Sølvkre eller skjeggkre? Slik skiller du de fra hverandre

19 Sep 2018
Norsk Hussopp Forsikring får mange henvendelser om sølvkre og skjeggkre. For det utrente øyet kan det være vanskelig å skille disse, og mange spørsmål dukker opp når man får uønskede gjestene i boligen. Hva slags insekt er dette egentlig? Hvordan vet jeg om det er skjeggkre eller sølvkre? Hvorfor har de kommet? Er de farlige? Er den ene farligere enn den andre? Og ikke minst, hvordan blir man egentlig kvitt dem? Her får du informasjon om insektene og svar på disse spørsmålene.
Tegn på forekomst
Både sølvkre og skjeggkre er nattaktive dyr som skyr lyset. Lyset vil derfor påvirke når og hvor man ser insektene. Erfaringsmessig oppdager man først dyrene når man skrur på lyset om morgenen. Begge er raske og vil pile av sted for å gjemme seg når lyset blir skrudd på. Dette er et tegn på at du har fått besøk av sølvkre eller skjeggkre. Det neste steget er å avgjøre om det er den ene eller den andre.
Sølvkre eller skjeggkre – slik ser du forskjell
Voksne sølvkre blir ca. 10-12 mm lange og liker fuktige forhold. Man finner de derfor ofte i rom som er fuktige og varme – slik som på bad, kjøkken og i kjellere. Sølvkreet har en jevnt farget og sølvglinsende kropp. På kroppens bakre del har insektene tre haletråder, hos sølvkreet er den midtre haletråden kortere enn halve kroppslengden.
Sammenlignet med skjeggkreet fremstår sølvkreet ikke hårete, men hodet og fremre del av kroppen har likevel noe hår.
Hos skjeggkreet, den robuste storebror, blir voksne individer ca. 12-18 mm, altså vesentlig større enn sølvkre. Skjeggkre trives i likhet med sølvkre i fuktige omgivelser, men de tåler også tørre omgivelser og man kan derfor oppleve skjeggkre i hele boligen.
Skjeggkre fremstår som mindre sølvglinsende og mer spraglete i fargen enn sølvkreet. Dette kommer av at skjellene hos skjeggkreet veksler mellom grå og brune toner. I tillegg er skjeggkreet langt mer hårete, der av navnet. Hovedsakelig er den kraftige behåringen konsentrert til pannen og sidekantene av insektet. De lange haletrådene er også en øyefanger. Den midtre haletråden peker rett bakover og er tilnærmet like lang som kroppslengden til skjeggkreet.
Opplever du at insektet klatrer eller faller ned fra høyden, for eksempel fra taket, er det antakelig skjeggkre. I motsetning til sølvkre kan storebror klatre og komme seg stort sett dit de vil. Bruk av limfeller er effektivt for å fange insektene og kunne se nærmere på dem for å avgjøre hvilken art det er.
Er de farlige? Kan de gjøre skade?
Sølvkre gjør liten skade og er ikke farlige. De biter ikke, de utgjør ingen helsefare og de kan ikke ødelegge bygningen. Den skjeggete storebroren er så godt som altetende, og kan blant annet spise på tapet, papir og støv. Det finnes per i dag ingen god måte å bekjempe skjeggkreene på, og i noen tilfeller kan de være nærmest umulig å bli kvitt. Men heldigvis er heller ikke de farlige, og under normale forhold gjør de liten skade. De kan likevel oppleves som ekle og ubehagelige, spesielt fordi de formerer seg raskt og de kan være sprett over store områder i boligen. I motsetning finnes sølvkreet oftest lokalisert på ett sted, og oppleves av den grunn som mindre plagsom.
Hvorfor har jeg fått sølvkre eller skjeggkre?
Siden sølvkreene liker fuktige forhold, kan funn være en indikasjon på at huset har en fuktskade eller fuktproblem i form av dårlig ventilasjon, dårlig drenering, stadige vannansamlinger eller andre forhold som danner fuktighet. Man bør derfor alltid forsøke å finne årsaken til hvorfor sølvkreene er der.
I Norge blir skjeggkre stadig mer vanlig. Det finnes mange mulige spredningsveier for insektene, blant annet mellom ulike miljøer som private hjem, kontormiljøer, barnehager, skoler, biblioteker og museer. Samtidig spiller trolig ulike lagre for utleie, tollagre, varelagre, brukthandlere og loppemarked en sentral rolle i spredningen av skjeggkre. Insektene lever ikke utendørs i Norge og må derfor transporteres inn ved hjelp av oss eller ting vi bringer inn i huset, for eksempel pappesker og annen emballasje.
Hvordan blir jeg kvitt dem?
For å bekjempe sølvkre er det som nevnt viktig å finne årsaken til at de er der. Er årsaken en fuktskade må denne utbedres. Utover dette bør hjemmesteder fjernes ved å reparer eventuelle skader som løse gulvbelegg og dårlige fuger. En uttørkingsstrategi, ved for eksempel bruk av varmekabler, er også effektivt. Limfeller kan brukes for å kartlegge og redusere bestanden.
Når det gjelder skjeggre finnes det ingen sikre metoder for å utrydde dem og det er ingen vitenskapelige målinger av effekten bekjempelse i bygg. Det anbefales derfor en strategi med flere tiltak. Disse tiltakene virker både forebyggende og reduserer antallet aktive individer:
- Matkilder og skjulesteder bør fjernes. Støvsug ofte for å fjerne matkilder og for å hindre at det samler seg støv i eventuelle limfeller. Merk at det anbefales å fryse støvsugerposen etter bruk. På denne måten kan ikke skjeggkreene som har kommet med i støvsugeren ikke spre seg igjen.
- Identifisere og utbedre eventuelle fuktproblemer.
- Det bør gjennomføres tettetiltak for å sikre overganger mellom rom og mulige sprednings og innførselsveier til boligen må reduseres.
- I områder hvor det er registrert mye skjeggkre er det et utvalg metoder som kan tas i bruk for å redusere bestanden (antall insekter). For eksempel kan en gjøre massefangst med et stort antall limfeller, varmebehandling av hulrom, behandling med åte eller sprøyting av hotspots. Det anbefales å overlate bruk av gift til eksperter da gift ofte er farligere enn insektene, spesielt ved bruk over lang tid.
Kombinasjonen av tiltakene vil gjøre det vanskeligere for skjeggkre og forårsake en tregere populasjonsvekst. Uansett hvilke tiltak som iverksettes i de ulike tilfellene vil egeninnsatsen til eier av boligen ha stor betydning for et vellykket resultat. Om behandlingen er vellykket vil variere fra situasjon til situasjon og for mange må man nøye seg med å nå en terskelverdi (et akseptabelt nivå).
Recent News
-
TECElux – WC-terminalen med skjult teknologi
WC-terminalen TECElux tilbyr automatisk spyling, belysning i betjeningsplaten og luftfilter-system som renser rommet for dårlig lukt.
-
Panelet er tilbake i trendbildet
Nyheten Stjernepanel skal gjøre det enklere for folk å velge
De to siste tiårene har glatte vegger og gipsplater dominert nordiske vegger. Nå ser vi derimot en endring i trendbildet. Treverket er tilbake for fullt, hos alle generasjoner – også d... -
Slik får du høyere boligpris
Fargerike grep kan gi stor gevinst når du skal selge huset.
-
5 grep du bør ta for å dempe støy i stua
Romklang og støy gjør deg sliten og energiløs. Med enkle grep kan du dempe støyen.
-
Hvor mye snø tåler taket ditt?
I år som i fjor har det kommet store snømengder mange steder i landet. Noen steder har det kommet så mye snø at det kan føre til skader på tak og bygninger.
-
Slik maler du panelet raskt og pent
Februar er den perfekte måneden for å male panelet. Med både rull og pensel på forlengerskaft, går jobben overraskende raskt og resultatet blir fint, ned til minste detalj.
-
DESIGNA lanserer Silk
Silk by DESIGNA er en ny serie fronter med en silkemyk og matt overfalte som er både stilrent, miljøvennlig og rimelig.
Design og trender
-
Peter Opsvik vinner nordisk bærekraftig designkonkurranse
Kontorstolen ”HÅG Capisco” av Peter Opsvik er den norske vinneren av Nordisk Ministerråds konkurranse om Nordens mest bærekraftige stol. Vinnerbidraget fra alle de nordiske landene stilles ut under FNs klimamøte i desember for å vise hvordan nordisk design kan bidra til å oppnå bærekraftmålene. -
Årets Farge 2019 er Grønn
- I en tid med globalt fokus på miljø er dette et helt naturlig valg, sier Tale O. Henningsen, kreativ leder i Fargerike. Overalt finner vi små og store forsøk på å gjøre verden til et bedre sted, og samtidig sørge for at våre barn arver en jordklode det er godt å leve på. -
La stemningen styre fargevalget
Planlegger du å skifte farge på veggene i stuen før jul? Start med å finne stemningen du ønsker i rommet, deretter tar du opp jakten på den rette fargen, tipser erfarne fargesettere. -
Derfor velger vi fliser
Nordmenn elsker å legge kermaiske fliser i entreen. – Det er fordi fliser på gulvet tåler det meste, sier flisekspert. -
Danske designkraner i nye flotte farger
Damixa utvider nå den elegante designserien Silhouet som ble lansert i vår med tre flotte nye overflater. Fargene børstet stål og messing er laget med en unik PVD-overflate, mens den sorte er en praktisk og svært holdbar matt lakk. -
Tidsriktig design og farger på baderomsmøbler
Trestrukturer som lys eik har vært i vinden en stund, og vil fortsette å være en del av den skandinaviske stilen. -
Thomas Sandell i designsamarbeid med Plantasjen
Nå lanserer Plantasjen den nye kolleksjonen «Extend Your Space», som er utviklet av en av Sveriges mest prisbelønte og kjente arkitekter, Thomas Sandell. Serien inneholder sju unike og innovative produkter som på en moderne måte bidrar til å inkludere flere planter i hjemmet. -
Romslig sykkeloppbevaring
Et stort og flott oppbevaringshus til sykler av alle slag skaper orden på tomten og beskytter mot regn- og ruskevær. -
8 gode grunner til å henge opp gardiner
Gardiner gjør mye for interiøret. Men de har også mange egenskaper utover at de er fine å se på. -
LADY lanserer fargetrendene for 2019
”Hjemmet er historien om hvem vi er. Fortalt gjennom tingene vi gir plass til og fargene omgir oss med.” – Lisbeth Larsen, Global Colour Manager, Jotun. -
Hva skal vi velge, parkett eller laminat?
Parkett eller laminat? Et velkjent dilemma for mange som skal velge gulv. Her er noen ekspertråd. -
Nye materialer og overflater til badet
Villeroy & Boch har lansert TitanCeram og TitanGlaze, to nye typer materialer som gjør det mulig å designe produkter med usedvanlig nøyaktige former, ekstremt tynne vegger og skarpt opptrukne kanter med matt finish. -
Slik velger du riktig utegulv
Plast, tre, teppe eller flis? Det finnes gulv som ikke trenger tak. -
En misforståelse at grått er nøytralt og tidløst
Ønsker du en tidløs og nøytral farge på huset? Da bør du styre unna grått, sier fargeforsker og universitetslektor Kine Angelo ved NTNU. -
Nyheten Wood - et uttrykk for klassisk eksklusivitet
Med nyheten Wood, kombinerer Drømmekjøkkenet hardt massivt treverk, med en matt, hvitpigmentert og fløyelsmyk overflate. Dette gir Wood et autentisk, klassisk og eksklusivt preg. -
Gammel tradisjon trendy på gulvet
Et flott tregulv, enten det er heltre eller parkett, er drømmen for mange. Og nå vil flere og flere ha tregulv lagt i tradisjonelle, klassiske mønstre – tilpasset moderne interiør.
Leverandørguide
-
Badstue
Tylø AS er i dag verdens ledende produsent av stimulerende miljøer for badstue, dusj og dampbad. Vi har et sterkt varemerke, betydelige markedsandeler og alle de ressursene som er nødvendige for en fortsatt stabil vekst. Det gjør Tylø til en trygg samarbeidspartner for fremtiden. -
Baderomsmøbler
Det finnes mange forskjellige stilarter på baderomsmøbler, men vi setter fokus i vår leverandørguide på de fire mest populære stilartene, klassisk, country, minimalisme og Hi?tech. Finn din stil når du skal pusse opp badet. -
Badekar/massasjekar
I dagens baderom fines det utallige kombinasjoner til å få det komplette spa opplevelsen i hjemmet. Dessverre fines det mange useriøse aktører i dette markedet. Badogbolig.no gir deg her noen linker til seriøse leverandører i dette segmentet. -
Armaturer
SINTEF Byggforsk får stadig henvendelser fra oppgitte forbrukere som har kjøpt blandebatterier (armaturer) og andre produkter som ikke er godkjent for norske forhold. Mange føler seg lurt når de sitter igjen med lekre - og gjerne kostbare ? VVS produkter som det viser seg at rørleggeren ikke vil montere. Rett og slett fordi de ikke er godkjent i Norge, og det dermed kan skape problemer for rørleggeren som er ansvarlig for monteringen i etterkant. At produktene ikke er godkjent hos SINTEF, betyr ikke automatisk det samme som at de ikke holder mål, men at de ikke har gjennomgått eller bestått testing som viser at kvaliteten holder til norsk bruk, noe som blant annet henger sammen med surhetsgrad i vannet og vanntrykk. Badogbolig.no gir dere her en oversikt over de mest kjente leverandørene som er godkjent i Norge klikk på linken for direkte linken til leverandørens hjemmeside for ytterligere informasjon. -
Din leverandør til baderommet
Holtans holder til på Aurskog og har et solid forhander nett over hele landet. -
Sikkerhetsprodukter
Antall vannskader i norske hjem som følge av lekkasjer og overbelastning er stigende. Hver dag opplever over 200 norske husstander den ubehagelige overraskelsen å få hjemmest sitt oversvømmet av vann.