Spar tid og krefter med selvvaskende hus

 
Spar tid og krefter med selvvaskende husSvertesopp lever av skitt og smuss på fasaden. Når smusset vaskes vekk av regnet, holder fasaden seg pen lenger med mindre innsats. (Foto: Butinox)
Fasaden som vasker seg selv er drømmen for mange huseiere. Og drømmen kan bli virkelighet.

Tekst: Chera Westman/ifi.no | Foto: Jan Lillehamre/ifi.no, Robert Walmann/ifi.no, Butinox og Nordsjö

Teknologien gjør stadig nye fremskritt, og når vi kan få en Tesla opp i verdensrommet, er det vel ikke utenkelig med fasader som vasker seg selv? Nye bestanddeler i maling og beis har gitt fasaden en smussavvisende effekt, som gjør at regnvannet i større grad vasker med seg skitt og smuss fra huset.

– Selvrensende maling sparer deg jo for veldig mye tid på periodisk vedlikehold. Det trengs ikke like ofte, og er lettere å utføre. Huset ser penere ut over lengre tid, sier Mette Dahl hos Nordsjö.

Uten smuss, uten sopp

Det finnes ulike malinger som løser oppgaven noe forskjellig, men resultatet er det samme: Svertesopp og annen begroing lyser med sitt fravær, fordi soppen ikke har noe å feste seg i og ernære seg fra.

– Dessuten blir det periodiske vedlikeholdet mye enklere. Du må fortsatt vaske huset periodisk for å få den langtidsholdbare fasaden, men jobben blir mye lettere fordi det meste allerede er skylt vekk, sier Dahl.

– Huseierne ser fordelene, og er villig til å betale noen kroner mer for å få de merverdier selvrensende maling har, sier Anders Hvinden hos Butinox.

Hydrofil film

Den selvrensende effekten kan blant annet komme av at malingsfilmen er gjort hydrofil, noe som betyr at den liker vann.

– Enkelt forklart gjør det at regnvannet legger seg i større og bredere dråper som sprer seg utover fasaden. Vannet får derved bedre kontakt med veggen og skyller av eventuell skitt fra fasaden. Den selvrensende effekten gjør også at vannet forsvinner fortere fra fasaden. De skitne vanndråpene tørker altså ikke inn på veggen, men renner vekk og tar smusset med seg, sier Hvinden.

Som teflon

En annen måte å få selvvaskende hus, er ved bruk at maling som fungerer ved at svertesopp og annen skitt har vanskeligere for å feste seg. Når det så regner, samles regnet i større dråper og skyller skitten vekk, siden den allerede sitter løst.

– Det kan sammenlignes med et teflonbelegg der vi ser at væsken samler seg i dråper, preller av overflaten og renner lett vekk. Teknologien gjør flaten smussavvisende, sier Mette Dahl.

Lang holdbarhet

Et komplett malingsystem, med egnet vaskemiddel, eventuell impregnering i tillegg til grunning, og et enkelt og raskt vedlikehold, er alt som trengs for å gi den malte fasaden lang holdbarhet. Den selvrensende effekten holder like lenge som malingen.

I tillegg til maling, finnes det også selvrensende fasadebeis for dem som ønsker transparent behandling på huset.

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår