Slik velger du riktig kjøkkenvask

 
Slik velger du riktig kjøkkenvaskVIKTIG: Vi bruker mye tid foran kjøkkenvasken. Det er viktig å velge den rette. Det samme gjelder ved valg av kran. Uttrekkskran og berøringsfritt blir stadig med populært. (Foto: Oras/Rørkjøp)
Kjøkkenvasken skal være fin å se på, funksjonell og tilpasset dine behov. Her er tipsene du trenger når du skal kjøpe deg ny kjøkkenvask.

Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no

Kjøkkenet er for mange boligens midtpunkt. Vi tilbringer mye tid her, også foran kjøkkenbenken. Vi lager mye god mat og bruker kjøkkenets ulike installasjoner aktivt. Kjøkkenvasken er intet unntak.

– Over 60 prosent av tiden vi bruker på kjøkkenet har noe med kjøkkenvasken å gjøre. Forberedelser, skylling, oppskjæring av råvarer og oppvask er viktige oppgaver som bør gjøres så effektivt som mulig, forteller Cecilie Bjørnerud Knap hos rørleggerkjeden Rørkjøp.

Tenk over behovene dine
Derfor bør du bruke litt tid på å finne den rette vasken for ditt kjøkken. For det handler ikke bare om design. Det handler vel så mye om å finne den kjøkkenvasken som kan tilfredsstille dine behov.

– En vask er ikke bare en vask, og flere bør få et mer bevisst forhold til hva de skal bruke kjøkkenvasken til. Skal du vaske opp mye for hånd eller bruker du stort sett oppvaskmaskin? Skal du vaske store kjeler og stekebrett? Dette er det lurt å ha klart for seg først, sier Bente Leikvoll hos Rørkjøp-partner Nibu.

Husk at behovene endres
Det er også viktig å huske på at behovene dine ikke er statiske.

– Behovene våre endrer seg med årene og med vår egen livssituasjon. Det betyr at den vasken du valgte forrige gang du pusset opp kjøkkenet, ikke nødvendigvis er den som tilfredsstiller behovene dine i dag. Det kommer også stadig flere smarte funksjoner, som kan gjøre hverdagen litt enklere, sier Leikvoll.

Liten eller stor
Når det kommer til kjøkkenvask, har størrelsen mye å si.

– Størrelsen på selve oppvaskkummen avhenger av hva du skal bruke den til. Skal du for eksempel vaske stekebrett og store kokekar og kjeler, bør du gå for en bred og dyp kum. Bruker du stort sett bare oppvaskmaskin, passer det godt med en enkeltkum. En hjørnevask kan passe bra for deg som har begrenset plass på kjøkkenet, tipser Leikvoll.

Ekstra funksjoner gir god flyt
Det er ikke bare selve oppvaskkummen du må tenke på. Det finnes mange praktiske funksjoner som kan gjøre kjøkkenlivet enklere, som stor oppsamlingsrist, avrenningsfelt, skylleskål, skjærefjøl og såpedispenser.

– Lager du mye mat, kan en skylleskål som kan benyttes i stor og liten kum være nyttig, sammen med en skjærefjøl som kan skyves frem og tilbake på vasken. Er du opptatt av å ha minst mulig «dilldall» på benken, er det lurt med en integrert såpedispenser, tipser hun.

Olav Aastvedt hos Rørkjøp-partner Oras Armatur mener også kranen er særlig viktig å tenke på.

– Det er for eksempel lurt å tenke på om du ønsker uttrekkskran. Da kan du spyle rundt i vaskekummen etter bruk, og dette er en lettvint og praktisk måte å rengjøre vasken på, sier han.

Berøringsfri kran blir også mer og mer populært.

– Har du delt en kyllingfilet, vil du helst ikke ta på ting etterpå, og da er berøringsfri kran det beste alternativet. De som først har hatt en slik type kjøkkenkran, bytter den ikke ut igjen. Det er så deilig å kunne fortsette matlagingen med rene hender, sier Aastvedt.

Pent og praktisk med rett materiale
For mange vil rengjøring være et viktig punkt når kjøkkenvasken skal velges.

– Gå for kvalitet. Spesielle materialer og sterke overflater gjør renholdet enkelt. Smuss har vanskelig for å sette seg fast, og flekker er enkle å ta bort. Rengjøringsmetode avhenger av materialet du velger. Husk å følge produsentens anbefalinger for renhold, sier Leikvoll.

Materialvalg er også viktig for å få det uttrykket du ønsker på kjøkkenet.

– Du kan gi kjøkkenet et personlig preg ved å kombinere farger og materialer som passer din stil og smak. En kjøkkenvask får du i materialene rustfritt stål, kompositt og porselen, forteller hun.

Tenk helhet
– En funksjonell arbeidsplass er avhengig av samspillet mellom de ulike elementene i en kjøkkenvaskløsning. Det oppnår du ved riktig valg av vask, blandebatteri, avfallssystem og matchende tilbehør, avslutter kjøkkenvaskeksperten.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår