkelt å teste

Det trenger ikke å være hverken vanskelig eller kostbart å teste fargen før du maler hele rommet. Hos Flügger Farve og i flere andre butikker og kjeder kan de brekke maling på små bokser, slik at du kan teste flere ulike uten at det koster skjorta. Hos Nordsjös forhandlere og på nettsiden colourtester.no kan du til og med få kjøpt en liten fargeprøve med innebygget påføringsverktøy. Fargeprøven er tilstrekkelig til prøvemaling av 1 kvadratmeter, og de 49 mest populære veggfargene finnes tilgjengelig.

– Dette er en meget enkel måte å teste fargen på. Du bare vipper av lokket og begynner å rulle ut fargen. Du kan male enten direkte på veggen eller på en plate. Vi er først ute i Norge med dette unike konseptet, og har gode erfaringer fra andre land, sier Mette Dahl, senior Brand Manager hos Nordsjö.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår