Stell godt med endeveden

 
Stell godt med endevedenNyttig inspeksjon; det er tydelige sprekker nederst på bordet som rammer inn vinduet. Vinduene trenger også pleie. Bjørg Owren/ifi.no
Når enden er god, er allting godt, heter det i et gammelt ordtak. Det er en god leveregel også når det gjelder huset ditt. Og enden vi snakker om her, er enden på kledningen og andre bygningsdeler av tre.

Fukt er treverkets verste fiende, fordi endeveden med sine kapillarrør fungerer som sugerør som trekker fukt opp og inn i treet dersom de er åpne. Den sikreste måten å hindre fukt i å trekke inn i treverket, er å stelle godt med endeveden. Sørg for at det er tett, så lenge den ikke suger vann, unngår du oppsprekking og råte.

Ikke vent
Det er ingen grunn til å vente med å mette endeveden til neste gang du skal male huset. Ta en runde på huset nå, og sjekk tilstanden.

Rundt vinduene er det mange svake punkt. Her er det ingen bønn lenger, her må det handles. Foto: Bjørg Owren/ifi.no.

Sprekker det?
Alle bord som er kappet, er i prinsippet potensielle innganger for fukt. Det gjelder enden på kledningsbord, terrassebord, dør- og vindusomramming. Vinduer kan være spesielt utsatt i sammenføyningene, og skjøter i kledningsbordene er også et svakt punkt.

Ser du små sprekker i treverket mot enden av et bord, er vannet allerede i ferd med å gjøre skade.

Nyttig inspeksjon; det er tydelige sprekker nederst på bordet som rammer inn vinduet. Vinduene trenger også pleie. Foto: Bjørg Owren/ifi.no. 

Ta fram grunningen
Jo før du får tettet, eller mettet treet som det heter på fagspråket, jo bedre sikret er du mot videre oppsprekking og råte. Bruk grunning eller impregneringsolje for å mette endeveden, disse er tynnere enn maling og trekker dermed bedre inn i treet.

Legg på 3-4 strøk, vått-i-vått med en pensel. Ikke spar på godene, men fyll godt på.
 En dør på skyggesiden av huset er spesielt utsatt. Det koster ca 12.000,- kr å få den skiftet. Foto: Bjørg Owren/ifi.no. 

For trangt for pensel?
Der det er for trangt å komme godt til med en pensel, kan du bruke trikset med en fille og et sparkelverktøy. Bruk sparkelen og dytt fillen som er godt fuktet med impregneringsolje inn under kledningen. En annen metode er å bruke svamp og sprøyte. Dytt en bit svamp inn i sprekken, sprut på med impregnering og la treet suge til seg vesken.

Be om råd hos fargehandelen, så får du egnet grunning eller olje. Husk bare å si fra hva du skal bruke den til.

Er det for rangt for pensel, så bruk en fille eller svamp, og pøs på med impregnering. Her skal vannet stenges ute! Foto: Bjørg Owren/ifi.no.  

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår