Slik vasker du det rustikke gulvet

 
Slik vasker du det rustikke gulvetRIKTIG: Uansett gulv – det gjelder å vaske det riktig for å ta best mulig vare på det. (Foto: Jordan)
Parkettgulv med rustikk overflate har vært populært i en årrekke. Når det kommer til rengjøring, er dette en trend som kan gi en uventet utfordring. Det gjelder å vite hva du bør og ikke bør gjøre, slik at du kan ta vare på gulvet. Grønnsåpe er blant annet fy-fy.

Tekst: Chera Westman/ifi.no

Daglig rengjøring av tre- og parkettgulv er egentlig ganske enkelt. Med tørrmopping og støvsuging kommer du langt, men av og til trengs også våtrengjøring.

– Mange er redde for å bruke vann. Men våtmopping er ikke farlig for tregulvet, det som er farlig er vann som blir liggende på overflaten. Hvis du er flink til å tørke etter med tørr mopp, går alt fint, sier Lars Adrian Nilsson. Han er distriktssjef hos Tarkett med fagbrev i renhold.

Tyngre å vaske
Men det er viktig å bruke vann OG rengjøringsmiddel, å velge riktig rengjøringsmiddel, samt å ikke overdosere. Spesielt utsatt er gulv av den rustikke typen, med grov tekstur, v-fasede kanter og kvist.

– Den rustikke trenden gjør gulvet tyngre å vaske, sier Leif Johansen, teknisk sjef hos Pergo.

I faskanter, merker etter børsting og annen bearbeiding av overflaten samles det skitt og støv. Hvis ikke dette fjernes, får det med tiden gulvet til å se møkkete ut. Dersom du attpåtil bruker feil rengjøringsmiddel, for eksempel grønnsåpe som etterlater et tynt fettsjikt på gulvet, fester skitten seg ekstra godt.

Ikke dobbelt så bra
– Grønnsåpe har høy pH-verdi og inneholder mye fett. Den både sliter på overflatebehandlingen og legger seg ned i porene i overflaten. At gulvet ikke blir rent, ser vi også på grønnsåpevaskede gulv uten rustikk struktur, sier Nilsson.

– Det er like viktig å dosere riktig. Mange heller i for mye såpe. Dobbelt så mye såpe gjør ikke dobbelt så rent, snarere omvendt, sier Tom Gravdal, teknisk konsulent hos Tarkett.

Utfordringen ved rengjøring av gulv med struktur i overflaten gjelder ikke bare for parkett, men også for laminatgulv.

Følg FDV-en
Til rengjøring av både oljede, hardvoksoljede og lakkerte parkettgulv anbefaler gulvprodusentene i sine vedlikeholdsinstrukser å bruke et pH-nøytralt vaskemiddel. Hvis det ikke følger med en FDV (forvalting-, drift- og vedlikeholdsanvisning) med gulvpakkene, kan denne hentes på produsentens nettsider. All viktig informasjon om måten gulvet skal rengjøres og vedlikeholdes på, finnes der. Du finner lett alle gode råd om anbefalte rengjøringsmetoder, hvilke pleiemidler som bør brukes, hvordan vanskelige flekker lar seg fjerne, hva som bør unngås ved pleie og også råd om hvordan gulvet vedlikeholdes over tid.

– Du investerer i et dyrt «møbel», og da er det greit å vite hvordan det skal vedlikeholdes. Det er en stor investering, og det lønner seg å finne ut av hvordan du best tar vare på gulvet, sier Lars Adrian Nilsson.

Tips! Enkel vask
Ved våtrengjøring blandes rengjøringsmiddel med vann på en sprayflaske og dusjes lett ut over gulvet. Tørk over med fuktet mikrofibermopp. Husk å tørke opp våte flekker og søl umiddelbart.

5 rengjøringsråd

  • Bruk vann OG egnet rengjøringsmiddel
  • Doser etter anvisning
  • Skift vaskevann ofte
  • Tørk etter med tørr mopp
  • Vask langs med trestrukturen – ikke på tvers av den
 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle