Steng vannet på hytta før frosten kommer

 
Steng vannet på hytta før frosten kommerGode råd er ikke alltid dyre. Med litt arbeidsinnsats før du forlater hytta, er du sikret mot oversvømmelse. Foto: SINTEF Community
Den første frostnatta er like om hjørnet. Med noen enkle tiltak unngår du kostbare vannskader på hytta.

Antall vannskader på norske hytter øker, og skadene skjer spesielt i forbindelse med den første frosten. I 2019 utbetalte forsikringsselskapene 250 millioner kroner i vannskadeerstatninger for norske hytter.

– Rundt 5000 hytteeiere vil oppleve en vannskadet hytte i 2020 hvis høsten blir normal med hensyn til utetemperaturer. Blir høsten derimot kaldere enn normalt, kan skadetallene øke betydelig, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum i SINTEF Community.

Vannskader i hytter koster mer
Den vanligste formen for vannskade i hytter er frostsprengning av vannrør. Hvis ikke isproppen som blokkerer vannrøret oppdages før den smelter, vil vannet strømme ut i hytta. Det kan fort bli dyrt.
– En vannskade på hytta koster normalt mer enn en vannskade i boligen. Grunnen til dette er at vannet får stå og renne lenger, siden hytter gjerne står uten tilsyn store deler av året. Men med litt omtanke kan de fleste skader unngås, opplyser Fiskum.

Slik sikrer du deg
For å unngå frostsprengte rør er det viktig å huske på følgende før du forlater hytta:
•    Stenge hovedvanntilførselen og deretter sette alle tappearmaturer i åpen posisjon
•    Lukke alle lufteventiler og vinduer
•    Fylle alle vannlåser, sluk og toalettskåler med frostvæske ved fare for frost
•    Ikke senke temperaturen i hytta lavere enn til ca. 10 °C om mulig

 

 
 
 

Recent News

 

Design og trender

Vis alle

  

Leverandørguide

Vis alle

  

 
 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår