Slik velger du riktig farge til barnerommet

 
Slik velger du riktig farge til barnerommetLEKENT: Der poden skal bo vil vi gjerne at det skal være både gøyalt og praktisk på samme tid. Det gjelder å finne den rette balansen. (Foto: Flügger)
Der barna både skal sove, leke og gjøre lekser, kan det være utfordrende å finne de riktige fargene. Skal du velge en farge som gir energi eller som virker beroligende? Og skal barnet få velge selv? Her er ekspertenes tips.

Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

– Det kan være vanskelig å velge farger til et barnerom, da det gjerne skal være praktisk og gøyalt på samme tid, sier fargekonsulent Therese Gustavsen hos Flügger Farve Fredrikstad.

– Barn liker ofte sterke, klare farger, gjerne rød- og rosatoner for jenter og blått og grønt for gutter. Og selv om det kan være gøy, er det viktig å huske på at vi blir påvirket av farger, og barn får mye mer energi av disse tonene enn en mer nøytral farge, sier hun.

Sats på et kompromiss
Rommet er ofte kombinert lekesone og soverom, så fargekonsulenten tror et kompromiss er smart.

– De mest beroligende fargene du kan velge til barnerommet er de på den kaldere enden av skalaen. Fargene kan gjerne være nedtonede og «skitne». Små barn har en tendens til å slappe av på en bedre måte og sovne lettere når de er omringet av disse fargene, forklarer hun, og utdyper: – Det kan være fint å ha en nedtonet grønntone, lillatone, grånyanse og lignende på veggene, så kan du heller fremheve det barnslige med andre elementer i interiøret, som gardiner, sengetøy og tepper.

Blått og grønt er gode farger
– Barn er glade i farger, og farger spiller en viktig rolle i hverdagen og har innflytelse på trivsel og aktiviteter, forklarer Jenny Bull-Gustavsen hos Butinox.

Og selv om vi reagerer ulikt på farger, trekker hun frem noen tommelfingerregler du kan ha med når du skal velge farger til barnerommet.

– Rødt er ofte karakterisert som den mest levende og oppmerksomhetsskapende fargen – en farge med mye energi. På barnerom der barnet også skal sove, kan det være lurt å bruke den i begrensede mengder, eller gjerne i en mer avdempet, varm nyanse. Når det kommer til gult, er det en livsglad fargetone, og en farge de fleste av oss reagerer godt på. I for store mengder eller i for sterk fargestyrke kan den bli intens, så bruk den gjerne i kombinasjon med andre farger, råder hun. Ifølge Bull-Gustavsen kan det være lurt å velge noe litt mer rolig i store mengder, og heller krydre med fargene som gir mye energi.

– Blått og grønt er fargetoner som oftest viker beroligende på oss. Dette kan være gode farger på barnerommet, og er herlige i kombinasjon sammen med gule og røde farger, tipser hun.

Velg sammen med barnet
For Idar Stensvold hos Pure & Original er det én ting som er særlig viktig når det kommer til valg av farger på barnerommet: at barnet selv får stemmerett.

– Jeg tenker at barna må være med å bidra med valg av farger. Barna blir litt stolte når de også får bestemme. Ikke vær redd for å la dem ta egne valg! La barna få se på fargekartet, og hjelp gjerne litt på veien. Men la ungene ta det endelige valget – maling er tross alt ikke veldig dyrt, sier han.

Men – det kommer alltid et men – han mener at voksne bør ta styringen når det kommer til én ting.

– Jeg mener at vi voksne skal bestemme type maling. Velg maling uten avgasser for et best mulig innemiljø, råder han.

Jenny Bull-Gustavsen er enig i at barnet bør ha stemmerett, men tror resultatet blir best hvis man samarbeider.

– Snakk om hvilke farger barnet liker, så kan du finne frem 4-6 fargenyanser av den fargen, som du som forelder også liker, og som harmonerer med interiøret forøvrig, og la så barnet velge mellom disse. Så kan du også la minstemann få bestemme fargen på en krakk, bilderammene, en fargerik tavle eller andre småmøbler. Og gjerne la poden få være med å male. Deltagelse er alltid en suksess, sier hun.

Alle er forskjellige
Avslutningsvis mener Bull-Gustavsen at det er viktig å ta høyde for hvor ulike barn er.

– Alle barn er forskjellige, og har forskjellig lynne, så se an barnet ditt og dens egenskaper før du velger farge. Et aktivt barn trenger kanskje mer ro på rommet sitt, mens en annen trenger kanskje mer stimulerende farger, avslutter hun.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår